ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση 40 και πλέον κρατών για Αμάλθεια στην Κύπρο ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ - Δείτε βίντεο

Συνάντηση 40 και πλέον κρατών για Αμάλθεια στην Κύπρο ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ - Δείτε βίντεο

Την πραγματοποίηση συνάντησης στην Κύπρο με τη συμμετοχή πάνω από 40 χωρών στις 21 Μαρτίου, για επιχειρησιακό συντονισμό των επόμενων βημάτων στην εφαρμογή του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες, κατά την άφιξη του στη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Η συνάντηση, εξήγησε, θα αφορά την αύξηση των δυνατοτήτων κατά τη αναχώρηση, τη μεταφορά αλλά και του δικτύου διανομής, καθώς και τη δημιουργία ενός ταμείου για τη χρηματοδότηση του έργου. Το ταμείο αυτό, εξήγησε, θα πρέπει να είναι ειδικά στοχοθετημένο καθώς το έργο του θαλάσσιου διαδρόμου θα είναι μακροπρόθεσμο.

Ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένα μικρά τεχνικά προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά την αποστολή του πρώτου φορτίου, τα οποία ενσωματώθηκαν στην ανανέωση του περεταίρω σχεδιασμού. Ακόμα, όπως σημείωσε, η δημιουργία της προσωρινής αποβάθρας από τις ΗΠΑ προχωρεί και ενδέχεται να είναι έτοιμη νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί. Είπε ακόμα πως η Κύπρος προώθησε μόνη την πρόταση αρχικά, αλλά υπογράμμισε πως αυτό που είναι σημαντικό είναι πως αυτή υλοποιείται.

Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως θα ενημερώσει το Συμβούλιο για την πρόοδο του θαλάσσιου διαδρόμου, και σημείωσε ότι «το πρώτο φορτίο 200 τόνων έφτασε στη Γάζα και διανεμήθηκε με ασφάλεια». 

«Ένα δεύτερο, μεγαλύτερο φορτίο είναι έτοιμο να αναχωρήσει αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Επομένως, έχουμε πλέον κάνει τη δοκιμαστική εφαρμογή και ο στόχος είναι να συνεχίσουμε, με συστηματικό και κλιμακούμενο τρόπο, τη ροή των φορτίων προς τη Γάζα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως για αυτόν το σκοπό «το Ισραήλ ήρε τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας αποκλειστικά για το σχέδιο Αμάλθεια».

Ο στόχος, επεσήμανε, είναι να συνεχιστεί «η υλικοτεχνική αναβάθμιση της όλης δομής». «Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να βλέπουμε τη χρησιμότητα των διελεύσεων μέσω ξηράς και αέρος», συνέχισε, τονίζοντας ότι «επιμένουμε ότι πρόκειται για μια συμπληρωματική και πρόσθετη προσπάθεια».

Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την Αίγυπτο και την Ιορδανία «για όλη τη δουλειά που κάνουν όλο αυτό το διάστημα», υπενθυμίζοντας πως η κυπριακή πρωτοβουλία είναι συμπληρωματική σε αυτές τις προσπάθειες. 

«Η Κύπρος εργάζεται για αυτό εδώ και πολύ καιρό και η υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν καθοριστική για την υλοποίηση αυτού του έργου. Βλέπουμε τώρα ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος διεθνής ανθρωπιστικός συνασπισμός κάτι για το οποίο είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι», ανέφερε.

Τα επόμενα βήματα, όπως είπε, θα είναι η αναβάθμιση των δυνατοτήτων στο σημείο αναχώρησης, αλλά και σε σχέση με τα μέσα μεταφοράς και η αύξηση της κλίμακας του δικτύου διανομής, καθώς και «η δημιουργία ενός ταμείου για τη χρηματοδότηση του έργου» και «η επιτυχής και αποτελεσματική ενσωμάτωση των ενδιαφερομένων μερών» στη διαδικασία.

«Για το σκοπό αυτό, έχει προγραμματιστεί συνάντηση στις 21 Μαρτίου στην Κύπρο με τη συμμετοχή περισσότερων από 40 χωρών, ακριβώς για να δούμε επιχειρησιακά πώς μπορούμε να προχωρήσουμε» ανακοίνωσε ο κ. Κόμπος.

Κληθείς να διευκρινίσει το αντικείμενο της συνάντησης της 21ης Μαρτίου, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως θα αφορά «πώς μπορούμε να αυξήσουμε την επιχειρησιακή ικανότητα, πώς μπορούμε να έχουμε πρόσθετα μέσα μεταφοράς και επίσης το δίκτυο διανομής».

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, ανέφερε ότι «θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες σε σχέση με την στοχοθέτηση του ταμείου, διότι πρόκειται για ένα έργο που θα είναι μακροπρόθεσμο και πρέπει να χρηματοδοτηθεί σωστά με ασφαλή τρόπο και με λογοδοσία, μέσω της οποίας οι χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν θα μπορούν να υποβάλουν τις δεσμεύσεις τους».

