Ύστερα από 23 χρόνια συζητήσεων μπαίνει στην τελική ευθεία η έγκριση από τη Βουλή νομοσχεδίου με βάση το οποίο θα προσφέρεται σε κατηγορούμενους ή καταδικασθέντες χρήστες ναρκωτικών ουσιών θεραπεία σε ειδικά κέντρα, αντί τα άτομα αυτά να φυλακίζονται.
`Οπως δήλωσε ύστερα από σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, η Αναπληρωτής Πρόεδρός της Στέλλα Κυριακίδου με τη θέσπιση αυτής της νομοθεσίας θα αλλάξει η ζωή πολλών χρηστών, όταν κατηγορηθούν ή καταδικαστούν για χρήση ουσιών, “διότι θα τους προσφέρει αντί τη φυλάκιση μιαν εναλλακτική προσέγγιση και θεραπεία σε ένα θεραπευτικό κέντρο”.
Ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ρύθμιση της διαδικασίας που θα ακολουθείται για να εκδίδεται ένα διάταγμα θεραπείας για κατηγορούμενους ή καταδικασθέντες ουσιοεξαρτώμενους σε συγκεκριμένα κέντρα θεραπείας, είπε η κ. Κυριακίδου.
Εξήγησε πως θα υπάρχει μια Επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ψυχίατρο, κλινικό ψυχολόγο και εκπρόσωπο της Γενικής Εισαγγελίας, με βάση την πρόταση που γίνεται, η οποία θα εισηγείται σε ποιό κέντρο θα μπορεί να ακολουθήσει τη θεραπεία και ακολούθως το ίδιο το κέντρο θα έχει άποψη εάν μπορεί να δεχθεί αυτό το άτομο. Πρόσθεσε πως εάν το άτομο αυτό διακόψει τη θεραπεία του στο κέντρο θα πηγαίνει πίσω στο δικαστήριο.
Ο στόχος της Επιτροπής Υγείας είναι αυτό το νομοσχέδιο να αρχίσει η κατ΄ άρθρον συζήτηση και να το ψηφίσουμε το συντομότερο δυνατόν και εάν είναι δυνατόν μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, ανέφερε η κ. Κυριακίδου.
Υπογράμμισε πως “με αυτό τον τρόπο επιτέλους η χώρα μας έρχεται να εκσυγχρονίσει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους χρήστες, ότι τους αντιμετωπίζουμε σαν άτομα τα οποία χρειάζονται θεραπευτική βοήθεια και όχι απλά τιμωρία. Ελπίζω ότι με την ψήφισή του σύντομα θα μπορούμε επιτέλους να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό ενός συστήματος που περιμένουμε να δούμε τις αλλαγές εδώ και σχεδόν 20 χρόνια”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως το ζήτημα αυτό συζητείται από το 1992.
Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Κυριακίδου είπε πως δεν είναι γνωστό πόσες είναι οι ανάγκες που θα προκύψουν και πόσα θα είναι αυτά τα άτομα που θα παραπεμφθούν σε θεραπευτικά κέντρα “για να δούμε εάν τα θεραπευτικά κέντρα επαρκούν και μπορούν να ανταποκριθούν”.
Ανέφερε πως το είδος του προγράμματος θεραπείας θα αποφασίζεται από την Επιτροπή σε συνεννόηση με το θεραπευτικό κέντρο στο οποίο παραπέμπεται το άτομο. Είπε επίσης πως για τους ανήλικους υπάρχει μια άλλη διαδικασία και πως δεν παραπέμπονται στη δικαιοσύνη ως επί το πλείστον και πηγαίνουν σε θεραπευτικά κέντρα.
Ερωτηθείσα αν τα άτομα αυτά θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ φυλακής και θεραπευτικού κέντρου, η κ. Κυριακίδου είπε πως ελπίζει να επιλέγουν το θεραπευτικό κέντρο αφού θα τους δοθεί η ευκαιρία να έχουν μια θεραπεία, κάτι που μέχρι σήμερα δεν παρέχετο.
Στο μεταξύ κληθείσα να σχολιάσει το συμβάν με το νεκρό βρέφος που εντοπίστηκε σε κάλαθο απορριμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, τις καταγγελίες για λανθασμένη διάγνωση στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου στην περίπτωση ενός κοριτσιού που το δάγκωσε φίδι και τις καταγγελίες για γιατρό του Νοσοκομείο Πάφου που αρνήθηκε να πάει στο νοσοκομείο ενώ ήταν on call, η κ. Κυριακίδου είπε πως το κάθε ένα από αυτά τα περιστατικά είναι εξίσου σοβαρό, αλλά δεν παραπέμπουν όλα στα ίδια προβλήματα.
“Θεωρώ ότι για οποιαδήποτε θέματα αφορούν την παροχή υπηρεσιών υγείας πρέπει να είμαστε αυστηροί ώστε να ξέρουμε ότι ο πολίτης, ο ασθενής, έχει πρόσβαση στις καλύτερες δυνατόν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας”, ανέφερε η κ. Κυριακίδου.
Είπε πως σε ό,τι αφορά την υπόθεση με το κοριτσάκι, αν επιβεβαιωθεί ότι υπήρξε λανθασμένη διάγνωση είναι κάτι το οποίο το Υπουργείο Υγείας οφείλει να ερευνήσει και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.
Επεσήμανε παράλληλα πως στο χώρο της υγείας βλέπουμε να γίνονται και σε ένα βαθμό είναι αποδεκτό, διαφορετικές διαγνώσεις, και να υπάρχουν διαφωνίες. Αν όμως φανεί στην πορεία ότι μια διάγνωση δείχνει μια αμέλεια, ή δείχνει μιαν ανεπάρκεια, τότε αυτό αφορά τις υπηρεσίες του κράτους και οφείλει το Υπουργείο Υγείας άμεσα να πάρει μέτρα, σημείωσε.
“Οι απαιτήσεις μας και ο πήχης πρέπει να είναι πάρα πολύ ψηλά όσον αφορά την υγεία. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε εκπτώσεις για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, και παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ασθενών, ούτε στο δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα”, ανέφερε.
“Εκεί που υπάρχουν ευθύνες πρέπει να αποδίδονται διότι αυτό που πρέπει να αλλάξει στο χώρο της υγείας και θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό είναι οι νοοτροπίες που υπάρχουν”, σημείωσε, επισημαίνοντας πως “καταγγέλλονται διάφορα περιστατικά, γίνονται έρευνες, μπορεί να βρεθούν ότι υπάρχουν και ευθύνες αλλά δεν βλέπουμε να υπάρχουν επιπτώσεις”.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νέος Υπουργός Υγείας σκοπεύει να αλλάξει πάρα πολλά πράγματα ώστε να μπει ο ασθενής στο επίκεντρο και όχι οι ίδιοι οι επαγγελματίες της υγείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις