ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτά είναι τα βασικότερα προβλήματα των επιχειρήσεων!

Αυτά είναι τα βασικότερα προβλήματα των επιχειρήσεων!

H μειωμένη ζήτηση και η έλλειψη ρευστότητας είναι τα κυριότερα προβλήματα των επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα του ομίλου Cypronetwork και του Cyprus International Institute of Management (CIIM).

Τα αποτελέσματα του τρίτου κύματος της επιχειρηματικής έρευνας, που διεξήχθη μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, με τη συμμετοχή 400 επιχειρήσεων, παρουσιάστηκαν σήμερα σε διάσκεψη Τύπου, στο CIIM, στην παρουσία του εκτελεστικού προέδρου του ομίλου Cypronetwork Χρίστου Μιχαηλίδη και του διευθυντή του CIIM Θεόδωρου Παναγιώτου.

Η έρευνα κατέδειξε ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις (33%) δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ το ποσοστό των εταιρειών που έχουν χάσει θέσεις εργασίας είναι κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο σε σχέση με το προηγούμενο κύμα. Τόσο οι νέες θέσεις εργασίας όσο και οι χαμένες αφορούσαν κυρίως τους τομείς της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, των πωλήσεων και μάρκετινγκ και της υποστήριξης προϊόντων και υπηρεσιών.

Αισιοδοξία δημιουργεί το γεγονός ότι οι νέες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί είναι περισσότερες από τις χαμένες.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχει προχωρήσει σε μειώσεις στο μισθολόγιο και ωφελήματα ανέρχεται στο 31%, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το πρώτο και δεύτερο κύμα της έρευνας (43% αντίστοιχα). Όσον αφορά το μέσο ποσοστό μείωσης, έναντι του συνολικού μισθολογίου, αυτό έχει προσδιοριστεί στο 16,4%.

Τρεις στις πέντε επιχειρήσεις (62%) αναμένουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους το επόμενο εξάμηνο θα παραμείνει σταθερός. Αύξηση του αριθμού των εργαζομένων προβλέπει ποσοστό 14%, ενώ το 11% εκφράζει αντίθετη άποψη και αναφέρεται σε μείωση του προσωπικού.

Ο βαθμός ικανοποίησης από την πορεία της επιχείρησης το τελευταίο εξάμηνο δεν παρουσιάζει σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το πρώτο και το δεύτερο κύμα της έρευνας. Οι απόλυτα ή πολύ ικανοποιημένοι επιχειρηματίες δεν ξεπερνούν το 3%, με τη μέση ικανοποίηση να είναι στο 2,3%.

Σημαντικότεροι λόγοι δυσαρέσκειας και κατ` επέκταση τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα είναι η μειωμένη ζήτηση/πελατεία/ κύκλος εργασιών και η έλλειψη ρευστότητας, ενώ σε σχέση με τις ενέργειες και προσεγγίσεις που πρέπει να γίνουν προς αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, ψηλότερα ποσοστά συγκέντρωσαν η αλλαγή οργανωτικής δομής, η εξεύρεση κεφαλαίων και η εκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού.

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων κατά το τελευταίο εξάμηνο παρουσιάζεται πιο θετικός σε σχέση με το δεύτερο κύμα της έρευνας, αφού περισσότερες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι ο κύκλος εργασιών τους έχει αυξηθεί. Ελαφρώς μειωμένο παρουσιάζεται το ποσοστό όσων ανέφεραν ότι ο κύκλος εργασιών έχει παραμείνει σταθερός, με μείωση να εντοπίζεται επίσης και στο ποσοστό των αρνητικών τοποθετήσεων. Η τάση αυτή δεν μεταβάλλεται σημαντικά σε σχέση με το δείκτη κερδοφορίας και εισπράξεων/ ρευστότητας, ενώ όσον αφορά το δείκτη κόστους χρηματοδότησης αυτός δείχνει να μειώνεται.

Όσον αφορά τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον κύκλο εργασιών το επόμενο εξάμηνο, αυτός αναμένεται να παραμείνει σταθερός, όπως σταθερό αναμένεται να είναι και το κέρδος της επιχείρησης.

Οι στρατηγικές επιλογές των επιχειρήσεων για το επόμενο εξάμηνο αφορούν την εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών προϊόντων και υπηρεσιών, τις νέες επενδύσεις, όπως επίσης και την περαιτέρω μείωση των εξόδων της επιχείρησης, ενώ σε σχέση με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από το κράτος, ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, οι απόψεις συγκλίνουν προς τις φορολογικές διευκολύνσεις και απαλλαγές, τα σχέδια χρηματοδότησης επιχειρήσεων και την απλοποίηση της γραφειοκρατίας.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου Cypronetwork Χρίστος Μιχαηλίδης χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το ότι έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας.

«Τα αποτελέσματα είναι ελαφρώς καλύτερα σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα, παραμένουν όμως για το σύνολο των δεικτών ακόμα σοβαρά προβλήματα στην αγορά» υπέδειξε.

Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι «είναι σημαντικά το θέμα των φορολογικών ελαφρύνσεων και της απλοποίησης της γραφειοκρατίας και χρειάζονται κίνητρα πρακτικά που θα βοηθήσουν, όμως οι επιχειρήσεις πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους».

Όπως ανέφερε, «ανεξαρτήτως της όποιας βοήθειας, καθοδήγησης ή στήριξης από το κράτος σημαντικό είναι το τι κάνει κάθε επιχείρηση από μόνη της», υποδεικνύοντας πως «η εξωστρέφεια είναι μια διέξοδος, οι συνεργασίες και οι συγχωνεύσεις είναι πρακτικά μέτρα που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Από πλευράς του ο διευθυντής του CIIM Θεόδωρος Παναγιώτου ανέφερε ότι «τα πράγματα δείχνουν να είναι καλύτερα, η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και βλέπουμε τα σημάδια μιας μάλλον αναιμικής ανάκαμψης».

Όταν μελετήσει κανείς τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώνει ότι έχει μέσα της «τους σπόρους μιας πιο δυναμικής ανάπτυξης τους επόμενους έξι μήνες» είπε.

Σε έξι μήνες θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, θα υποχωρήσουν η μείωση των θέσεων εργασίας και οι περικοπές μισθολογίων, αλλά «να μην περιμένουμε θαύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπέδειξε δε ότι «πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στις υπηρεσίες και στη δημιουργία νέων προϊόντων».

Χαρακτήρισε λυπηρό το ότι το 36% των επιχειρήσεων δεν έχει πλάνο για το επόμενο εξάμηνο, ποσοστό που αυξήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι ότι η μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις, οι φορολογικές απαλλαγές, τα κίνητρα και οι χρηματοδοτήσεις, μπορεί να βοηθήσουν, όμως προσωρινά, και υπέδειξε πως θα ήταν καλύτερο για τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν νέα προϊόντα και να στραφούν σε ξένες αγορές.

«Εάν θέλουμε πιο δυναμική ανάκαμψη πρέπει οι επιχειρήσεις μας να τελειοποιήσουν τα προϊόντα τους και να στραφούν προς εξωτερικές αγορές» είπε και πρόσθεσε ότι το κράτος θα μπορούσε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο εξωστρεφείς, καθώς και με την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό.

Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι με βάση τα ευρήματα της έρευνας οι μεγάλες επιχειρήσεις κάνουν επενδύσεις και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις ακόμα το παλεύουν και το κράτος πρέπει να δει με ποιο τρόπο θα βοηθηθούν.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top