Απεσταλμένος Κύπρου στο ΣΑ ΗΕ: «Πολιτική αποτυχία η πείνα σε συνθήκες σύγκρουσης, όχι φυσική καταστροφή»

Απεσταλμένος Κύπρου στο ΣΑ ΗΕ: «Πολιτική αποτυχία η πείνα σε συνθήκες σύγκρουσης, όχι φυσική καταστροφή»

Η πείνα και η επισιτιστική ανασφάλεια σε συγκρούσεις «δεν αποτελούν φυσική καταστροφή, αλλά άμεσο αποτέλεσμα πολιτικής αποτυχίας, αστάθειας και διάβρωσης του σεβασμού στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», τόνισε ο Ειδικός Απεσταλμένος της Κύπρου για την Πολυμέρεια, πρέσβης Ανδρέας Κακουρής, κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επισιτιστική ανασφάλεια που σχετίζεται με συγκρούσεις.

Υπενθύμισε ότι το ψήφισμα 2417 «επανέλαβε ότι ο λιμός δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως μέθοδος πολέμου» και υπογράμμισε ότι, ωστόσο, σε πολλές συγκρούσεις «εξακολουθούμε να βλέπουμε περιορισμούς στην ανθρωπιστική πρόσβαση, την καταστροφή ζωτικής σημασίας υποδομών και απαράδεκτους κινδύνους για όσους προσπαθούν να προσφέρουν σωτήρια βοήθεια».

Ο Πρέσβης Κακούρης ανέδειξε την ανάγκη να «εγγυηθούμε ασφαλή, συνεχή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση» και να «προστατεύσουμε το ανθρωπιστικό και ιατρικό προσωπικό», ενώ τόνισε τη σημασία της λογοδοσίας για την εκούσια παρεμπόδιση της βοήθειας ή τη χρήση της πείνας ως όπλο.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η πρόληψη της πείνας σε συνθήκες σύγκρουσης «δεν αποτελεί μόνο ανθρωπιστική πρόκληση, είναι πολιτική ευθύνη», καλώντας το Συμβούλιο να επαναβεβαιώσει ότι «ο λιμός είναι αποτρέψιμος» και ότι η προστασία των ανθρωπιστικών εργαζομένων είναι κρίσιμη «για τη διατήρηση της κοινής μας ανθρωπιάς».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: ΗΠΑ και Ισραήλ επιτέθηκαν στο Ιράν – Για τραγωδία με 51 νεκρές μαθήτριες από βόμβες σε δημοτικό μιλά η Τεχεράνη

LIVE: ΗΠΑ και Ισραήλ επιτέθηκαν στο Ιράν – Για τραγωδία με 51 νεκρές μαθήτριες από βόμβες σε δημοτικό μιλά η Τεχεράνη

Αναφορές για έκρηξη που ακούστηκε στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ επικαλούμενα μαρτυρίες αυτοπτών, την ίδια ώρα σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, καθώς οι αρχές προειδοποίησαν για «την πιθανότητα εκτόξευσης πυραύλων». Λίγη ώρα αργότερα το Ισραήλ ανακοίνωσε προληπτικό πλήγμα κατά του Ιράν, ενώ όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΕΤnews στο Τελ Αβίβ, Γιώργος Σιδέρης ο Υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατζ κήρυξε ειδική και άμεση κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα.

BEST OF TOTHEMAONLINE