Στοιχεία αναφορικά με τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας από μέλη της Αστυνομίας, καθώς για τον αριθμό των καταγγελιών που μπήκαν στα… συρτάρια, παρέθεσε στη Βουλή η Υπουργός Δικαιοσύνης, Άννας Κουκκίδη-Προκοπίου.
Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει η κ. Προκοπίου απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα του Εκπροσώπου Τύπου και Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά, προκύπτει πως για τις μισές περιπτώσεις βίας κατά γυναικών από Αστυνομικούς, αποφασίστηκε η μη ποινική δίωξη μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα.
Ειδικότερα, ο κ. Κουκουμάς με ερώτησή του προς την Υπουργό Δικαιοσύνης, με αφορμή τα όσα λέχθηκαν σε πρόσφατη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, είχε ζητήσει στοιχεία για:
1/ Τον αριθμό των μελών της Αστυνομίας Κύπρου για τα οποία υπήρξαν αναφορές ή καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία και βία ενάντια σε γυναίκα κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Σημειώνεται πως είχαν ζητηθεί στοιχεία και για τις περιπτώσεις Αστυνομικών οι οποίοι μπορεί να έχουν αποχωρήσει ή να έχουν συνταξιοδοτηθεί από το Σώμα.
2/ Τον αριθμό των υποθέσεων για τις οποίες έχει αποφασιστεί να μην ασκηθεί δίωξη.
3/ Τον αριθμό των υποθέσεων για τις οποίες έχει αποσυρθεί η καταγγελία.
4/ Τον αριθμό των υποθέσεων για τις οποίες εκκρεμούν ακόμη η έρευνα και η απόφαση για άσκηση δίωξης, καθώς και το χρονικό διάστημα για το οποίο εκκρεμούν.
5/ Τον αριθμό των υποθέσεων για τις οποίες έχει ασκηθεί δίωξη.
6/ Τον αριθμό των περιπτώσεων για τις οποίες έχει αποφασιστεί να τεθεί σε διαθεσιμότητα αστυνομικός για τέτοιες υποθέσεις, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας.
Τα στοιχεία
Σε σχέση με το πρώτο ερώτημα, η Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει πως τα τελευταία δέκα χρόνια καταγγέλθηκαν συνολικά 56 μέλη της Αστυνομίας, με τα 14 να είναι μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Επαρχίας (ΑΔΕ) Λάρνακας, τα 20 μέλη της ΑΔΕ Λευκωσίας, τα 12 μέλη της ΑΔΕ Λεμεσού, τα 3 μέλη της ΑΔΕ Αμμοχώστου, τα 4 μέλη της ΑΔΕ Πάφου και τα 3 μέλη της ΑΔΕ Μόρφου.
Όσον αφορά τον αριθμό των υποθέσεων για τις οποίες έχει αποφασιστεί να μην ασκηθεί δίωξη, η κ. Κουκκίδη σημειώνει πως για 28 υποθέσεις αποφασίσθηκε η μη ποινική δίωξη μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ αναφορικά με το τρίτο ερώτημα αναφέρει πως σε 13 περιπτώσεις είχαν αποσυρθεί οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία.
Αναφορικά με τον αριθμό των υποθέσεων για τις οποίες εκκρεμεί η έρευνα, η Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 7 υποθέσεις, οι οποίες βρίσκονται υπό εξέταση και το ανακριτικό έργο θα ολοκληρωθεί, το συντομότερο δυνατό.
Ποινικές διώξεις και διαθεσιμότητες
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών για τις οποίες έχει ασκηθεί δίωξη, η Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι, σε 15 υποθέσεις έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.
Βάσει των ίδιων στοιχείων, από το σύνολο των υποθέσεων για τις οποίες αποφασίστηκε η δίωξη μελών της Αστυνομίας, οι 5 αφορούσαν μέλη της ΑΔΕ Λάρνακας, οι 6 υποθέσεις μέλη της ΑΔΕ Λευκωσίας, οι 3 υποθέσεις μέλη της ΑΔΕ Λεμεσού και η μία υπόθεση μέλος της ΑΔΕ Αμμοχώστου.
Ως προς τον αριθμό των περιπτώσεων για τις οποίες αποφασίστηκε να τεθεί σε διαθεσιμότητα μέλος της Αστυνομίας, η Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι σε 14 περιπτώσεις τέθηκαν τα μέλη της Αστυνομίας σε διαθεσιμότητα.
Αναλυτικότερα και κατά έτος:
• 2013: κανένα μέλος της Αστυνομίας
• 2014: κανένα μέλος της Αστυνομίας
• 2015: κανένα μέλος της Αστυνομίας
• 2016: κανένα μέλος της Αστυνομίας
• 2017: τρία μέλη της Αστυνομίας
• 2018: ένα μέλος της Αστυνομίας
• 2019: δύο μέλη της Αστυνομίας
• 2020: ένα μέλος της Αστυνομίας
• 2021: ένα μέλος της Αστυνομίας
• 2022: τρία μέλη της Αστυνομίας
• 2023: τρία μέλη της Αστυνομίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις