ΥΓΕΙΑ

Αγαπημένα αρώματα με αγχολυτική και ηρεμιστική δράση – Αποτελεσματικά όσο τα χάπια

Αγαπημένα αρώματα με αγχολυτική και ηρεμιστική δράση – Αποτελεσματικά όσο τα χάπια

Αρχαίοι πολιτισμοί, από την Κίνα έως την Αίγυπτο, είχαν εντοπίσει στα αρώματα θεραπευτικές ιδιότητες έναντι του άγχους και καταστάσεων που πυροδοτούνται από αυτό, όπως ο διαταραγμένος ύπνος και οι κεφαλαλγίες. Σήμερα, η αρωματοθεραπεία όπως και άλλες θεραπείες της παραδοσιακής ιατρικής κεντρίζουν όλο και περισσότερο το επιστημονικό ενδιαφέρον, με πλέον φωτεινό παράδειγμα της τάσης την ίδρυση του Παγκόσμιου Κέντρου Παραδοσιακής Ιατρικής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στην Ινδία. «Για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η παραδοσιακή ιατρική είναι το πρώτο λιμάνι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών» είχε δηλώσει ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Η όσφρηση μπορεί να επιδράσει στις λειτουργίες του εγκεφάλου. Οι οσφρητικοί νευρώνες στα τριχίδια της μύτης στέλνουν συνεχώς ηλεκτρικά σήματα απευθείας στον οσφρητικό φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος με τη σειρά του «συνομιλεί» με τα κέντρα μνήμης και συναισθημάτων όπως ο νησιωτικός φλοιός, ο ιππόκαμπος, η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός.

Αυτήν την επικοινωνία ανέδειξε και μια μελέτη πάνω στην επίδραση που έχουν στον εγκέφαλο τα συναισθήματα που ακολούθησαν διάφορες ευχάριστες ή δυσάρεστες οσμές. Διαπιστώθηκε ότι, στην κατάσταση ηρεμίας του εγκεφάλου μετά το οσφρητικό ερέθισμα, σημειώθηκε δραστηριότητα στις συνάψεις του προσφηνοειδούς λοβίου με ένα νευρωνικό δίκτυο που συνένωνε τον νησιωτικό φλοιό, την αμυγδαλή και τον προμετωπιαίο φλοιό.

Άλλες έρευνες συνέκριναν δημοφιλή αιθέρια έλαια όπως της λεβάντας με βενζοδιαζεπίνες -μια κατηγορία φαρμάκων με αγχολυτικές, υπναγωγές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες- ως προς την αποτελεσματικότητά τους, καταλήγοντας σε εντυπωσιακά ευρήματα.
Ισχυρά όσο τα ηρεμιστικά και υπνωτικά

Iαπωνική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Behavioral Neuroscience διαπίστωσε την αγχολυτική δράση της τερπενικής αλκοόλης λιναλόλη (linalool) που περιέχεται στο εκχύλισμα λεβάντας σε ποντίκια με υγιή όσφρηση, μέσα από αλλαγές στα νευρωνικά δίκτυα των εγκεφάλων τους. Αντιθέτως, τα πειραματόζωα με ανοσμία δεν επηρεάστηκαν από τη λιναλόλη. Η δεύτερη υπόθεση των ερευνητών που φάνηκε να επιβεβαιώνεται από τα πειράματα, ήταν ο κοινός μηχανισμός με τον οποίο η λιναλόλη όπως και οι βενζοδιαζεπίνες καταστέλλουν το άγχος· με την πρόσδεσή τους στους υποδοχείς GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ).

Μία από τις αιτίες του κλινικού άγχους είναι η αυξημένη νευρωνική δραστηριότητα στον εγκέφαλο. Το GABA είναι ένας νευροδιαβιβαστής του κεντρικού νευρικού συστήματος που αναστέλλει τις εγκεφαλικές ώσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων και περιορίζει έτσι την παραπάνω δραστηριότητα. Οι βενζοδιαζεπίνες δεσμεύονται σε συγκεκριμένες θέσεις των βευροδιαβιβαστών GABA και βοηθούν να απελευθερωθούν χημικές ουσίες που τους ενεργοποιούν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η λιναλόλη πέτυχε τα αγχολυτικά αποτελέσματα με παρόμοιο τρόπο, καθώς η χορήγηση φλουμαζενίλης στα ποντίκια, ενός φαρμάκου που μπλοκάρει τους υποδοχείς GABA (ανταγωνιστής), ακύρωσε την ηρεμιστική επίδραση του ελαίου.

Η εμπλοκή στη λειτουργία των νευρωνικών δικτύων δεν είναι αποκλειστικότητα της λεβάντας. Παλαιότερη γερμανική μελέτη, κατά την οποία εκατοντάδες αρώματα δοκιμάστηκαν για τη δράση τους στους υποδοχείς GABA σε τρωκτικά και ανθρώπους, ανέδειξε ως μεγάλο νικητή το αιθέριο έλαιο γιασεμιού, με επίδραση ισχυρή όσο τα υπναγωγά και ηρεμιστικά χάπια. Έρευνες έχουν εντοπίσει πολλά υποσχόμενη δράση κατά του άγχους σε ποντίκια και ανθρώπους και για τις ενώσεις λιμονένιο, το βασικό συστατικό στο αιθέριο έλαιο της φλούδας των περισσότερων εσπεριδοειδών, και το πινένιο, ένωση που χαρίζει στα πεύκα το άρωμά τους.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Ύστατη προσπάθεια ελληνικών πανεπιστημίων για να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που πέρασαν το όριο

• Έναρξη συναντήσεων για τις φορολογικές οφειλές ποδοσφαιρικών Σωματείων - O όρος για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου

• Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα έδειρε τη 14χρονη κόρη της γιατί διαφωνεί με τη σχέση της - «Πήγε να με πνίξει» είπε η ανήλικη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top