Η εποχή που διανύουμε, πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, είναι σίγουρα η ομορφότερη της χρονιάς, ταυτόχρονα όμως μπορεί να γίνει και κάπως κουραστική.
Όσοι ετοιμαζόμαστε για τα γιορτινά τραπέζια στα οποία θα μαγειρέψουμε, έχουμε ήδη δεσμευμένο ένα σημαντικό κομμάτι του ελεύθερου χρόνου μας. Αν βάλουμε στην εξίσωση και την κίνηση στους δρόμους και τα μέσα μεταφοράς, καθώς και διάφορα καλέσματα που θα προκύψουν τελευταία στιγμή, ίσως ο χρόνος που έχουμε για να κάνουμε τα χριστουγεννιάτικα ψώνια μας να περιορίζεται σημαντικά. Ακόμα, βέβαια, κι αν αυτό δεν ισχύει, κανείς δεν θέλει να ταλαιπωρηθεί στα μαγαζιά και τους δρόμους: Όλοι προτιμάμε να κάνουμε τα ψώνια μας με ησυχία, να τα ευχαριστηθούμε και να καταφέρουμε να διαλέξουμε για τους δικούς μας πράγματα που να τους ταιριάζουν, χωρίς να καταφεύγουμε σε λύσεις της τελευταίας στιγμής.
Πώς όμως γίνεται να επιβιώσουμε μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία χωρίς να εξαντληθούμε;
Το παν είναι ο προγραμματισμός. Φυσικά και δεν είναι εφικτό να τηρηθεί πάντα απαρέγκλιτα, ωστόσο αν έχουμε βάλει ένα πρόγραμμα στο πώς θα βγούμε στα μαγαζιά, με ποια σειρά θα τα επισκεφτούμε και για ποιους θα ψωνίσουμε πρώτα, τότε είναι άκρως πιθανό να κάνουμε όλες τις δουλειές μας μέσα στο άγχος, πράγμα που δεν θέλει κανείς αυτές τις ημέρες.
Πώς ξεκινάμε, λοιπόν; Με τα ωράρια των μαγαζιών. Αφού ενημερωθούμε γι’ αυτά, επιλέγουμε μαγαζιά που γνωρίζουμε ήδη, τόσο για την ποικιλία, όσο και για την ποιότητά τους, αλλά και για το γεγονός ότι ξέρουμε να κινηθούμε μέσα σε αυτά, άρα θα κάνουμε τις δουλειές μας πιο γρήγορα.
Στη συνέχεια καταγράφουμε σε ένα ημερολόγιο τις υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να παραστούμε και είμαστε σίγουροι ότι θα πάμε, εκτός απροόπτου. Για παράδειγμα, αν μας έχουν προσκαλέσει οι γονείς μας την παραμονή των Χριστουγέννων, σημειώνουμε στην αντίστοιχη ημερομηνία το κάλεσμα και μετά καταγράφουμε τα ονόματα των ανθρώπων στους οποίους θέλουμε να πάρουμε δώρα.
Κάποια στιγμή, με βάση τα καλέσματα, έχουμε συγκεντρώσει έναν χ αριθμό ονομάτων, στον οποίο προσθέτουμε τα πρόσωπα τα οποία δεν έχουμε κανονίσει ακόμα πότε θα δούμε, αλλά σίγουρα θα το κάνουμε κάποια στιγμή μέσα στις γιορτές.
Στη συνέχεια, ομαδοποιούμε τα δώρα με βάση το κριτήριο που μας βολεύει περισσότερο. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να πάρουμε δώρα σε συγγενείς μας και αποφασίσουμε να επιλέξουμε καλλυντικά, εστιάζουμε σε ένα με δύο καταστήματα. Τα καταγράφουμε και προχωράμε με τις υπόλοιπες ομάδες που έχουμε φτιάξει (π.χ. βαφτιστήρια).
Σε κάποιες περιπτώσεις, αν γνωρίζουμε ήδη ότι κάποιοι από τους δικούς μας θα ευχαριστηθούν για δώρο κάτι συγκεκριμένο, όπως π.χ. ένα βιβλίο, ανάμεσα στις καθημερινές μας δουλειές επισκεπτόμαστε το βιβλιοπωλείο και έτσι, σιγά σιγά, αρχίζουμε να συγκεντρώνουμε τα πρώτα αντικείμενα. Γενικότερα μιλώντας, όποτε έχουμε ευκαιρία να πάμε σε κάποιο κατάστημα που μας αρέσει και να αγοράσουμε ένα δωράκι, το κάνουμε και φροντίζουμε να σβήνουμε τα αντίστοιχα ονόματα από τη λίστα μας.
Ας πούμε τώρα ότι έχουμε συγκεκριμένες ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων μπορούμε να πάμε στα μαγαζιά. Φροντίζουμε να είμαστε έξω από αυτά όσο πιο νωρίς γίνεται. Με τη λίστα μας στο χέρι, διατρέχουμε τα ονόματα και, σε μία αγορά που ήδη γνωρίζουμε καλά, αυτοσχεδιάζουμε με βάση τι υπάρχει διαθέσιμο και τι μπορεί να χρειάζεται ο αποδέκτης του δώρου μας. Για παράδειγμα, μία πιτζάμα μπορεί να ακούγεται βαρετή ως δώρο, ωστόσο είναι πάντα χρήσιμη. Δεν αναζητούμε το τέλειο, αλλά αυτό που θα ευχαριστήσει εμάς και τους δικούς μας όσο περισσότερο γίνεται.
Αποφεύγουμε τα μαγαζιά τις μεσημεριανές ώρες, καθώς και τις ώρες που κλείνουν, γιατί είναι σίγουρο ότι θα ταλαιπωρηθούμε και σε αυτά και στους δρόμους.
Στηρίζουμε επίσης τα καταστήματα της γειτονιάς μας, τόσο επιλέγοντας εξαρχής να τα επισκεφτούμε για να αγοράσουμε δώρα, όσο και για τα δώρα που θα έχουμε για ρεζέρβα σε περίπτωση που προκύψει κάποιο επιπλέον κάλεσμα. Ένα καλό ποτό, ένα διακοσμητικό που ταιριάζει σε όλα τα σπίτια, ένα coffee table book, όλα μπορούν να γίνουν δώρα στον οποιονδήποτε, κι έτσι φροντίζουμε να έχουμε στο σπίτι μας αγορασμένα αντικείμενα – πασπαρτού.
Μία ακόμα εξαιρετική λύση για να μειώσουμε το πλήθος των αντικειμένων που θα αγοράσουμε είναι και τα κοινά δώρα. Για παράδειγμα, ένα σετ περιποίησης σώματος για ένα ζευγάρι είναι ένα εξαιρετικό δώρο που θα χαρούν και οι δύο, ενώ ένα μεγάλο παιχνίδι μπορεί να μετρήσει ως δώρο για δύο παιδιά.
Ας θυμόμαστε ότι ποτέ δεν είναι νωρίς για να κάνουμε τα γιορτινά μας ψώνια και πως καλύτερα να μην αναβάλλουμε τα ψώνια μας. Όσο πιο νωρίς, τόσο καλύτερα και, κυρίως, τόσο πιο ξεκούραστα!
ΠΗΓΗ: marieclaire
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις