Βρετανική δέσμευση σε λύση ΔΔΟ και πίστη σε δυνατότητα επανέναρξης συνομιλιών

Βρετανική δέσμευση σε λύση ΔΔΟ και πίστη σε δυνατότητα επανέναρξης συνομιλιών

Η βρετανική κυβέρνηση επανέλαβε μέσω γραπτής κοινοβουλευτικής απάντησης του Υπουργού Ευρώπης Λίο Ντόχερτι την προσήλωσή της στην επιδίωξη μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει δεσμευμένη στην υποστήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών να επιτευχθεί μία λύση στην Κύπρο εντός των παραμέτρων των ΗΕ βασισμένη στο μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», ήταν η απάντηση του κ. Ντόχερτι σε τρεις ερωτήσεις αναφορικά με το Κυπριακό του Bουλευτή του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) Μάρτιν Ντέι.

Το στέλεχος του SNP είχε ζητήσει να πληροφορηθεί αν το Foreign Office κάνει βήματα για να πετύχει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο εμπόριο και στα ταξίδια μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μετά από τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία.

Επίσης ρώτησε αν ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών έχει προβεί σε κάποια αποτίμηση του δυνητικού αντίκτυπου των πρόσφατων εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία ως προς τις προοπτικές μιας ειρηνικής και ισότιμης επίλυσης των εντάσεων στην Κύπρο.

Ο κ. Ντέι ζήτησε επίσης να ενημερωθεί αν ο Υπουργός Εξωτερικών έχει συνομιλήσει με τους ηγέτες των κοινοτήτων στην Κύπρο για τη διασφάλιση μίας βιώσιμης, διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδιακής πολιτικής λύσης στην περίοδο μετά από τις πρόσφατες εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Ευρώπης ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση συνδιαλέγεται με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ο ίδιος ο κ. Ντόχερτι συζήτησε περί λύσης με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Κόμπο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ στις 10 Μαΐου. Ο δε Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι συναντήθηκε με τον Δρ Κόμπο στο Λονδίνο στις 16 Ιουνίου.

«Η κυβέρνηση του ΗΒ πιστεύει ότι, με ευελιξία, μπορεί δυνητικά να βρεθεί επαρκές κοινό έδαφος για να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Στο μεταξύ, το ΗΒ συνεχίζει να υποστηρίζει πρωτοβουλίες οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να χριστούν δεσμοί μεταξύ των κοινοτήτων ώστε να προετοιμαστούν για μία μελλοντική λύση», συμπλήρωσε ο Λίο Ντόχερτι.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ανατολίτικο παζάρι για την Προεδρία της Βουλής: Πάνε κι έρχονται τα επιτελεία των κομμάτων - Ποια σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι

Ανατολίτικο παζάρι για την Προεδρία της Βουλής: Πάνε κι έρχονται τα επιτελεία των κομμάτων - Ποια σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι

Η εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής εξελίσσεται ήδη στο πρώτο μεγάλο πολιτικό θρίλερ μετά τις βουλευτικές εκλογές, με τα κομματικά επιτελεία να βρίσκονται σε διαρκή κινητικότητα και τις διεργασίες να πυκνώνουν όσο πλησιάζει η πρώτη συνεδρία της νέας Ολομέλειας. Συναντήσεις, τηλεφωνήματα, ανεπίσημες επαφές και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνθέτουν το σκηνικό ενός πολύπλοκου πολιτικού παζλ, στο οποίο τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο.

BEST OF TOTHEMAONLINE