Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της ηπατίτιδας με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωησ του Υπουργείου Υγείας, στόχος της συγκεκριμένης μέρας η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις ιογενείς ηπατίτιδες, η ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των ατόμων που έχουν προσβληθεί αλλά και η ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων, για την υλοποίηση δράσεων που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη των σοβαρών αυτών λοιμώξεων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι περισσότεροι ασθενείς με ηπατίτιδα βρίσκονται στο σκοτάδι, αφού 8 στους 10 πολίτες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από την ασθένεια. Κάθε χρόνο, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν από ηπατίτιδα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν ονομάσει την ηπατίτιδα "σιωπηλή νόσο" και αυτό, γιατί τα συμπτώματα εμφανίζονται αρκετά χρόνια αργότερα, με αποτέλεσμα, εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης, οι θεραπευτικές παρεμβάσεις να μην έχουν σε πολλές περιπτώσεις, αποτέλεσμα.
Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β΄ συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας Β΄.
Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα φάρμακα νέας γενιάς άλλαξαν ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C. Σήμερα, όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα μέσω των Ηπατολογικών Ιατρείων του ΟΚΥπΥ (Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου) τα οποία οδηγούν στην πλήρη κάθαρση του ιού και την ίαση της λοίμωξης.
Στρατηγικός στόχος στη χώρα μας και προτεραιότητα για τις πολιτικές του Υπουργείου Υγείας είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το τέλος του 2030, μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης.
Το μήνυμα για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της ηπατίτιδας είναι ''Δεν περιμένουμε".
Οι άνθρωποι που ζουν με ιογενή ηπατίτιδα και δεν το γνωρίζουν, δεν μπορούν να περιμένουν για έλεγχο για διάγνωση.
Οι άνθρωποι που ζουν με ιογενή ηπατίτιδα δεν μπορούν να περιμένουν για τη θεραπεία που σώζει ζωές.
Οι άνθρωποι που ζουν με ιογενή ηπατίτιδα δεν μπορούν να περιμένουν το τέλος στις διακρίσεις και στο στίγμα.
Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, καλούνται να αναλάβουν δράση γιατί η ηπατίτιδα, δεν μπορεί να περιμένει. Μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Μαύρισαν» την είσοδο - Έκρηξη κροτίδας σε τοίχο δικηγορικού γραφείου τα μεσάνυχτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις