ΥΓΕΙΑ

Μεταλλαγμένα τρόφιμα χωρίς σήμανση – Το σχέδιο της Κομισιόν και οι αντιδράσεις

Μεταλλαγμένα τρόφιμα χωρίς σήμανση – Το σχέδιο της Κομισιόν και οι αντιδράσεις

Ενα σχέδιο της Κομισιόν για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGT) έχει προκαλέσει αντιδράσεις και μεγάλο προβληματισμό για τις καλλιέργειες και κατά συνέπεια τα τρόφιμα που θα πωλούνται στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί τη χαλάρωση των κανόνων για τις γονιδιακά επεξεργασμένες καλλιέργειες, καθώς, όπως επισημαίνεται, αυτές οι καινοτομίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ανθεκτικότερων καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή και στα παράσιτα.

Κοινώς τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, ισχυρίζεται η Κόμισιόν, ενισχύουν την ασφάλεια των τροφίμων και μπορούν να αποτελέσουν την απάντηση στις διατροφικές κρίσεις του παρόντος και του μέλλοντος, λειτουργώντας προς όφελος των καταναλωτών.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, υπέρμαχοι του εν λόγω σχεδίου, ισχυρίζονται πως με αυτόν τον τρόπο η γεωργία μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική, πιο στοχευμένη και πολύ φθηνότερη. Με ανθεκτικότερες καλλιέργειες, υποστηρίζουν, θα μειωθεί η χρήση των φυτοφαρμάκων και θα προσφερθούν στους καταναλωτές τρόφιμα με υψηλότερη θρεπτική αξία.

Ένας αμφιλεγόμενος διαχωρισμός
Οι αντιδράσεις για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς είναι πολλές και μακροχρόνιες. Η Κομισιόν για να υπερκεράσει αυτές τις ενστάσεις προχώρησε σε έναν αμφιλεγόμενο διαχωρισμό: Η αρχή πίσω από αυτές τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές είναι η μετάλλαξη των υπάρχοντων γονιδιωμάτων μιας φυτικής ποικιλίας, χωρίς προσθήκη γονιδίων εκτός του είδους.

Κάνοντας αυτόν τον διαχωρισμό προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Αφού οι εν λόγω ποικιλίες δεν είναι «μεταλλαγμένες» με γονίδια που δεν ανήκουν στο είδος, τότε, προς ικανοποίηση της βιομηχανίας σπόρων, δεν χρειάζεται και να αναγράφεται η σχετική επισήμανση για την προειδοποίηση των καταναλωτών. Σημειώνεται πως βάσει του υφιστάμενου κανονισμού στην ΕΕ, κάθε διατροφικό προϊόν που περιέχει γενετικά τροποποιημένο οργανισμό θα πρέπει να φέρει σαφή σήμανση και συγκεκριμένα ετικέτα «GMO».

Η Bayer, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής σπόρων και φυτοφαρμάκων στον κόσμο, που εξαγόρασε και την περιβόητη Monsanto, χαρακτήρισε την πρόταση ως «ρηξικέλευθη».

Οι αντιδράσεις και η «μπάλα» στο ευρωκοινοβούλιο
Οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος και διατροφής κάνουν λόγο για κοροϊδία. Επί της ουσίας, αναφέρουν, βάφτισαν τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς «νέες γονιδιωματικές τεχνικής».

«Πριν από μερικά χρόνια, το ανώτατο δικαστήριο στην Ευρώπη εξέδωσε μια απόφαση και είπε πολύ ξεκάθαρα ότι οι νέες τεχνικές γονιδιώματος είναι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί. Νομικά, πολιτικά, επιστημονικά, όλα έχουν διευθετηθεί», ανέφερε στο euronews η Mute Schimpf, της οργάνωσης Friends of the Earth Europe. Υπογράμμισε δε πως «μέχρι στιγμής έχει γίνει πολύ περιορισμένη έρευνα σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη φύση και την ανθρώπινη υγεία».

Σχετικά με τους ισχυρισμούς περί μείωσης της χρήσης των φυτοφαρμάκων, η Mute Schimpf επισήμανε: «Αν κάποιος λέει πως σκέφτεται πραγματικά τις μέλισσες και τους υπόλοιπους επικονιαστές, τότε θα πρέπει να γνωρίζει πως δεν έχει γίνει καμία ολοκληρωμένη έρευνα εάν μπορεί να επηρεαστούν. Και πιστεύουμε πως τουλάχιστον, προτού βάλουμε τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές στη φύση θα πρέπει να έχουμε κάνει μερικούς βασικούς ελέγχους ασφαλείας».

Οι ΜΚΟ υποστηρίζουν επίσης ότι η πρόταση της Επιτροπής για κατάργηση της υποχρεωτικής επισήμανσης και των ελέγχων ασφάλειας θα έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη διαφάνειας, καθώς οι καταναλωτές, οι αγρότες και οι μεταποιητές τροφίμων δεν θα γνωρίζουν πλέον εάν τα φυτά που καλλιεργούν και τα τρόφιμα που δημιουργούν ή καταναλώνουν περιέχουν νέους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ή όχι.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Reuters, η ανάγκη επισήμανσης έχει ουσιαστικά αποτρέψει τις πωλήσεις γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στους καταναλωτές της ΕΕ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από 60 γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί έχουν εγκριθεί για εισαγωγή ως τρόφιμα ή ζωοτροφές. Για τον ίδιο λόγο μέχρι σήμερα η γεωργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένη από την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Σε περίπτωση που το σχέδιο της Κομισιόν γίνει ευρωπαϊκός νόμος, τότε επί της ουσίας οι εθνικές κυβερνήσεις θα στερηθούν το δικαίωμα της απαγόρευσης καλλιέργειας και πώλησης μεταλλαγμένων προϊόντων στην επικράτειά τους. Υπενθυμίζεται πως από το 2015, 17 κυβερνήσεις έχουν ήδη απαγορεύσει την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.

Πηγή: newsbeast.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top