ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Το μάδημα του Πελεκάνου

Το μάδημα του Πελεκάνου

Φαν του Μάριου Πελεκάνου δεν υπήρξα ποτέ. Αντιθέτως έβρισκα πάντα το ακροδεξιό φλερτ του  νεαρού πολιτικού του ΔΗΣΥ ιδιαίτερα θλιβερό, ειδικότερα όταν είναι και οπορτουνιστικό για πολιτική επιβίωση (ήταν η μοναδική παραφωνία στο κυρίως προοδευτικό/φιλελεύθερο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία, συνεπώς προσπαθούσε να μαντρώσει ένα πιο συντηρητικό/ακροδεξιό ακροατήριο).

Οι απόψεις του ειδικότερα για το μεταναστευτικό και τους ίδιους τους μετανάστες και πρόσφυγες ήταν πάντα στα όρια της ρητορικής μίσους που κανονικοποιήθηκε στη δεύτερη πενταετία Αναστασιάδη, του οποίου ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ουρά της θητείας και συνδυάστηκε με την αλήστου μνήμης περίοδο του ομοϊδεάτη Νουρή στο Εσωτερικών των pushbacks και του (μισού) συρματοπλέγματος. Ο Πελεκάνος σίγουρα δεν ήταν ο πρώτος που έχτισε πολιτική καριέρα πάνω στις ράχες εξαθλιωμένων, αόρατων ανθρώπων που πολλοί έμαθαν να μισούν αντανακλαστικά ελλείψει ουσιαστικού πολιτικού λόγου και σίγουρα δεν θα είναι ο τελευταίος. Το ερώτημα είναι, άξιζε γι’ αυτές τις απόψεις να βρεθεί εκτός ευρωψηφοδελτίου;

Η πρώτη απάντηση που έρχεται ενστικτωδώς στο μυαλό είναι φυσικά και αξίζει. Όχι ο Πελεκάνος προσωπικά αλλά γενικά η ακροδεξιά ρητορική δεν έχει θέση όχι μόνο στο ευρωψηφοδέλτιο κόμματος του δημοκρατικού τόξου αλλά ούτε και στην Ευρώπη που πρακτικά κινείται στο περιθώριο (άσχετα εάν σε εθνικό επίπεδο βρίσκεται σε έξαρση). Και θα ήταν λόγος γιορτής ο αποκλεισμός Πελεκάνου από το ψηφοδέλτιο εάν όντως γινόταν για την ακροδεξιά ρητορική του. Έλα όμως που πριν ένα χρόνο η βάση του ΔΗΣΥ τον έχρισε αντιπρόεδρο του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές με 9455 σταυρούς - πρώτος και με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο. Άρα τότε υπήρξε επιβράβευση των απόψεών του σε αντίθεση με το Πολιτικό Γραφείο όπου τα κριτήρια είναι λιγότερο ιδεολογικά και περισσότερο (μικρο)κομματικά. Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχει ήδη εκπρόσωπος της επάρατης ιδεολογίας στο ευρωψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, η Ελένη Σταύρου που μπήκε στην Ευρωβουλή από σπόντα και στο ψηφοδέλτιο με ποσόστωση (άσχετα αν έχει ελάχιστες πιθανότητες να εκλεγεί).

Γι’ αυτό το αφήγημα που θέλει τον ΔΗΣΥ να μετακινείται προς το κέντρο -στα πρότυπα της πολύ επιτυχημένης είναι η αλήθεια Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη- δεν πολυπείθει. Όχι ότι δεν γίνεται κάποια (αμυδρή) προσπάθεια από την ηγεσία της Αννίτας Δημητρίου (που σίγουρα ακολουθεί διαμετρικά αντίθετη πορεία από εκείνη του προκατόχου της ο οποίος το έπαιζε σε διπλό ταμπλό στηλιτεύοντας και χαϊδεύοντας την ακροδεξιά) όμως χάνεται μέσα στο όλο Συναγερμικό μπάχαλο που ακολούθησε το φιάσκο των προεδρικών εκλογών του ‘23 και δεν λέει να κοπάσει. Επίσης στην Πινδάρου έχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν από τις όποιες ιδεολογικές διαφωνίες.

Βέβαια από την πλευρά του Πελεκάνου και των υποστηρικτών του διαρρέει πως τον έφαγαν για τις “πατριωτικές, πραγματικά δεξιές” απόψεις του (έτσι βαφτίζουν τις ξύλινες, χιλιοειπωμένες και απαρχαιωμένες πολιτικές του θέσεις) κάτι που ακούγεται πολύ πιο ρομαντικό από τα “είχε σηκώσει πολύ τον αμανέ”, “έκανε παιχνίδι για την πάρτη του αλά-Χριστοδουλίδης σε βάρος του κόμματος” ή “τον έφαγε το Αμμοχωστιανό λόμπι του ΠΓ” που επίσης διαδίδονται ως αιτίες του αποκλεισμού του (και είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα). Όπως κι εκείνος, θα θέλαμε πολύ να ήταν αλήθεια, ότι δηλαδή αποκλείστηκε η ακροδεξιά ρητορική και όχι ο ίδιος προσωπικά. Εμείς θα μέναμε με την ικανοποίηση ότι ο Συναγερμός αρχίζει όντως το ακροδεξιό ξεσκαρτάρισμα κι εκείνος θα μετουσιωνόταν σε μάρτυρα που έπεσε θύμα των woke και της πολιτικής ορθότητας (win-win).

Ξέρουμε όμως πως η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πεζή. Ο Πελεκάνος απλά προσπάθησε να πετάξει ψηλά (ίσως ψηλότερα απ’ όσο του επιτρέπεται) και αυτό ακριβώς του έκαναν. Τον πέταξαν.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top