ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σας αφορά! Το Υπουργείο Υγείας παρέχει πλέον κατ' οίκον φροντίδα σε δικαιούχους – Δείτε αν δικαιούστε

Σας αφορά! Το Υπουργείο Υγείας παρέχει πλέον κατ' οίκον φροντίδα σε δικαιούχους – Δείτε αν δικαιούστε

Την Υπηρεσία της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, δηλαδή της νοσηλείας των ατόμων στον οικείο καθημερινό τους χώρο αντί στο παραδοσιακό θεραπευτικό περιβάλλον του νοσοκομείου, εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας μέσω της Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, “πρόκειται για μια υπηρεσία που ξεκίνησε ως πιλοτικό πρόγραμμα στην Κυπερούντα τον Δεκέμβριο 2004, το 2006 αξιολογήθηκε και επικυρώθηκε από το Υπουργείο Υγείας και καθιερώθηκε ως θεσμός”.

Σήμερα η Υπηρεσία της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας έχει επεκταθεί σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου και λειτουργεί σε πενθήμερη βάση με 39 Κοινοτικούς Νοσηλευτές παγκύπρια.

Η Κατ’ Οίκον Νοσηλεία απευθύνεται σε άτομα τρίτης ηλικίας που διαμένουν στο σπίτι με διαπιστωμένες ανάγκες για νοσηλευτική φροντίδα, άτομα με χρόνια παθολογικά νοσήματα ή με ειδικές ανάγκες υγείας, άτομα με οξεία προβλήματα υγείας, στα οποία μπορεί να προσφερθεί θεραπεία στο σπίτι, άτομα που χρειάζονται νοσηλευτική φροντίδα στο σπίτι, μετά από παραμονή τους στο νοσοκομείο και σε άτομα που χρειάζονται ανακουφιστική φροντίδα ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ζωής τους.

Οι παραπομπές στην Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Νοσηλείας μπορούν να γίνουν από κυβερνητικούς γιατρούς, ιδιώτες ρευματολόγους, γιατρούς του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου.

Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση εντύπου «Ιατρικής Παραπομπής» από τον ιατρό και η αποστολή του στην Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Νοσηλείας στα Κέντρα Υγείας.

Πρόσθετα, η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών λειτουργεί την Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Νοσηλείας Ατόμων με Μηχανική Υποστήριξη της Αναπνοής με σκοπό να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους να λειτουργήσουν στο μέγιστο δυνατό επίπεδο τους, να βελτιώσει την ποιότητας ζωής τους και παράλληλα να μειώσει το οικονομικό κόστος της φροντίδας υγείας.

Η Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Νοσηλείας Ατόμων με Μηχανική Υποστήριξη της Αναπνοής λειτουργεί με βάση τα Γενικά Νοσοκομεία των επαρχιών και προσφέρεται από ειδικά εκπαιδευμένους νοσηλευτές, που αναλαμβάνουν την αποκατάσταση ασθενών με μηχανική υποστήριξη αναπνοής στην κοινότητα.

Το 2014, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας και των υπηρεσιών υγείας για νοσηλεία στο σπίτι παιδιών με χρόνια νοσήματα, η Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Νοσηλείας Ατόμων με Μηχανική Υποστήριξη Αναπνοής έχει προχωρήσει στην αλλαγή πολιτικής διευρύνοντας το κριτήριο ηλικίας και προσφέροντας τη δυνατότητα νοσηλείας στο σπίτι παιδιών με μηχανική υποστήριξης της αναπνοής.

Η Υπηρεσία λειτουργεί σε πενθήμερη βάση εργασίας με επτά Νοσηλευτές παγκύπρια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top