Τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα μετά την πανδημία, παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη το ηλεκτρονικό εμπόριο (internet / online sales).
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Επιθεωρήσεως Εργασίας, όλο και μεγαλύτερος αριθμός προϊόντων διατίθεται στην αγορά μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, είτε διαδικτυακά, είτε μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Instagram κλπ.) ή ακόμα και μέσω διεθνών πλατφορμών.
Μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου μπορεί κανείς να αγοράσει και χημικά προϊόντα, όπως είναι τα καθαριστικά προϊόντα οικιακής ή επαγγελματικής χρήσης, τα προϊόντα καθαρισμού πισίνας, τα προϊόντα περιποίησης αυτοκινήτων, τα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα αρωματικά χώρου, χρώματα και μπογιές, μελάνια, προϊόντα βιβλιοπωλείου και πολλά άλλα.
Αρκετά από αυτά τα χημικά προϊόντα περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες και ως εκ τούτου, ο καθένας που αγοράζει χημικά προϊόντα, είτε από φυσικό, είτε από ηλεκτρονικό κατάστημα, θα πρέπει να διαβάζει προσεκτικά την ετικέτα των προϊόντων και τις οδηγίες για την ασφαλή τους χρήση. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο οι πληροφορίες που αφορούν στους κίνδυνους του κάθε χημικού προϊόντος να παρέχονται στον αγοραστή άμεσα και με ευκρίνεια πριν από την ολοκλήρωση οποιασδήποτε αγοράς, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για να αποφεύγονται οι αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Κανονισμού με αρ. 1272/2008 για την ταξινόμηση, επισήμανση και συσκευασία (Κανονισμός CLP), η παροχή των πληροφοριών που αφορούν στα χημικά προϊόντα σε μια ηλεκτρονική διαφήμιση μπορεί να γίνει είτε με εμφάνιση φωτογραφίας της συσκευασίας του προϊόντος και δυνατότητα μεγέθυνσης της ετικέτας του, ή /και με αναγραφή κειμένου που να περιλαμβάνει τις απαιτούμενες πληροφορίες σχετικά με την επικινδυνότητα του προϊόντος, όπως ακριβώς αναγράφονται στην επισήμανσή (ετικέτα) του.
Επομένως, οι ιστοσελίδες των ηλεκτρονικών καταστημάτων ή οι διαφημίσεις χημικών προϊόντων που παρέχουν τη δυνατότητα αγοράς τους εξ’ αποστάσεως (όχι απευθείας από το ράφι καταστήματος), θα πρέπει να σχεδιάζονται κατάλληλα και να περιλαμβάνουν κείμενο με τις πληροφορίες που απαιτούνται όπως αναφέρθηκαν πιο πάνω. Επιπρόσθετα, οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να παρέχονται και στην ελληνική γλώσσα.
Από πρόσφατους ελέγχους που έγιναν σε ηλεκτρονικά καταστήματα που διαθέτουν χημικά προϊόντα στην Κυπριακή αγορά (όπως υπεραγορές και καταστήματα DIY) έχουν διαπιστωθεί υψηλά ποσοστά μη συμμόρφωσης με τις πρόνοιες της νομοθεσίας.
Για τον λόγο αυτό, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας προτίθεται να διεξαγάγει νέα εκστρατεία ελέγχου. Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώνει τους εμπλεκόμενους ότι, σε περίπτωση που εντοπιστούν ηλεκτρονικές διαφημίσεις, ή ιστοσελίδες ηλεκτρονικών καταστημάτων ή προμηθευτών που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νομοθεσίας, τότε θα προχωρεί σε επιβολή διοικητικού προστίμου.
Το κοινό μπορεί να βρει περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Τμήματος, καθώς και στο σχετικό έντυπο.
Για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλέφωνα 22405611 και 22405609.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις