Ο χρόνος κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η τελευταία δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό είναι περισσότερο σημαντικός σε σχέση με τον αριθμό των δόσεων που έχει λάβει κάποιος, σύμφωνα με νεότερη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Στην έκθεση παρουσιάζονται συγκεντρωτικές εκτιμήσεις αποτελεσματικότητας της πρώτης, της δεύτερης και της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου για τη λοίμωξη Covid-19 (συγκριτικά με τον πρωταρχικό εμβολιαστικό κύκλο) έναντι νοσηλείας αλλά και θανάτου στους πληθυσμούς από 50 ετών και πάνω σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες: Βέλγιο, Δανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Νορβηγία, Πορτογαλία και Ολλανδία.
Η περίοδος μελέτης είναι από τον Απρίλιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, σε σύγκριση με τον πλήρη αρχικό εμβολιασμό, η πρώτη αναμνηστική δόση μείωσε τις νοσηλείες λόγω Covid-19 κάτω από 50% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η προστασία μειώθηκε 12 εβδομάδες μετά τη χορήγηση και έπεσε ακόμη χαμηλότερα μετά από 24 εβδομάδες.
Στην πιο πρόσφατη εκτίμηση, μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2023, η πρώτη αναμνηστική δόση (έγινε πριν από 24 μήνες και πλέον) έδειξε ελάχιστη έως καθόλου πρόσθετη προστασία, με την προστασία να κυμαίνεται μεταξύ 6% και 27% στις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.
Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη αναμνηστική δόση, σε σχέση με τον πλήρη αρχικό εμβολιασμό, αποκατέστησε την προστασία για νοσηλεία, λίγο μετά τη χορήγηση το φθινόπωρο του 2022, σε ηλικίες άνω των 65 ετών κατά 55% – 76% και κατά 63% – 85% για τον θάνατο. Η προστασία μειώθηκε επίσης με τον καιρό, πέφτοντας κάτω από το 50% μετά από 24 εβδομάδες.
Ο δείκτης απόδοσης της τρίτης αναμνηστικής δόσης (που χορηγείται από τον Οκτώβριο του 2022 και μετά σε ηλικίες ≥80 ετών και από τον Νοέμβριο του 2022 και μετά σε ηλικίες ≥65 ετών) έναντι της νοσηλείας λόγω κορωνοϊού ήταν 72% λίγο μετά τη χορήγηση (<12 εβδομάδες) σε ηλικίες ≥80 ετών, αλλά μειώθηκε γρήγορα και ήταν χαμηλός ή μηδενικός μετά τις 12 εβδομάδες από τη χορήγηση. Στα άτομα από 80 ετών και πάνω, η αποτελεσματικότητα της τρίτης αναμνηστικής δόσης ενάντια στη θνητότητα ήταν αρχικά 64% (<12 εβδομάδες μετά τη χορήγηση). Μειώθηκε, όμως, γρήγορα στη συνέχεια (κυρίως <50%).
Συμπεράσματα
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι ο εμβολιασμός με διαδοχικές αναμνηστικές δόσεις ήταν σημαντικός για την αποκατάσταση της ατομικής προστασίας έναντι της νοσηλείας.
Από τον Ιούλιο του 2023, το μεγαλύτερο μέρος του σχετικού οφέλους (η πρόσθετη προστατευτική δράση ενός ενισχυτικού εμβολίου) έχει μειωθεί, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 80 ετών, ενώ κάποια χαμηλή υπολειπόμενη σχετική προστασία παρατηρήθηκε ακόμη στους ηλικιωμένους 65 – 79 ετών, που είχαν λάβει πρώτη ή δεύτερη αναμνηστική δόση.
Το φθινόπωρο του 2022, η αποτελεσματικότητα των τρίτων αναμνηστικών δόσεων και της δεύτερης αναμνηστικής δόσης ήταν παρόμοια. Αυτό υποδηλώνει, όπως αναφέρει το ECDC, ότι ο χρόνος από την τελευταία δόση ήταν πιο σημαντικός συγκριτικά με τον συνολικό αριθμό των δόσεων που χορηγήθηκαν ως προς το επίπεδο προστασίας, τόσο για νοσηλεία, όσο και για θάνατο.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Ανήλικος από την Κύπρο έστελνε μηνύματα για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις