Για πιθανή δημιουργία συνεργιών μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και της εταιρείας ΕΝΙ για μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στις εγκαταστάσεις υγροποίησης της ΕΝΙ στην Αίγυπτο ώστε να εξαχθεί προς την Ευρώπη, έκανε λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτζι μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Ο κ. Ντεσκάλτζι επαναβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευση του ιταλικού κολοσσού να συνεχίσει τη δραστηριοποίησή του στην Κύπρο και να προχωρήσει σε επιπλέον επενδύσεις.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν, όπως είπε, οι πιθανές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά τη μεγάλη ανακάλυψη της εταιρείας στην Αίγυπτο. Εξέφρασε την άποψη ότι μπορούν να δημιουργηθούν καλές συνέργειες στις αιγυπτιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Νταμιέτα της Αιγύπτου, αναφέροντας ότι αξιολογείται αυτή η δυνατότητα. Σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για ένα θέμα μεταξύ εταιρειών αλλά και μεταξύ κυβερνήσεων, είπε ότι η Αίγυπτος έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει αναφορικά με αυτή την προοπτική. Επεσήμανε ωστόσο ότι η εταιρεία έχει ένα άδειο τερματικό και κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για το φυσικό αέριο που βρέθηκε στην Κύπρο να βρει τον δρόμο του για την Ευρώπη, κάτι που θα ήταν πολύ θετικό τόσο για την Κύπρο όσο και για την Αίγυπτο και την Ευρώπη.
Ο κ. Ντεσκάλτζι αναφέρθηκε ακόμα στις πιθανότητα μελλοντικής ανάπτυξης ακολουθώντας το ίδιο γεωλογικό μοντέλο που η ΕΝΙ ανέπτυξε και αξιοποίησε στην Αίγυπτο. Όπως είπε, η εταιρεία αυτή την στιγμή κάνει επαναξιολόγηση των δεδομένων και του γεωλογικού μοντέλου για τα τρία οικόπεδα 2,3, και 9 στα οποία δραστηριοποιείται η ΕΝΙ. Κάτι τέτοιο, δήλωσε, θα την επιτρέψει να καταλάβει καλύτερα το γεωλογικό μοντέλο και να επικεντρωθεί ίσως σε ένα νέο στόχο στα ίδια τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι μετά τις διερευνητικές γεωτρήσεις που είχε ολοκληρώσει πέρυσι στο τεμάχιο 9, η ΕΝΙ ανακοίνωσε ότι δεν εντόπισε συγκεκριμένα κοιτάσματα.
«Άρα επαναξιολογούμε το γεωλογικό μας μοντέλο, ωστόσο είναι καθαρό ότι η δέσμευσή μας να συνεχίσουμε τη διερεύνηση στην Κύπρο είναι πολύ ισχυρή», ανέφερε.
Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία όπως ανέφερε, είναι πολύ ενεργή κατά ένα πολύ θετικό τρόπο στην προώθηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για επενδύσεις στην Κύπρο.
Αναφορικά με το κοίτασμα Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου ανέφερε ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει εκ νέου γεωτρήσεις τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή και αντιπροσωπεία της εταιρείας ΕΝΙ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης την χαρακτήρισε εξαιρετική. Ανέφερε επίσης ότι οι δηλώσεις του κ. Ντεσκάλτζι «μιλούν από μόνες τους».
«Από πλευράς Κυβέρνησης εκείνο που θα ήθελα να αναφέρω μόνο είναι ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι και να κινούμαστε βάσει συγκεκριμένου πλάνου και στρατηγικού σχεδιασμού», είπε, ενώ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση πήγε καλύτερα απ` ό,τι η Κυβέρνηση προσδοκούσε.
Ο εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου εξωτερικών στην ΕΝΙ Πασκάλ Σαλζάνο έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter μετά τη συνάντηση, ότι η ENI δηλώνει δεσμευμένη για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου σε συνεργασία επίσης με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έγραψε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τονίστηκε ο στρατηγικός ρόλος της Α. Μεοσγείου στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.
Η επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΕΝΙ στην Κύπρο έρχεται δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης στην αιγυπτιακή ΑΟΖ του γιγάντιου κοιτάσματος Ζορ, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να παράγει τουλάχιστον 850 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και θεωρείται το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής στη Μεσόγειο. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες επισκέφθηκαν επίσης της Κύπρο αντιπροσωπείες των εταιρειών BG, Noble και Delek με δική τους πρωτοβουλία, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες αναμένονται κι άλλες εξελίξεις αναφορικά με τα ενεργειακά τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και επισκέψεις ίσως και σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι μετά τα αποτελέσματα στην Αίγυπτο προκύπτει ότι η περιοχή της Α. Μεσογείου είναι πολλά υποσχόμενη. Στην περιοχή, όπως ανέφεραν οι πηγές, εμπλέκονται 4-5 χώρες και από αυτές μόνο η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, κάτι που της επιτρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να αξιοποιηθεί ενεργειακά η περιοχή σε διάφορα επίπεδα, τόσο όσον αφορά την σταθερότητα όσο και τις υποδομές. Πέραν του πιο πάνω ρόλου, όπως ανέφεραν οι πηγές, αναμένονται και άλλες εξελίξεις για την Κύπρο όσον αφορά τα ενεργειακά θέματα, ωστόσο δεν θέλησαν να επεκταθούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις