LIKE ONLINE

Τι θα γίνει αν ο σκύλος σας φάει κατσαρίδα

Τι θα γίνει αν ο σκύλος σας φάει κατσαρίδα

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια σενάρια τα οποία δεν θέλετε να φαντάζεστε – όπως το τι θα γίνει αν ο σκύλος σας φάει κατσαρίδα.

Δυστυχώς, όμως, η πιθανότητα αυτή είναι μέσα στη ζωή, και είναι σημαντικό να ξέρετε πώς να τη διαχειριστείτε αν προκύψει σε εσάς.

Τι θα συμβεί αν ο σκύλος μου φάει κατσαρίδα;

Το πιθανότερο είναι ότι ο σκύλος σας δεν θα πάθει τίποτα άμα φάει μία ή δύο κατσαρίδες. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι στο συγκεκριμένο… σπορ, γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τον σκύλο σας αν καταλάβετε ότι έχει καταπιεί έντομα, ώστε να παρατηρήσετε τυχόν ύποπτα συμπτώματα.

Ακόμα, προσφέρετε πάντοτε καθαρό νερό στον σκύλο σας, και ταΐζετέ τον συστηματικά, ώστε να τον βοηθήσετε να αποφύγει τυχόν ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό του.

Δεν υπάρχει κάτι εγγενές σε μια κατσαρίδα που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στον σκύλο σας. Παρόλα αυτά, ατυχήματα συμβαίνουν, και υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου αν ο σκύλος σας καταπιεί το – όχι και τόσο προσφιλές σ’ εμάς – έντομο. Ας δούμε τους κινδύνους από τους οποίους μπορεί να συνοδεύεται η κατανάλωση μιας κατσαρίδας:

1. Σωματική βλάβη

Κατ’ αρχάς, ως αρθρόποδα, οι κατσαρίδες έχουν ένα σκληρό εξωτερικό κέλυφος (εξωσκελετός) που προστατεύει τα εσωτερικά τους όργανα. Το κέλυφος αυτό είναι σκληρό, όπως ίσως ήδη γνωρίζετε. Υπάρχει, λοιπόν, πιθανότητα το κέλυφος – ιδιαίτερα αν ο σκύλος σας το μασήσει – να προκαλέσει γρατζουνιές ή πληγές στο εσωτερικό του στόματος και του λαιμού του.

2. Αλλεργίες

Είναι πιθανό ο σκύλος σας να είναι αλλεργικός στις κατσαρίδες και να παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση με πρήξιμο σε περίπτωση που καταπιεί ένα τέτοιο έντομο. Ευτυχώς, η περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ σπάνια.

3. Ασθένειες

Οι κατσαρίδες δεν φημίζονται για την καθαριότητά τους. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Περνούν από ένα σωρό βρωμιές, και τρέφονται με περιττώματα και οργανική ύλη που βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνθεσης. Επομένως, είναι αναμενόμενο να μεταφέρουν διάφορες ασθένειες. Συχνά αποτελούν ξενιστές ή μεταφορικό μέσο για διάφορα βακτήρια, μεταξύ των οποίων είναι η σαλμονέλα, ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος. Τα βακτήρια που έχει καταπιεί η κατσαρίδα μπορούν να επιβιώσουν σχεδόν για πάντα, και να εξαπλωθούν αν καταναλωθούν ή μέσω των περιττωμάτων της.

Αν ο σκύλος σας σταθεί άτυχος και κολλήσει κάποια ασθένεια από κατσαρίδες, τα πιθανά συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν διάρροιες, εμετούς, υπνηλία, και γενικότερη αδυναμία. Όπως πάντα, αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με τον/την κτηνίατρό σας.

4. Παράσιτα

Οι κατσαρίδες συχνά μεταφέρουν παράσιτα, όπως διαφόρων ειδών σκουλήκια, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν στο σκυλάκι σας με την πέψη του εντόμου. Τα σκουλήκια προσκολλώνται στο στομάχι και στο έντερο του σκύλου σας, προκαλώντας μόλυνση του πεπτικού σωλήνα και μπλοκάροντας σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Τα συμπτώματα που δείχνουν πιθανή μόλυνση από παράσιτα είναι ο εμετός, τα σκούρα περιττώματα, και η υπνηλία. Ευτυχώς, τα παράσιτα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση αντιβιοτικών ή άλλης θεραπείας που θα χορηγήσει ο/η κτηνίατρος στον σκύλο σας.

 

5. Δηλητηριασμένες κατσαρίδες

Συχνά, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν δηλητηριώδη εντομοκτόνα για να ξεφορτωθούν τις κατσαρίδες. Είναι αρκετά συνηθισμένο μια κατσαρίδα να μεταφέρει το δηλητήριο στο σώμα της, καθώς πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να μη σκοτώνουν την κατσαρίδα αμέσως με την επαφή, αλλά να μεταφέρονται στις άλλες κατσαρίδες αφού η πρώτη επιστρέψει στη φωλιά της.

Ακόμα κι αν εσείς δεν έχετε χρησιμοποιήσει εντομοκτόνο, μπορεί να έχουν οι γείτονές σας, και κάποια κατσαρίδα να μετακινηθεί από το ένα σπίτι στο άλλο. Όπως είναι αναμενόμενο, το δηλητήριο για τις κατσαρίδες είναι τοξικό για τους σκύλους. Ευτυχώς, χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να προκληθεί τοξίκωση στον σκύλο σας, και η δόση που φέρει μία κατσαρίδα συνήθως είναι πολύ μικρή για να του προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τον σκύλο σας και επικοινωνήστε αμέσως με τον/την κτηνίατρό σας αν παρατηρήσετε το οτιδήποτε. Το πιο πιθανό είναι ο σκύλος σας να παρουσιάσει ενόχληση στο γαστρεντερικό, κάτι το οποίο μπορεί να του προκαλέσει αφυδάτωση.

Τι να κάνω αν ο σκύλος μου φάει κατσαρίδα;

Αν ο σκύλος σας φάει κατσαρίδα, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε, πέρα από το να τον παρακολουθείτε στενά για λίγο, για την περίπτωση που εμφανίσει συμπτώματα. Αν ο σκύλος σας αρρωστήσει, το πιθανότερο είναι αυτό να γίνει μέσα σε 1-24 ώρες μετά την κατάποση της κατσαρίδας, συνήθως με τη μορφή συμπτωμάτων του γαστρεντερικού. Αν παρουσιαστούν συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με κτηνίατρο.

Είναι σχετικά απίθανο να χρειαστεί ο σκύλος σας τη χορήγηση κάποιας θεραπείας, αλλά παρόλα αυτά είναι σημαντικό να ελεγχθεί η κατάσταση της υγείας του, και να παραμείνει ενυδατωμένος ώστε να συνέλθει πιο εύκολα από τυχόν εμετούς ή διάρροιες.

Στην περίπτωση που ο σκύλος σας έχει κολλήσει κάποιο παράσιτο, το πιθανότερο είναι να του χορηγηθεί αντιπαρασιτική θεραπεία.

Πηγή: topetmou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top