Διάφορες επιδράσεις έχει η Black Friday σε κάθε άνθρωπο, όπως για παράδειγμα ότι γεννιέται η ανάγκη να «χτυπήσουμε» όσες περισσότερες ευκαιρίες μπορούμε το συντομότερο ή ακόμα και η ανάγκη του να ψωνίσουμε χωρίς να χρειαζόμαστε πραγματικά τίποτα.
Σε μία εποχή που όλα ακριβαίνουν και οι περισσότεροι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής, ο ψυχίατρος, Δρ. Γιώργος Μικελλίδης μιλώντας στο ThemaOnline, εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της Black Friday, δίνοντας μάλιστα και ορισμένες συμβουλές ώστε να αποφύγουμε όσο μπορούμε αυτές τις επιδράσεις.
Ο λόγος για τον οποίο τα ψώνια στις εκπτώσεις της Black Friday είναι τόσο δελεαστικά, είναι επειδή αυτού του είδους οι προσφορές «αγγίζουν» τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό μας.
«Αρχικά με τις προσφορές δημιουργείται το αίσθημα του κέρδους, δηλαδή ότι κάποιος σου κάνει δώρο κάποια χρήματα», είπε συγκεκριμένα.
«Παρουσιάζονται σαν κάτι από το οποίο θα επωφεληθείς και θα κερδίσεις χρήματα. Πολλά άτομα αγοράζουν πράγματα τα οποία δεν χρειάζονται. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να έχει τρεις τηλεοράσεις στο σπίτι και να πάει να αγοράσει και τέταρτη γιατί από 500 ευρώ είναι 200. Νομίζει ότι αμέσως κέρδισε χρήματα. Φταίει ο τρόπος που επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες, αφού στην πραγματικότητα δεν κερδίζουμε αυτά τα λεφτά αλλά αντιθέτως δαπανούμε χρήματα για πράγματα που δεν χρειαζόμαστε», εξήγησε.
Αίσθημα έλλειψης
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο αίσθημα της έλλειψης, τονίζοντας ότι «κάποιες φορές ως άνθρωποι έχουμε αισθήματα ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί ή δεν αξίζουμε κάποια πράγματα είτε υλικά είτε συναισθηματικά, άρα τις περιόδους όπως το Black Friday είναι λες και αναζωπυρώνονται αυτές οι καταστάσεις υποσυνείδητα»
«Νιώθουμε ότι μέσω της διαδικασίας των αγορών θα αναπληρώσουμε αισθήματα κενού και αισθήματα ανικανοποίησης γιατί αγοράζουμε πράγματα τα οποία θα μας δώσουν προσωρινή ικανοποίηση και επιβράβευση», πρόσθεσε.
Παράλληλα, επισήμανε πώς «ακόμη ένα συναίσθημα που μας δημιουργείται είναι αυτό της ανταγωνιστικότητας, να προλάβουμε, δηλαδή, να αγοράσουμε πρώτοι, το τελευταίο κομμάτι από μία προσφορά, άρα νιώθουμε αμέσως ότι μπαίνουμε σε μία ανταγωνιστική κατάσταση που θέλουμε να κερδίσουμε τους άλλους»
«Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι όταν μπαίνουν οι προσφορές νιώθουμε ότι ανεβαίνει η αδρεναλίνη μας και είμαστε έτοιμοι για «μάχη». Πολύς κόσμος πέφτει στο τριπάκι και ικανοποιεί ίσως ορισμένες ανασφάλειες», συμπλήρωσε.
Ποιους επηρεάζει περισσότερο
Εκείνες τις μέρες επηρεάζονται περισσότερο όσοι δεν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση γι’ αυτό και ονομάζεται και «shopping therapy», αφού μέσω των αγορών μπορούμε προσωρινά ίσως για κάποιες μέρες ή ώρες να νιώσουμε καλύτερα.
Ερεθίσματα
Κάθε φορά που μπαίνουμε σε ένα κατάστημα ή όταν απλώς περνάμε από τις βιτρίνες, ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλά διαφορετικά ερεθίσματα που έχουν στόχο να πυροδοτήσουν την επιθυμία μας για αγορές.
Σύμφωνα με τον κύριο Μικελλίδη, «οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει περισσότερη διέγερση αισθήσεων μέσω εικόνας ή ήχου δημιουργεί σε εμάς την ανάγκη για αγορές. Ο εγκέφαλος μας αναγνωρίζει κάποιες πληροφορίες ως εντυπωσιακές και δημιουργείται το αίσθημα ότι δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία», εξήγησε.
Θέλοντας να δώσει κάποια παραδείγματα, αναφέρθηκε στα έντονα χρώματα, στον τρόπο χρήσης των emojis, τα θαυμαστικά, τις εικόνες και τη σύνδεση που δημιουργείται μέσω αυτών, όπως η οικογένεια και οι σχέσεις αλλά και στον τρόπο που διαφημίζεται η τιμή. «Δηλαδή μπορεί κάτι να είναι 10 ευρώ αλλά πλασάρεται ως 9,99 και ο κόσμος νιώθει ότι είναι λιγότερο ακριβό από τα 10 ευρώ», είπε ο ψυχίατρος.
«Συνδυάζουμε υποσυνείδητα πράγματα. Βρίσκουν τρόπο μέσω του marketing να διεγείρουν καταστάσεις οι οποίες να είναι οι ιδανικές για κάποιους και ανάλογα με την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου επηρεάζεται διαφορετικά»
Καταλήγοντας, επισήμανε πώς «για να μην μπει κάποιος στο τριπάκι της καταναλωτικής μανίας, πρέπει να γνωρίζει τις πραγματικές του ανάγκες και να μην προβαίνει σε παρορμητικές κινήσεις»
«Πρέπει να σκεφτόμαστε 1-2 μέρες αυτή την ανάγκη για αγορά ενός συγκεκριμένου πράγματος για να δούμε αν πραγματικά θα συνεχίσουμε να το θέλουμε αλλά και να κάνουμε έρευνα αγοράς ώστε να συγκρίνουμε τιμές πριν το Black Friday», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις