ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κυνήγι» μανιταριών: Τα λάθη που κάνουμε κατά τη συλλογή και οι μύθοι – Ποια είναι επικίνδυνα στην Κύπρο – Απαντά ειδικός στο «Τ»

«Κυνήγι» μανιταριών: Τα λάθη που κάνουμε κατά τη συλλογή και οι μύθοι – Ποια είναι επικίνδυνα στην Κύπρο – Απαντά ειδικός στο «Τ»

Η συλλογή μανιταριών είναι αναμφίβολα μία από τις απολαύσεις του φθινοπώρου διότι η βόλτα στη φύση για πολλούς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτά.

Αυτές οι τροφές όμως, οι οποίες για πολλούς αποτελούν τον καλύτερο «μεζέ», μπορεί να γίνουν επικίνδυνες και θανατηφόρες.

Με αφορμή, λοιπόν, το περιστατικό με το οποίο πολίτης κατανάλωσε Αμανίτη φαλλοειδή (Amanita phalloides) στη Λάρνακα, κοινώς γνωστός ως θανατίτης, το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Μυκητολογικού Συνδέσμου Κύπρου, Μιχάλη Λοιζίδη ώστε να λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες για τα επικίνδυνα μανιτάρια που μπορεί να συναντήσουμε στην Κύπρο.

«Το μανιτάρι με την ονομασία Αμανίτης φαλλοειδής είναι πιθανόν το πιο επικίνδυνο μανιτάρι που υπάρχει στον κόσμο και ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από δηλητηριάσεις μανιταριών. Έχει ένα ποσοστό θνησιμότητας 20-40%», είπε συγκεκριμένα.

«Καταστρέφει κατά κύριο λόγο τα κύτταρα του συκωτιού και άλλων οργάνων και δεν υπάρχει αντίδοτο. Υπάρχουν κάποια υπατοπροστατευτικά σκευάσματα που μπορούν να δοθούν αλλά και αυτά δεν είναι αντίδοτα, είναι προστατευτικά για να αποφευχθεί όσο το δυνατόν η μόνιμη βλάβη στο συκώτι και σε άλλα όργανα», εξήγησε.

Μεταξύ άλλων, ο κύριος Λοιζίδης ανέφερε ότι «αυτό το είδος είναι σπάνιο στην Κύπρο. Έχουμε καταγεγραμμένες τουλάχιστον τρεις δηλητηριάσεις από αυτό το μανιτάρι και πιθανότατα να υπήρχαν και άλλες στο παρελθόν. Μπορεί να είναι και εισαγόμενο είδος, να έχει εισαχθεί, δηλαδή, με δέντρα αλλά συνήθως τα μανιτάρια καρποφορούν φθινόπωρο και χειμώνα στην Κύπρο, άρα αν θα το βρει κάποιος αυτό το μανιτάρι θα είναι αυτή την περίοδο»

Πώς το καταλαβαίνουμε όταν το δούμε

«Μανιτάρια του γένους Αμανίτα έχουν συνήθως μία θήκη στη βάση του ποδιού, μια μεμβρανώδης θήκη από την οποία αναδύεται το μανιτάρι, έχουν δακτυλίδι στο πόδι και λευκά ελεύθερα ελάσματα», σημείωσε ο Πρόεδρος του Μυκητολογικού Συνδέσμου.

Τα λάθη και οι μύθοι

Όσο αφορά τους λανθασμένους τρόπους συλλογής μανιταριών, ο κύριος Λοιζίδης τόνισε ότι «αυτό που γίνεται στην Κύπρο που συλλέγουν μανιτάρια εμπειρικά χωρίς καμία γνώση, είναι πολύ επικίνδυνο. Μαθαίνουν να συλλέγουν κάποια είδη με εντελώς εμπειρικό, ενστικτώδες τρόπο. Υπάρχουν και πολλοί που ακολουθούν διάφορους μύθους οι οποίοι είναι λανθασμένοι, όπως για παράδειγμα ότι τα δηλητηριώδη μανιτάρια έχουν φανταχτερά χρώματα και δεν προσβάλλονται από σκουλίκια.

«Άλλος λόγος που δηλητηριάζονται οι πολίτες είναι γιατί κάποια είδη μπορεί να συγχυστούν με κάποια άλλα διότι μοιάζουν», συμπλήρωσε.

Άλλα επικίνδυνα μανιτάρια στην Κύπρο

Υπάρχουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες τοξικά είδη, τα οποία όμως είναι λιγότερο επικίνδυνα γιατί είναι δύσκολο να τα συλλέξει κάποιος τυχαία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κύριος Λοιζίδης,  γιατί, όπως είπε, «είτε είναι μικρού μεγέθους είτε δεν μοιάζουν με κάποιο εδώδιμο είδος»

Δείτε ορισμένα:

Amanita proxima

Είναι και αυτό θανατηφόρο και προσβάλλει κυρίως τα νεφρά.

 

Amanita pantherina

 

 

Galerina marginata

 

 

Lepiota brunneoincarnata

 

 

lepiota castanea

 

Συμβουλές

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του Μυκητολογικού Συνδέσμου Κύπρου, έδωσε ορισμένες συμβουλές ώστε να αποφύγουμε περιστατικά δηλητηρίασης από μανιτάρια.

- Ό,τι δεν γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα δεν το συλλέγουμε και δεν το καταναλώνουμε

- Δεν ακολουθούμε λαϊκές συμβουλές, μύθους ή εμπειρικούς τρόπους συλλογής

- Αν κάποιος θέλει να συλλέγει άγρια μανιτάρια δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από τη μόρφωση ή να μελετήσει αξιόπιστα βιβλία ώστε να αναγνωρίζει τα επικίνδυνα τοξικά είδη.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top