Ως απαρχαιωμένος μπορεί να χαρακτηριστεί ο τρόπος εξέτασης των αναπήρων ατόμων από τα ιατροσυμβούλια, τα οποία εξετάζουν τις αιτήσεις που υποβάλλουν τα εν λόγω άτομα με σκοπό να λάβουν επίδομα για την αναπηρία τους.
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), Χριστάκης Νικολαΐδης, ανέφερε ότι οι διαδικασίες εξέτασης στην Κύπρο πάσχουν.
«Δεν είναι επιστημονικές οι διαδικασίες ενώ υπάρχουν αντικρουόμενες αποφάσεις για το ίδιο άτομο. Αν πάει δύο και τρεις φορές συνήθως είναι διαφορετική η αξιολόγηση. Συνήθως αν απορρίφθηκε, επιμένουν στην απόρριψη με διαφορετικές γνωματεύσεις», επεσήμανε.
Εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο η ΚΥΣΟΑ δεν συμφωνεί με το παρόν σύστημα αξιολόγησης που υπάρχει στην Κύπρο, ο κ. Νικολαΐδης μας έδωσε μερικά παραδείγματα τα οποία καταδεικνύουν ότι η αξιολόγηση που διεξάγεται δεν γίνεται με σωστό τρόπο.
«Για παράδειγμα ήταν μέρος της αξιολόγησης όταν έσπρωξαν τα πόδι ατόμου που δεν περπατά για να διερευνήσουν αν κουνά τα πόδια του. Σημειώνω ότι εμείς διαφωνούμε ότι η τετραπληγία και παραπληγία συνεπάγεται με πλήρως νέκρωση των κάτω ή άνω άκρων. Επιπλέον σε μωρό με σπαστική τετραπληγία του δίνουν μολύβι και εξετάζουν αν το σφίγγει στο χέρι του, κάτι που όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να πιάσει ποτήρι να πιεί νερό», είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό όπου γιατροί ζήτησαν από παιδί με απώλεια όρασης να απαντήσει αν τους βλέπει.
«Μια μητέρα που πήρε το παιδί της με μερική οπτική αναπηρία, ελαφριά νοητική αναπηρία, αναπτυξιακή αναπηρία και λειτουργικό αυτισμό για να εξεταστεί, ανέφερε ότι οι γιατροί, εκτός ότι δεν είπαν τα ονόματα τους, τους αντιμετώπιζαν με καχυποψία, απαξίωση και ειρωνεία. Επίσης, αν και δεν υπήρχε οφθαλμίατρος για να εξετάσουν την όραση του παιδιού, το ρώτησαν αν τους βλέπει ενώ ήταν 2-3 μέτρα μακριά. Για την νοητική αναπηρία του είπαν να κάνει δυο-τρεις μαθηματικές πράξεις και απάντησε το παιδί και έτσι είπαν ότι δεν έχει νοητική αναπηρία. Αυτό δεν είναι επιστημονικό ούτε αξιόπιστη αξιολόγηση», σημείωσε.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, τα ιατροσυμβούλια υποστηρίζουν ότι κάνουν ολιστική αξιολόγηση.
«Δεν είναι ολιστική αξιολόγηση με βάση τις διαδικασίες που ακολουθούν. Δεν λένε καν το όνομα τους που το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν, να συστηθούν στο άτομο», πρόσθεσε.
Κληθείς να απαντήσει αν όντως ο αριθμός των ατόμων με αναπηρίες που λαμβάνουν κρατική, οικονομική στήριξη δεν ξεπερνά το 20%, ο κ. Νικολαΐδης το επιβεβαίωσε, τονίζοντας ότι τα υπόλοιπα άτομα για τα οποία θεωρείται ήπια η αναπηρία τους, δεν λαμβάνουν βοήθεια.
«Η υποστήριξη των αναπήρων γίνεται με υπηρεσίες και με επιδόματα και μόνο μέχρι το 20% ή ακόμα και λιγότερο ποσοστό του συνόλου επισημαίνονται από το σύστημα ως ανάπηροι. Με τις αξιολογήσεις που γίνονται πολλοί μένουν έξω», εξήγησε.
Όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, η ΚΥΣΟΑ έχει παρέμβει σε αρκετές περιπτώσεις και επιλύθηκαν ζητήματα.
«Για παράδειγμα, σε μια περίπτωση, μετέθεσαν κοπέλα με αναπηρία από την μια άκρη της Λευκωσίας στην άλλη ενώ δεν οδηγά. Επεμβήκαμε και ακύρωσαν την μετάθεση της», ανέφερε.
Εκκρεμούν πάνω από 600 παράπονα
Σημειώνεται ότι στα γραφεία της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) συνεχίζουν να φτάνουν, σε καθημερινή βάση δεκάδες καταγγελίες, παράπονα και αναφορές για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πολιτών με αναπηρίες.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΥΣΟΑ, περισσότερες από 600 περιπτώσεις εκκρεμούν στους φακέλους της, που αδυνατεί να τις διερευνήσει σε βάθος, επειδή δεν έχει τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού.
«Αναμένεται ότι το πρόβλημα αυτό θα επιλυθεί τους αμέσως επόμενους μήνες, με την πρόσληψη μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος 50 Συμβούλων για σκοπούς υποστήριξης της λήψης αποφάσεων και διερεύνησης τρόπων διεκπεραίωσης των διεκδικήσεων των πολιτών με αναπηρίες ενώπιον των αρμοδίων αρχών», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την ΚΥΣΟΑ, οι περισσότερες από τις καταγγελίες, παράπονα και αναφορές αφορούν την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων του Υφυπουργείου Πρόνοιας, η οποία αντιμετωπίζει με σκληρότητα, αυθάδεια και απρέπεια τα άτομα με αναπηρίες και δεν σέβεται τα δικαιώματά τους. Επιπλέον, μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων αφορά τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων (συντάξεις αναπηρίας και ανικανότητας, επιδόματα ασθενείας κλπ.).
Παράλληλα, σύμφωνα με την ΚΥΣΟΑ, δεκάδες από τις πιο πάνω περιπτώσεις αφορούν και το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με αναπηρίες, σε σχέση με αιτήματα που υποβάλλονται σε Υπηρεσίες και άλλες αρχές της χώρας μας λόγω αρμοδιότητας. Ορισμένες μάλιστα από αυτές αφορούν απευθείας το Τμήμα αυτό, όπως ζητήματα εξευτελιστικής μεταχείρισης των ατόμων με αναπηρίες από τις επιτροπές αξιολόγησης, ζητήματα απρεπούς συμπεριφοράς των επαγγελματιών που μετέχουν στα ιατροσυμβούλια, ειρωνεία και προσβλητικές ερωτήσεις ή ερωτήσεις που δεν σχετίζονται με την αναπηρία. Δεν είναι, τέλος, λίγες οι περιπτώσεις που με την υποστήριξη της ΚΥΣΟΑ προσφεύγουν στο δικαστήριο ως ύστατο μέσο για να βρουν το δίκαιο τους.
«Η ΚΥΣΟΑ απολογείται στα άτομα με αναπηρίες που διαμαρτύρονται για την αδυναμία της Συνομοσπονδίας να τους στηρίξει στο βαθμό που θα ήθελαν. Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός παραπόνων και αιτημάτων που υποβάλλονται στην ΚΥΣΟΑ δεν αφήνει περιθώρια στον μικρό αριθμό των λειτουργών της για σε βάθος διερεύνηση και γρήγορη διεκπεραίωση των αιτημάτων. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις που μετά από παρέμβαση της ΚΥΣΟΑ πολλά ατομικά ζητήματα βρήκαν τη λύση τους», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έριξαν μολότοφ έξω από πιτσαρία στη Λεμεσό - Άρχισαν οι έρευνες των Αρχών
Ανοίγει την πόρτα για απεσταλμένο ο Γκουτέρες
Στη ΜΕΘ δύο 23χρονοι μετά από σοβαρό τροχαίο - Ανατράπηκε το buggy που οδηγούσαν
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις