Την άδεια διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταναστών από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ μόνο εφόσον έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση εργασίας, υποστήριξε με άρθρο της στην εφημερίδα Sunday Times η αρμόδια Υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι, προειδοποιώντας ότι τα επίπεδα εισροής μεταναστών στη χώρα είναι μη βιώσιμα.
Η τοποθέτηση της κ. Μέι ήρθε λίγες ημέρες μετά από τη δημοσιοποίηση των νεότερων επίσημων στατιστικών στοιχείων για τη μετανάστευση στη Βρετανία. Σύμφωνα με αυτά, το δωδεκάμηνο έως το Μάρτιο του 2015 στη χώρα έφτασαν 330.000 περισσότεροι μετανάστες από εκείνους που έφυγαν, με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση να αφορά κοινοτικούς πολίτες.
«Η καθαρή μετανάστευση σε αυτόν τον όγκο είναι απλώς μη βιώσιμη», έγραψε η αρμόδια υπουργός. «Ασκεί πίεση στις υποδομές, όπως η στέγαση και οι συγκοινωνίες και στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία», συμπλήρωσε.
Η νέα αύξηση στην καθαρή μετανάστευση προς τη Βρετανία σημειώθηκε παρά προηγούμενες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να περιορίσει τον καθαρό αριθμό των αφίξεων μεταναστών σε «δεκάδες χιλιάδες».
Όπως σημείωσε στο άρθρο της η κα Μέι, από το 2010 που ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Κάμερον οι εκτός ΕΕ μετανάστες έχουν μειωθεί κατά 10%, ενώ οι κοινοτικοί έχουν υπερδιπλασιαστεί.
«Για τον λόγο αυτό η επαναδιαπραγμάτευση της κυβέρνησης για τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ είναι τόσο σημαντική», σημείωσε η υπουργός. Πρόσθεσε ότι η ιδέα πως η ενδοκοινοτική μετανάστευση δεν μπορεί να ελεγχθεί είναι «ηττοπαθής και λανθασμένη».
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η μείωση της μετανάστευσης από την ΕΕ δεν χρειάζεται να σημαίνει υπονόμευση της αρχής της ελεύθερης μετακίνησης. Όταν καθιερώθηκε για πρώτη φορά, η ελεύθερη μετακίνηση σήμαινε την ελευθερία να μετακινηθεί κανείς για κάποια θέση εργασίας, όχι την ελευθερία να διασχίζει κανείς τα σύνορα για να αναζητήσει εργασία ή να διεκδικήσει επιδόματα».
Όπως συμπλήρωσε η κα Μέι, τέσσερις στους 10 μετανάστες που ήρθαν στη Βρετανία πέρυσι δεν είχαν θέση εργασίας να τους περιμένει και αυτή η «αναζήτηση καλύτερης ζωής» είχε τεράστιο οικονομικό κόστος για τη δική τους πατρίδα. Παρέθεσε ενδεικτικά το στατιστικό στοιχείο ότι σχεδόν 500 γιατροί εγκαταλείπουν τη Βουλγαρία κάθε χρόνο.
Η Τερέζα Μέι ανέφερε επίσης πως τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού δείχνουν ότι οι μετανάστες υπό το ισχύον σύστημα στην Ευρώπη είναι εκτεθειμένοι σε εκμετάλλευση από αδίστακτες συμμορίες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε εξάλλου η Βρετανίδα Υπουργός Εσωτερικών στις πολλές περιπτώσεις ξένων φοιτητών που καταλήγουν να μένουν στη χώρα και μετά το πέρας των σπουδών τους, με την κα Μέι να δηλώνει ότι «πρέπει να σπάσει ο δεσμός μεταξύ βραχυπρόθεσμων σπουδών και μόνιμης εγκατάστασης σε αυτή τη χώρα».
Το άρθρο της Υπουργού Εσωτερικών συνέπεσε με την πρωτοβουλία της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας να ζητήσουν τη δημιουργία κέντρων καταγραφής μεταναστών και προσφύγων σε Ελλάδα και Ιταλία και ενώ ο Πρωθυπουργός Κάμερον ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Πορτογαλία και την Ισπανία εντός της εβδομάδας.
Σκοπός του Βρετανού ηγέτη είναι να παρουσιάσει τις θέσεις του για τη νέα σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών που επιδιώκει να πετύχει πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η πρόταση για καταβολή κοινωνικών επιδομάτων σε μετανάστες, ακόμα και κοινοτικούς, μόνο εφόσον έχουν εργαστεί στη Βρετανία για τέσσερα χρόνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία
• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις