ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ύπατος Αρμοστής Βρετανίας: «Συναίνεση στην ΚΔ για κυρώσεις κατά Ρωσίας, προκλήσεις στα κατεχόμενα»

Ύπατος Αρμοστής Βρετανίας: «Συναίνεση στην ΚΔ για κυρώσεις κατά Ρωσίας, προκλήσεις στα κατεχόμενα»

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, τόνισε τη συναίνεση που υπάρχει εντός της κυπριακής Κυβέρνησης, τόσο της παρούσας όσο και της προηγούμενης, για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Ο κ. Σιντίκ απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος μέσω των κατεχόμενων περιοχών και την έλλειψη κυρώσεων προς την Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με ξένους πρέσβεις, στο πλαίσιο του 21ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Κυπρίων της Διασποράς.

Ο Ύπατος Αρμοστής σημείωσε τη συναίνεση στην κυπριακή Κυβέρνηση για την επιβολή αυτών των κυρώσεων, επισημαίνοντας ότι θα είχε μεγαλύτερο κόστος για την Κύπρο να μην το κάνει, καθώς υπάρχουν πολιτικές και ηθικές αξιώσεις για διεθνή υποστήριξη για την επανένωση του νησιού.

Υπογραμμίζοντας τη σημαντική μετακίνηση ατόμων που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις ξεπλύματος χρήματος από τη Δημοκρατία, ο Ύπατος Αρμοστής εξήρε την εξέλιξη αυτή ως θετικό βήμα. Σημείωσε ότι ορισμένα από τα ερωτήματα σχετικά με τις «σκιώδεις χρηματοοικονομικές πρακτικές» στην Κύπρο έχουν πλέον ξεκαθαριστεί και είναι πιο υγιές για την οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην τις έχει.

Ο Ύπατος Αρμοστής αναγνώρισε ότι «το πρόβλημα είναι πλέον παρών και στον Βορρά και αυτό αποτελεί πρόκληση για εμάς». Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζουν τις «αρχές του Βορρά», συνεργάστηκαν μαζί τους για να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι οι συνέπειες αυτών των δραστηριοτήτων δεν θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Απαντώντας σε ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή μέρους της Κύπρου, ο Ύπατος Αρμοστής υπογράμμισε την ισχυρή υποστήριξη της χώρας του για την εξεύρεση συνολικής λύσης για το Κυπριακό, με απώτερο στόχο την επανένωση του νησιού, με βάση τις παραμέτρους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ωστόσο, τόνισε την ευθύνη των εμπλεκόμενων μερών να συνεργαστούν και να καταλήξουν σε μια βιώσιμη λύση.

Δήλωσε ενθαρρυμένος από την αφοσίωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη να καταστήσει την επίλυση του Κυπριακού ως κορυφαία προτεραιότητα. Ο Ύπατος Αρμοστής σημείωσε ότι παρά τις προκλήσεις, ιδιαίτερα εντός της ουδέτερης ζώνης με το πρόσφατο περιστατικό στην Πύλα, η ώθηση προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνησή του.

Για το θέμα της Πύλας, ο Ύπατος Αρμοστής αναφέρθηκε στη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη Τρίτη, επιβεβαιώνοντας τη σημασία μιας λύσης ευθυγραμμισμένης με τις συμφωνημένες παραμέτρους και τόνισε τον ρόλο που διαδραμάτισαν για την έκδοση της ανακοίνωσης. Παράλληλα είπε ότι δεν μπορούν να αναγκάσουν την Τουρκία να παραιτηθεί από τις αξιώσεις της και πρέπει να συνεργαστούν μαζί της ώστε να υπάρξει συμφωνημένη λύση.

Επίσης, ο κ. Στιντίκ τόνισε τον σημαντικό ρόλο της κυπριακής Διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο λέγοντας ότι «η βρετανική κυπριακή κοινότητα είναι αυτή η ζωτική και ισχυρή γέφυρα μεταξύ Κύπρου και ΗΒ και παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη και τη διαμόρφωση του δεσμού μεταξύ των δύο χωρών μας».

Αναφέρθηκε επίσης στους 80.000 Βρετανούς κατοίκους στην Κύπρο και στους 1,2 εκατομμύρια Βρετανούς τουρίστες στην Κύπρο, που συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία.

Υπογράμμισε επίσης τις ουσιαστικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα το προηγούμενο έτος, ιδίως την υπογραφή Μνημονίου για Διμερή Στρατηγική Συνεργασία καθώς και τη Συμφωνίας για Ανάπτυξη στις Κυρίαρχες Περιοχές των Βάσεων.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις των σχέσεων των δύο χωρών, είπε ότι η επιβολή κυρώσεων σε κυπριακές οντότητες που συνδέονται με τη ρωσική αποφυγή κυρώσεων ήταν μια δύσκολη απόφαση, ενώ εξήρε τη θετική δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης. Παράλληλα αναφέρθηκε στο αυξανόμενο κόστος των διδάκτρων για τους Κύπριους φοιτητές που σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εξέφρασε την κοινή δέσμευση και των δύο κυβερνήσεων να βρουν μια λύση που θα αποτρέψει τη μείωση του αριθμού των Κυπρίων φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top