Η καθιστική ζωή τείνει να γίνει πλέον ο κανόνας στην εργασία, αλλά και στην ψυχαγωγία με τους ενήλικες στις δυτικές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, να περνούν κατά μέσο όρο εννέα ώρες την ημέρα καθισμένοι, συνήθως σε ένα γραφείο.
Σε όλα τα προβλήματα που μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση, όπως στην αύξηση του βάρους, μια αυστραλιανή μελέτη φαίνεται πως βρήκε ένα φυσικό και εύκολο «γιατρικό».
Πιο συγκεκριμένα, 10 χιλιάδες βήματα καθημερινά, δηλαδή περίπου 8 χιλιόμετρα, μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου – ακόμη και αν περνάτε όλη την ημέρα καθιστοί. Η αντιστάθμιση αυτή του κινδύνου αντιστοιχεί σε περίπου 39%, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine. Πάντως, οποιοσδήποτε αριθμός βημάτων υπερβαίνει τα 2.200, θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικός για την υγεία. Ωστόσο, μεγαλύτερα ήταν τα οφέλη που παρατηρήθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων που έκαναν μεταξύ 9.000 και 10.500 βημάτων καθημερινά.
Όσον αφορά στην προστασία της καρδιάς, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, δήλωσαν ότι ο βέλτιστος αριθμός βημάτων για όσους μένουν αδρανείς για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν περίπου 9.700, προλαμβάνοντας καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Πρόσθεσαν όμως ότι, τόσο για τον πρόωρο θάνατο όσο και για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, το 50% των πλεονεκτημάτων για την υγεία προήλθε περπατώντας 4.000 έως 4.500 βημάτων κάθε μέρα. Και πάλι, όμως, τα μεγαλύτερα οφέλη αποκόμισαν όσοι περπατούσαν από 9.000 έως 10.500 βήματα καθημερινά.
Στη μελέτη συμμετείχαν 72.174 Βρετανοί, με μέσο όρο ηλικίας τα 61 έτη. Οι συμμετέχοντες φορούσαν μια συσκευή που παρακολουθούσε τα επίπεδα κίνησής τους για μια εβδομάδα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι ο μέσος χρόνος που περνούσαν καθιστοί ήταν 10 ώρες και 36 λεπτά. Επιπλέον, κατάφεραν να κάνουν 6.222 βήματα, κατά μέσο όρο. Ένας στους 20 συμμετέχοντες κατέγραψε αριθμό βημάτων σε επίπεδο 2.200 βημάτων την ημέρα ή και λιγότερα. Το σημείο αυτό ήταν και η βάση για τη σύγκριση των αποτελεσμάτων για την υγεία από την αύξηση των καθημερινών επιπέδων δραστηριότητας.
Μέσα στα επτά χρόνια παρακολούθησης, οι επιστήμονες κατέγραψαν 1.633 θανάτους και 6.190 περιστατικά καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.
Η Δρ Julie Ward, ανώτερη καρδιολογική νοσοκόμα στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης: «Γνωρίζουμε ότι η καθημερινή σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Γι’ αυτό, προτρέπουμε όλους να παραμείνουν δραστήριοι, επιτυγχάνοντας 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα. Αυτή μπορεί να είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας, όπως το να κάνετε τακτικά διαλείμματα για περπάτημα μακριά από την οθόνη του υπολογιστή σας, να πηγαίνετε στο γυμναστήριο, ή ακόμη και να κατεβαίνετε από το λεωφορείο μια στάση νωρίτερα για να κάνετε περισσότερα βήματα».
ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις