ΥΓΕΙΑ

Στοματική υγεία: Είναι το μαρούλι πιο αποτελεσματικό από το στοματικό διάλυμα; Οι ερευνητές απαντούν

Στοματική υγεία: Είναι το μαρούλι πιο αποτελεσματικό από το στοματικό διάλυμα; Οι ερευνητές απαντούν

Οι ασθένειες των ούλων και της στοματικής κοιλότητας αποτελούν ένα κοινό φαινόμενο. Κύριες αιτίες αυτών των παθήσεων είναι το ανεπαρκές βούρτσισμα, η ελλιπής χρήση οδοντικού νήματος, το κάπνισμα, η ξηροστομία, αλλά και η κατανάλωση σακχαρούχων και όξινων τροφών. Αυτές οι συνήθειες έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση πλάκας, ενός κολλώδους στρώματος βακτηρίων στην επιφάνεια των δοντιών και των ούλων.

Η πλάκα προκαλεί διάφορες παθήσεις, όπως τερηδόνα, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα ή, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, αντιβιοτικά. Πρόκειται, ωστόσο, για θεραπευτικές λύσεις που συνοδεύονται από παρενέργειες, όπως ξηροστομία, ανάπτυξη αντιμικροβιακής αντοχής και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Παράλληλα, πολλά στοματικά διαλύματα περιέχουν χλωρεξιδίνη, η οποία έχει διαπιστωθεί ότι απομακρύνει αδιακρίτως τόσο τα καλά, όσο και τα κακά βακτήρια και αυξάνει την οξύτητα του στόματος, ενισχύοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης παθήσεων. Ορισμένα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν, επίσης, ότι η χλωρεξιδίνη μπορεί να συμβάλει στην αντιμικροβιακή αντοχή, ένα παγκόσμιο πρόβλημα για την υγεία, που προβλέπεται να προκαλέσει 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως έως το 2050.

Το ιδανικό, λοιπόν, θα ήταν να βρεθεί μια λύση, που θα διασφαλίζει την υγεία της στοματικής κοιλότητας, χωρίς να προκαλεί δυσάρεστες επιπτώσεις. Η λύση αυτή υπάρχει και είναι απολύτως φυσική, υποστηρίζει τώρα μια ομάδα ειδικών σε σχετικό άρθρο στο The Coversation. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγαν η Mia Cousins Burleigh, Λέκτορας στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Ζωής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Σκωτίας και η Siobhan Paula Moran, υποψήφια διδάκτωρ στο ίδιο τμήμα, το νιτρικό άλας, που περιέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φαίνεται να κρύβει σημαντικά οφέλη για τη στοματική υγεία και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως φυσική εναλλακτική λύση για τη θεραπεία των ασθενειών της στοματικής κοιλότητας.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, γι’ αυτό και αποτελεί κοινό μυστικό ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτή την κατηγορία τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και του διαβήτη. Τα πολλαπλά οφέλη των φυλλωδών λαχανικών για την υγεία οφείλονται, εν μέρει, στο γεγονός ότι είναι γεμάτα νιτρικά.

Όταν βρεθούν στη στοματική κοιλότητα, τα νιτρικά μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου, ένα στοιχείο γνωστό για την ικανότητά του να μειώνει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώνει την απόδοση της άσκησης. Παράλληλα, βοηθά στην πρόληψη της υπερανάπτυξης των κακών βακτηρίων και μειώνει την οξύτητα του στόματος, προφυλάσσοντας έτσι από τον κίνδυνο πρόκλησης ασθενειών. Επιπλέον, σε αντίθεση με την χλωρεξιδίνη, τα διατροφικά νιτρικά άλατα λειτουργούν πιο στοχευμένα, εξαλείφοντας τα βακτήρια που σχετίζονται με ασθένειες, μειώνοντας την οξύτητα του στόματος και δημιουργώντας ένα ισορροπημένο στοματικό μικροβίωμα.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνήτριες μελέτησαν μια ομάδα αθλητών, οι οποίοι τείνουν να είναι πιο επιρρεπείς στις ασθένειες των ούλων λόγω της υψηλής πρόσληψης υδατανθράκων, του στρες, αλλά και της ξηροστομίας που προκύπτει από την έντονη αναπνοή κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Η μελέτη έδειξε ότι ο χυμός παντζαριού -που περιέχει περίπου 12 χιλιοστόλιτρα νιτρικών είχε προστατευτικές ιδιότητες για τα δόντια, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα νιτρικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρεβιοτικό για τη μείωση του κινδύνου τερηδόνας.

Οι ερευνήτριες υποστηρίζουν τώρα ότι η καλή στοματική υγιεινή και μια διατροφή πλούσια σε νιτρικά θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για ένα πιο υγιές χαμόγελο.

Πόσα φυλλώδη λαχανικά πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά;

Ο γενικός κανόνας υποστηρίζει ότι μια γενναιόδωρη μερίδα σπανάκι, λάχανο ή παντζάρι κατά τη διάρκεια του γεύματος περιέχει περίπου 6-10 mmol νιτρικών και προσφέρει άμεσα οφέλη για την υγεία. Η έρευνα των ειδικών έδειξε ότι η θεραπεία δειγμάτων πλάκας από ασθενείς με περιοδοντίτιδα με 6,5 mmol νιτρικών αύξησε τα επίπεδα των υγιών βακτηρίων και μείωσε την οξύτητα της στοματικής κοιλότητας. Συμπερασματικά, η προσθήκη μιας μερίδας λαχανικών σε κάθε γεύμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία στοματικών ασθενειών, διατηρώντας το στόμα φρέσκο και υγιές.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top