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή της ΕΕ στη συνάντηση, ο κ. Κόμπος επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «βρίσκεται ήδη επί τόπου» με αξιωματούχους της Γενικής Διεύθυνσης για την Ανθρωπιστική Βοήθεια. «Ήταν πολύ υποστηρικτικοί, ιδίως η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αξιοποιούμε την εμπειρογνωμοσύνη τους και τις υλικοτεχνικές τους δυνατότητες τόσο επί τόπου όσο και όσον αφορά τον σχεδιασμό», σημείωσε. 

«Έχουμε δημιουργήσει έναν θαλάσσιο διάδρομο για τη Γάζα, ο οποίος αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τους ανθρώπους στη Γάζα. Και για το σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας», όπως είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού βρίσκεται η προετοιμασία της προσωρινής αποβάθρας που δημιουργούν οι ΗΠΑ στις ακτές της Γάζας, ο κ. Κόμπος ανέφερε πως σύμφωνα με την πληροφόρηση προχωρά και ενδέχεται να ολοκληρωθεί πιο σύντομα από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί.

«Αυτό είναι σημαντικό γιατί θα επιτρέψει μια πιο συστηματική ροή βοήθειας», όπως είπε, προσθέτοντας πως «θα γίνει σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα». 

Ερωτηθείς γιατί η πρόταση χρειάστηκε πέντε μήνες για να υλοποιηθεί, ο κ. Κόμπος σημείωσε πως η Κύπρος προωθεί την πρόταση εδώ και καιρό και πρόσθεσε ότι «είμαστε ευτυχείς με το ότι τελικά η διεθνής κοινότητα και σημαντικοί φορείς είδαν την αξία αυτής (της πρότασης) και προσβλέπουμε στο μέλλον».

«Κάναμε τη δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήμασταν μόνοι μας σε αυτό, αλλά είναι σημαντικό ότι στο τέλος της ημέρας (το έργο) υλοποιείται επειδή ο λαός της Γάζας χρειάζεται όλη τη βοήθεια που είναι δυνατόν», τόνισε.

Αποτιμώντας τη μέχρι στιγμής εφαρμογή του διαδρόμου μετά τον απόπλου του πρώτου φορτίου βοήθειας, ο κ. Κόμπος επεσήμανε πως έχουν εντοπιστεί «μια σειρά από μικροπροβλήματα τεχνικής φύσης, τα οποία ενσωματώσαμε στην επικαιροποίηση του σχεδιασμού».

«Υπάρχουν δευτερεύοντα ζητήματα όσον αφορά τις πλατφόρμες, τις φορτηγίδες, τη μικρή προβλήτα που έχει κατασκευαστεί. Όλα αυτά είναι ζητήματα που καθυστέρησαν κατά κάποιο τρόπο την άφιξη και τη διανομή, αλλά δεν προέκυψε κανένα μείζον ζήτημα. Το αντιμετωπίσαμε αυτό και προχωράμε με το επόμενο μεγαλύτερο φορτίο», πρόσθεσε. 

Μιλώντας για τις ποσότητες που μπορούν να μεταφερθούν, σημείωσε πως «έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε με συνεχή ροή» και πως «αυτό εξαρτάται φυσικά από τις δεσμεύσεις των χωρών που ενδιαφέρονται», τόσο όσον αφορά τον πλοίο που θα συμμετάσχουν όσο και όσον αφορά το  δίκτυο διανομής στην ίδια τη Γάζα, που πρέπει να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τη βοήθεια με αποτελεσματικό τρόπο.

«Επομένως, δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε υπερβολικά αυτό το σύστημα και για αυτό το λόγο εξετάζουμε την ανάπτυξη των δυνατοτήτων με την προσθήκη αποδέκτων και σε σχέση με τη διανομή», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί στη συνάντηση της 21ης Μαρτίου.

Αναφορικά με τη διαδικασία ελέγχου ασφαλείας της βοήθειας, ο κ. Κόμπος εξήγησε πως ισχύει σχετικό πρωτόκολλο «που έχει σχεδιαστεί εδώ και καιρό σε συνεργασία με την ισραηλινή πλευρά» το οποίο περιλαμβάνει «λεπτομερή έλεγχο ασφάλειας».

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, η βοήθεια αφορά κυρίως «τρόφιμα, προμήθειες και φυσικά το επόμενο βήμα θα είναι τα φάρμακα και ούτω καθεξής».

Η βοήθεια αυτή τη στιγμή διανέμεται από την ΜΚΟ World Central Kitchen, πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισημαίνοντας πως εξετάζεται η επέκταση του δικτύου διανομής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top