Ένα από τα κυριότερα προβλήματα των επιχειρήσεων αποτελεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού, το οποίο όχι μόνο δεν λύνεται αλλά επιδεινώνεται, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις και στην κυπριακή οικονομία.
Ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης, μιλώντας στο ThemaOnline τόνισε ότι «είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα η έλλειψη εργατικού δυναμικού, δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει»
«Από την δική μας πλευρά οφείλουμε να αναζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα κάνουμε πιο ελκυστικό τον δικό μας χώρο και από την άλλη αν αποδεδειγμένα δεν υπάρχει το κατάλληλο διαθέσιμο προσωπικό να απασχοληθεί στον τομέα της φιλοξενίας, οφείλει η Πολιτεία να βρει τρόπους μέσα από συγκεκριμένη στρατηγική απασχόλησης προσωπικού από τρίτες χώρες», είπε συγκεκριμένα.
Θέλοντας να εξηγήσει τι πραγματικά συμβαίνει, ο κύριος Λεβέντης ανέφερε ότι «τα προβλήματα για το συγκεκριμένο θέμα είναι δυο. Το πρώτο είναι η έλλειψη προσωπικού από την αγορά της Κύπρου και το δεύτερο είναι εάν κάποιος καταφέρει να εξασφαλίσει την άδεια εργοδότησης προσωπικού από τρίτες χώρες, ξεκινούν οι διαδικασίες οι οποίες είναι δύσκολες και χρονοβόρες»
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο θέμα που προέκυψε με ορισμένους που εντοπίστηκαν να απασχολούνται παράνομα σημειώνοντας ότι «στην πλειοψηφία τους δεν ήταν παράνομοι με αυτήν την έννοια αλλά ήταν αιτητές πολιτικού ασύλου που νόμιμα τους δόθηκε το δικαίωμα να απασχοληθούν και όταν απορρίφθηκε η αίτηση τους χωρίς να ενημερωθούν οι επιχειρηματίες εξακολουθούσαν να απασχολούνται. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όταν έγιναν οι έλεγχοι να εντοπιστούν τέτοια άτομα. Ήταν εντελώς άδικο να στοχοποιηθούν οι επιχηρηματίες»
Ηχορύπανση
Ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής σχολίασε στις δηλώσεις του πως «γίνεται διαβούλευση για ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού και προσπαθούμε να μεταφέρουμε ότι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ηχορύπανσης είναι η έκδοση της απαραίτητης άδειας εκπομπής ήχου εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά προς τους Δήμους»
«Όταν θα εκδίδεται αυτή η άδεια θα αναγράφεται το επιτρεπόμενο επίπεδο ήχου που θα επιτρέπεται στον συγκεκριμένο χώρο και είναι ο μόνος τρόπος να ελεγχθεί το φαινόμενο αυτό και όχι η αφαίρεση χρόνου λειτουργίας στα υποστατικά», συμπλήρωσε.
Ακρίβεια
Με ένα ακόμη βραχνά έρχονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις και αυτός ονομάζεται ακρίβεια. «Περίπου 4,5 χιλιάδες μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις έχουν κλείσει ήδη και υπολογίζεται ακόμα ένα ποσοστό της τάξης του 22% να κλείσουν στο άμεσο μέλλον, ανάμεσά τους και κέντρα αναψυχής», σημείωσε ο κύριος Λεβέντης.
«Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Από τη μία προσπαθούν να συγκρατούν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα και από την άλλη δεν έχουν επιλογή στο να αυξήσουν κάποια ποσοστά για να μπορούν να αντέξουν», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις