Η προσπάθεια νομιμοποίησης των τετελεσμένων της εισβολής από την Τουρκία, θα πέσει και πάλι στο κενό, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, προσθέτοντας πως προχωρούμε αταλάντευτα στη δράση, γιατί, όπως εξήγησε, η αδράνεια στο Κυπριακό δεν αποτελεί ούτε λύση, ούτε επιλογή για την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Ημέρα Μνήμης Αμμοχώστου», υπό την αιγίδα του ΠτΔ, που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας «Θάλασσα», ο Υπουργός είπε ότι βραδιά αφιερωμένη στην Αμμόχωστο «είναι μια μέρα μνήμης για τον τόπο που δοκιμάστηκε και συνεχίζει να υπομένει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής του 1974, δίχως να ανασάνει τον καθαρό αέρα της ελευθερίας. Η βασιλεύουσα, η πόλη του Ευαγόρα, που αντιστάθηκε σε δεκάδες κατακτητές κατά τη χιλιόχρονη ιστορία της, συνεχίζει για σχεδόν μισό αιώνα να παραμένει κάτω από τη μπότα του κατακτητή».
Πρόσθεσε ότι «εδώ και 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή, ο στόχος μας παραμένει αμετάθετος, η απαλλαγή από την παράνομη τουρκική κατοχή και η επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Μιας λύσης που θα επανενώνει το νησί και τον λαό μας και θα δημιουργεί συνθήκες ειρήνης και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους του».
Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι «από την πρώτη μέρα ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκίνησε ένα διπλωματικό μαραθώνιο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
«Η βούλησή μας παραμένει αταλάντευτη και απόλυτα ειλικρινής, παρά τη σειρά των απαράδεκτων ενεργειών επιβολής τετελεσμένων επί του εδάφους, στις οποίες έχει προβεί η τουρκική πλευρά, ενέργειες οι οποίες υποσκάπτουν την προσπάθεια για αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων και ανατροφοδοτούν την πρόθεσή της για αλλαγή του στάτους κβο στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων», σημείωσε.
Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, «η προσπάθεια της Τουρκίας για σφετερισμό της περιουσίας των Ε/Κ κατοίκων δεν αποτελεί παρά μέρος της προσπάθειας της για δημιουργία δύο κρατών. Αυτή η προσπάθεια νομιμοποίησης των τετελεσμένων της εισβολής, θα πέσει και πάλι στο κενό».
Σημείωσε ακόμα πως «παρά την επιμονή της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς για λύση "δύο κρατών" και υπονόμευση των πρωτοβουλιών που στόχο έχουν την επανένωση της Κύπρου και του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, συνεχίζουμε να προχωρούμε αταλάντευτα στη δράση- γιατί η αδράνεια στο Κυπριακό δεν αποτελεί ούτε λύση, ούτε επιλογή για την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη».
Το Κυπριακό, είπε ο Υπουργός «είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, του οποίου η λύση αφορά και την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Η πρωτοβουλία του ΠτΔ για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του και στην επανένωσης της πατρίδας μας έχει βρει θετική ανταπόκριση από τους συνομιλητές του» είπε και εξέφρασε την ελπίδα «σύντομα η Τουρκία και η τ/κ πλευρά θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας, αμοιβαίου οφέλους, χωρίς προκλήσεις, εντάσεις και τετελεσμένα επί του εδάφους, όπως στα Βαρώσια».
Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της προσφυγικής πολιτικής λέγοντας πως «ο προσφυγικός κόσμος έχει επωμιστεί τον μεγαλύτερο πόνο και έχει σηκώσει στους ώμους του ένα τεράστιο φορτίο από τις επιπτώσεις που έφερε η τουρκική εισβολή». Γι’αυτό το λόγο, σημείωσε, «που στόχος μας ως Κυβέρνηση μέχρι και την επίλυση του Κυπριακού, είναι να μπορέσουμε να στηρίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα από μια -όσο το δυνατό- πιο δίκαιη, σφαιρική και ισόνομη προσέγγιση, τους πρόσφυγές μας».
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στην προτεραιότητα που έχει θέσει, όπως είπε η κυβέρνηση για επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος «που αφορά στην ακαταλληλότητα προσφυγικών οικισμών, με το Σχέδιο «ΚτίΖω» σε μια προσπάθειά να διασφαλίσουμε τόσο μια ασφαλή όσο και μια αξιοπρεπή και βιώσιμη διαμονή».
«Παράλληλα, κατατάσσουμε ψηλά στη λίστα μας την επανεξέταση των κριτηρίων των στεγαστικών σχεδίων για τους εκτοπισθέντες, αλλά και της επιδότησης των ενοικίων, με στόχο την εφαρμογή αναθεωρημένων εντός του 2023, ενώ προχωρούμε και με τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης και διάθεσης των Τ/κ Περιουσιών, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε με αξιοκρατία, διαφάνεια και ισονομία τις ανάγκες των προσφύγων μας», είπε.
Στον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Δρ Σίμος Ιωάννου, ανέφερε ότι «είναι κρίσιμες οι στιγμές για τον αγώνα μας, κρίσιμες για την υπόθεση της επιστροφής της Αμμοχώστου. Ο δικός μας αγώνας για επιστροφή της Αμμοχώστου, μπορεί να δώσει την προοπτική της αναγέννησης όχι μόνο της δικής μας πόλης, αλλά και ολόκληρης της πατρίδας μας», είπε και σημείωσε πως «η Αμμόχωστος μπορεί να αποτελέσει το κλειδί της συνολικής λύσης του Κυπριακού, το σημείο συναίνεσης που θα οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για λύση που να απαλλάσσει την πατρίδα μας από την κατοχή, τη διαίρεση και τα ξένα επεμβατικά δικαιώματα».
Για εμάς, συνέχισε, «η ελπίδα της επιστροφής αποτελεί μονόδρομο. Παρά το γεγονός πως η Τουρκία και η εθνικιστική μερίδα της Τ/κ ηγεσίας, εδώ και δύο χρόνια αργά αλλά σταθερά εισβάλλουν εκ νέου στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης πόλης μας, η αποφασιστικότητά μας για επιστροφή παραμένει ακλόνητη», είπε.
Αναφερόμενος στην ανέγερση της Βιβλιοθήκης της Αμμοχώστου που φιλοξενείται στο Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα, που φιλοξενεί 140 έργα τέχνης που προέρχονται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου, ο Δήμαρχος είπε πως «η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι αδιαπραγμάτευτα ένας θησαυρός τον οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, που μαζί με τις τόσες θύμησες και αναμνήσεις, κρατά ζωντανή τη μνήμη της πόλης μας».
«Μέχρι τη μέρα της πολυπόθητης επιστροφής, θα αγωνιζόμαστε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε κρατώντας άσβεστη τη φλόγα της απελευθέρωσης και διαφωτίζοντας το κοινό για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου» σημείωσε.
Εξάλλου ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέτου, ανέφερε πως «εκτός από την προσωρινή στέγαση της Πινακοθήκης του Δήμου Αμμοχώστου, στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα», η Αγία Νάπα θα προχωρήσει και σε άλλες δράσεις ώστε να προβάλει και να προωθήσει περαιτέρω την κατεχόμενη πόλη, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, ημερίδες για διαφώτιση και προβολή του κυπριακού προβλήματος, καθώς και δράσεων που θα οικοδομούν και θα ενισχύουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων».
Ως Δημοτική Αρχή, συνέχισε ο κ. Ζαννέττου, «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε μέσω των δραστηριοτήτων μας τον μητροπολιτικό Δήμο, θα προωθούμε και θα στηρίζουμε έμπρακτα κάθε πρωτοβουλία και ενέργεια του Δήμου Αμμοχώστου η οποία έχει σκοπό να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη της πόλης μας.Η συντήρηση της μνήμης αποτελεί επιτακτικό χρέος μας και «εκ των ων ουκ άνευ» προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα για απελευθέρωση και επιστροφή» είπε και σημείωσε πως «μέσα από τις εκδηλώσεις και τις δράσεις μας διατηρούμε τη φλόγα της Πόλης αναμμένη για εμάς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας».
Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι «τέτοιες ενέργειες αποτελούν για τον Δήμο Αγίας Νάπας προτεραιότητα και ότι ευχή μας είναι η επερχόμενη συνένωση των Δήμων να αποτελέσει και την απαρχή επιστροφής του μητροπολιτικού μας Δήμου στους νόμιμους κληρονόμους του και επανένωσης ολόκληρης της πατρίδας μας».
Πριν από τους χαιρετισμούς πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην προσωρινή Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου και προβολή βίντεο ενώ ακολούθησε συναυλία μνήμης «Μη λησμονάτε τη χώρα μου» με τους καλλιτέχνες Κώστα Μακεδόνα, Κούλη Θεοδώρου, Φρειδερίκη Τομπάζου και το Μουσικό Σχήμα του Άδμητου Πιτσιλλίδη.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βρετανική δέσμευση σε λύση ΔΔΟ και πίστη σε δυνατότητα επανέναρξης συνομιλιών
Οδηγοί ταξί πιάστηκαν στα χέρια έξω από αεροδρόμιο - Φόρεσαν χειροπέδες έξι πρόσωπα
Ανοίγει την πόρτα για απεσταλμένο ο Γκουτέρες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διαδοχικές κακοκαιρίες χτυπούν το νησί – Θα πέσουν χιόνια αλλά θα μείνουν μέχρι τα Χριστούγεννα;
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Δεκεμβρίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις