Έξαρση παρατηρείται στην Κύπρο στα περιστατικά πνιγμού μικρών παιδιών, τόσο σε πισίνες όσο και στις παραλίες.
Αν και η ιδέα της πισίνας και της θάλασσας συνδέεται με την καλοκαιρινή διασκέδαση, ωστόσο οι κίνδυνοι που περιλαμβάνει αυτή η δραστηριότητα είναι πολλοί αφού ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε κλάσματα δευτερολέπτου.
Για το λόγο που παρατηρείται αυτή η έξαρση στη χώρα μας μίλησε στο ThemaOnline ο Υπεύθυνος της ναυαγοσωστικής μονάδας Λεμεσού και Πρόεδρος του Επαρχιακού ναυαγοσωστικού ομίλου Λεμεσού, Πανίκος Αραβής.
«Οι γονείς αντί να επιτηρούν τα παιδιά τους, κρατάνε τα κινητά τους τηλέφωνα. Βλέπουμε συνέχεια τέτοια περιστατικά. Κάθονται στην παραλία, με παρέα φίλων ή κρατάνε τα κινητά τους και δεν δίνουν τη προσοχή που χρειάζεται σε ένα μωρό στην παραλία ή στην πισίνα», είπε συγκεκριμένα.
«Τα μάτια τους πρέπει να είναι συνεχώς εκεί διότι τα παιδιά παρασύρονται, απομακρύνονται και μπαίνουν στο νερό χωρίς επίβλεψη, γι’ αυτό συμβαίνουν και τα μοιραία», συμπλήρωσε.
Σημαντικό είναι επίσης να συμβουλεύουμε τα παιδιά μας και να τους εξηγούμε ότι το νερό μπορεί να γίνει επικίνδυνο, θυμίζοντας τους ότι δεν πρέπει να μπαίνουν μέσα ή να πηγαίνουν κοντά στο νερό χωρίς ένα ενήλικα.
«Πρέπει πάντα να υπάρχει επιτήρηση και τα μικρά παιδιά να φοράνε πάντα σωστικό σωσίβιο, μπρατσάκια», τόνισε.
«Εξίσου σημαντικό είναι τα παιδιά να κάνουν μαθήματα κολύμβησης από μικρά για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες να μην κινδυνεύσουν από πνιγμό», πρόσθεσε.
Μεταξύ άλλων, ο κύριος Αραβής επισήμανε ότι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πνιγμού για τα παιδιά και στις φουσκωτές πισίνες που έχουμε στα σπίτια μας για αυτό και πρέπει να είναι και εκεί πάντα με επιτήρηση»
«Τα μικρά παιδιά πνίγονται και με 10 πόντους νερό, μπορούν ακόμη και να γλιστρήσουν και να πέσουν με το κεφάλι και να μην μπορεί το παιδί να ισορροπήσει να βγει», εξήγησε.
Καταλήγοντας, ο Υπεύθυνος της ναυαγοσωστικής μονάδας Λεμεσού ανέφερε ότι «θα ήταν καλό οι γονείς να ξέρουν πρώτες βοήθειες ώστε σε περίπτωση που ένα μωρό πνίγεται να μπορούν να ανταπεξέλθουν μέχρι να έρθει βοήθεια στο σημείο, εάν δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες»
«Πέραν όμως από τον πνιγμό, τα μικρά παιδιά είναι πολύ ευάλωτα και στην ηλίαση διότι ο θερμοστάτης τους δεν αναπτύχθηκε πλήρως γι’ αυτό και πρέπει να φοράνε αντιηλιακά, καπέλα και να βρίσκονται στη σκιά ενώ παράλληλα να δροσίζονται καταναλώνοντας υγρά σε συχνά χρονικά διαστήματα»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συνεχίζεται ο καύσωνας, σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού
Κάτι κινείται στο Κυπριακό, χαμηλές όμως οι προσδοκίες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα - Νέοι βανδαλισμοί σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία
• Αναβλητικότητα: Τι σημαίνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε
• Αρχίζει να «ντύνεται» στα λευκά το Τρόοδος – Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες –Δείτε βίντεο
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
• Ο Έλον Μασκ ψηφίζει Φειδία... για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις