Αβεβαιότητα και ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η μείωση επιτοκίων βρίσκεται στον «αέρα», αφού είναι άγνωστο εάν τελικά θα έχουμε την πρώτη μείωση τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του οικονομολόγου Γιάννη Τελώνη στο ThemaOnline.
«Ελπίζουμε να έχουμε μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο. Θα πρέπει να δούμε τα στατιστικά στοιχεία τέλος Μαΐου», είπε συγκεκριμένα.
«Οι Αμερικάνοι είχαν ξεκινήσει πρώτοι τις αυξήσεις και θα ανέμενε κανείς ότι πρώτοι θα ξεκινούσαν και τις μειώσεις. Λόγω, όμως, ιδιαζουσών καταστάσεων στην Αμερικανική οικονομία, η οποιαδήποτε πτώση επιτοκίων θα αργήσει, άρα τίθεται το δίλημμα τι θα κάνει και ΕΚΤ καθώς και η Αγγλική», συμπλήρωσε.
Ευρώπη
«Από την πλευρά της η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει διαφορετικά δεδομένα, όσο αφορά την οικονομική ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή οικονομία είναι πολύ πιο αδύνατη σε αυτό το στάδιο απ’ ότι η Αμερικάνικη. Η Αμερική «τρέχει» με 1,5-2% αύξηση, με πληθωρισμό ο οποίος εξακολουθεί να είναι πιο ψηλός από όσο θέλει, με πολλή εσωτερική κατανάλωση η οποία μόλις τώρα άρχισε να μετριάζεται και με την αγορά εργασίας να δείχνει τη δεδομένη στιγμή σημεία κάμψης. Αυτά τα δεδομένα για την Αμερικάνικη οικονομία οδηγούν στο να μην γίνουν μειώσεις ακόμα, μέχρι να πειστούν ότι ο πληθωρισμός πράγματι άρχισε να παίρνει την κάθοδο», είπε μεταξύ άλλων.
«Στην Ευρώπη, κυρίως η Γερμανία έχει το πρόβλημα αφού παρατηρείται ότι οι χώρες του νότου πάνε καλά. Ευτυχώς από τον Ιανουάριο και μετά φαίνεται ότι και η Γερμανία άρχισε να δείχνει σημεία ανάκαμψης. Η Ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται ενθάρρυνση, πρέπει να κατέβουν τα επιτόκια για να μπορέσει να δοθεί κίνητρο», πρόσθεσε.
Όσο αφορά τον λόγο που είναι άγνωστο το αν θα υπάρξει μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, αυτός σύμφωνα με τον κύριο Τελώνη, οφείλεται στο ότι «ο πληθωρισμός δείχνει σκαμπανεβάσματα»
«Η ΕΚΤ στο σενάριο που είχε δώσει ανέφερε ότι περίμενε να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα γι’ αυτό και τώρα περιμένει να δει και τα τελευταία στοιχεία Μαΐου ώστε να είναι σίγουρη ότι είναι όπως τα είχε προβλέψει, δηλαδή ο πληθωρισμός να έχει μία τάση σταθερή προς τα κάτω. Εκεί είναι που θα σκεφτεί για μείωση επιτοκίων. Όλα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία Μαΐου, μέχρι τώρα όμως υπάρχει θετικό πρόσημο», ανέφερε.
Ο Οικονομολόγος, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «η Αμερικάνικη οικονομία είναι το βαρόμετρο για την Παγκόσμια οικονομία. Εάν η Ευρώπη κατεβάσει τα επιτόκια της, αυτό σημαίνει ότι πέφτει και το ευρώ, άρα τα Αμερικάνικα ομόλογα θα είναι πιο αποδοτικά, και η Ευρώπη δεν θα αντέξει να έχει χαμηλότερα επιτόκια από την Αμερική. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να πληρώνουμε το πετρέλαιο πολύ πιο ακριβά διότι το υγρό καύσιμο και το αέριο ορίζονται σε δολάρια, άρα αν είναι ακριβό το δολάριο θα εισάγουμε πληθωρισμό μέσω του δολαρίου», τόνισε.
«Δεν γίνεται να υπάρχει ανισορροπία μεταξύ των 2 πλευρών για πολύ καιρό. Η ΕΚΤ θα πρέπει να σκεφτεί και την προστασία του ευρώ. Πόσο, δηλαδή, μπορεί να αντέξει το ευρώ με χαμηλά επιτόκια έναντι ψηλών επιτοκίων στην Αμερική», εξήγησε.
Τα σενάρια
«Είτε οι Αμερικάνοι θα κατεβάσουν και εκείνοι λίγο τα επιτόκια τους είτε θα αναγκαστεί η Ευρώπη να τα ανεβάσει ξανά για να υπερασπιστεί το ευρώ το οποίο θα υποστεί μεγάλη πίεση. Εάν η Αμερική αποφασίσει πως οι συνθήκες είναι τέτοιες που την αναγκάζουν να κρατήσει ψηλά τα επιτόκια της, θα πρέπει και η Ευρώπη να δει πώς θα ακολουθήσει»
Καταλήγοντας, ο κύριος Τελώνης επισήμανε ότι «αυτή η εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη»
«Είναι σημαντικό να δούμε πως προχωρά η Αμερικάνικη οικονομία και αν θα μας δώσει παράθυρο για μία μείωση επιτοκίων μέσα στον Νοέμβρη. Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΚΤ εάν βλέπει μια προοπτική ως τον Νοέμβρη να μειώσουν τα επιτόκια και οι Αμερικάνοι, μπορεί τον Ιούνιο να κάνει μείωση επιτοκίων και η ίδια, αλλιώς θα το αφήσει από Σεπτέμβριο», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις