ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμος Πέγειας – Μέγιστη ενόχληση για τους επισκέπτες τα αποτσίγαρα

Δήμος Πέγειας – Μέγιστη ενόχληση για τους επισκέπτες τα αποτσίγαρα

"Τι ενοχλεί περισσότερους τους επισκέπτες των παραλιών;". Αυτό ήταν το ερώτημα που ο Δήμος Πέγειας έθεσε προς τους επισκέπτες του στο πλαίσιο έρευνας που διενήργησε με απώτερο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αφενός και αφετέρου τον αειφόρο τουρισμό.

Η έρευνα, που έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατέδειξε ως ένα από τα σημαντικά προβλήματα που απασχολεί τόσο τους ντόπιους όσο και τους ξένους επισκέπτες, τη ρύπανση στις ακτές και ιδιαίτερα τη ρίψη αποτσίγαρων στην παραλία.

Η τοπική αρχή, δήλωσε σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ Εκτελεστικός Μηχανικός του Δήμου Πέγειας Μύρια Λοιζϊδου, έχει γίνει μάλιστα δέκτης και πολλών παραπόνων για το συγκεκριμένο θέμα.

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, ο Δήμος τοποθέτησε ξύλινα σταντ στις παραλίες του, όπου έχει αναρτήσει πινακίδες με οδηγίες και από τα οποία διατίθενται ανακυκλώσιμα πλαστικά χωνιά, τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να χρησιμοποιεί για να απορρίπτει τυχόν αποτσίγαρα και να τα αδειάζει κατά την αναχώρησή του σε ειδικό κάδο. Αυτά στη συνέχεια συγκεντρώνονται και ζυγίζονται στο τέλος της τουριστικής περιόδου.

“Το κάθε ξύλινο σταντ είναι εφοδιασμένο με 100 πλαστικά χωνιά κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμο υλικό, φιλικό προς το περιβάλλον”, είπε η κ. Λοϊζίδου.

“Η πρωτοβουλία μας απορρέει μέσα από την περιβαλλοντική συνείδηση που διακατέχει το Δήμο Πέγειας”, συμπλήρωσε.
Αυτή δεν είναι, ωστόσο, η μόνη δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Δήμος Πέγειας προς την κατεύθυνση της ανακύκλωσης και εν τέλει της προστασίας του περιβάλλοντος.

Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κ. Λοϊζίδου, όπως και οι υπόλοιποι Δήμοι στην Επαρχία, ο Δήμος Πέγειας συμμετέχει στο πρόγραμμα για ανακύκλωση της Green Dot.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία των δημοτικών ορίων κάδοι χαρτιού, πλαστικών και γυαλιού.

Ένα από τα τέσσερα Πράσινα Σημεία, που δημιουργήθηκαν στην Επαρχία Πάφου, πρόσθεσε, έχει δημιουργηθεί στην Πέγεια και συγκεκριμένα στο δρόμο προς Ακουρσό, σε ένα παλαιό λατομείο.

Εκεί, συνέχισε, έχουν τοποθετηθεί διάφοροι κάδοι ανακύκλωσης, που παραλαμβάνουν 24 διαφορετικά είδη, ενώ η λειτουργία του σημείωσε ξεκίνησε από τον προηγούμενο Μάιο.

Στο συγκεκριμένο Πράσινο Σημείο είπε, ο κάθε ιδιώτης μπορεί να μεταφέρει οτιδήποτε από το σπίτι του και στη συνέχεια αυτά τα αντικείμενα, ανάμεσα στα οποία αδρανή, μπάζα, αλουμίνιο, γυαλί, έπιπλα  θερμόμετρα, λαμπτήρες, μεταλλικά είδη, καλοριφέρ, πλακάκια, είδη υγιεινής, οικοδομικά υλικά, μπαταρίες, ξύλο, υλικά καθαρισμού, χαλιά, μπογιές, υφάσματα, φάρμακα, υλικά καθαρισμού και διάφορα παιχνίδια, τοποθετούνται σε διαφορετικά κοντέινερ και μεταφέρονται για ανακύκλωση.

Ταυτόχρονα, όμως, ο Δήμος Πέγειας προωθεί και την επαναχρησιμοποίηση. Οπως ανέφερε η κ. Λοϊζίδου, μπορεί κάποιος να μεταφέρει ένα παλαιό ποδήλατο ή ένα χρησιμοποιημένο έπιπλο, τα οποία φυλάγονται σε άλλο σημείο του χώρου και αν κριθεί ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση μπορεί να επαναχρησιμοποιηθούν.

Επεσήμανε, ωστόσο, πως τα κλαδέματα σε μεγάλες ποσότητες δεν παραλαμβάνονται με αποτέλεσμα – όπως είπε- η τοπική αρχή να αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα.

Η ιδιαιτερότητα στην Πέγεια ανέφερε είναι ότι τα κλαδέματα αποτελούν πολύ μεγάλες ποσότητες.

Δυστυχώς, είπε, με βάση το σχεδιασμό του Πράσινου Σημείου δεν μπορούν να παραληφθούν οι μεγάλες ποσότητες κλαδεμάτων, αφού ο χώρος για το συγκεκριμένο υλικό είναι πολύ μικρός και γεμίζει με ελάχιστη ποσότητα, και επομένως  δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των δημοτών και ιδιωτικών εταιρειών.

Κατά συνέπεια και στο παρόν στάδιο, οι μεγάλες ποσότητες κλαδεμάτων του Δήμου μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ με ένα μεγάλο φορτηγό με μεγάλο, ωστόσο, κόστος μεταφοράς για την Τοπική Αρχή.

Επιπρόσθετα ο τεμαχιστής που χρησιμοποιείται  είναι πολύ μικρός και δεν μπορεί να τεμαχίσει τις ποσότητες κλαδεμάτων που αφορούν τις ανάγκες της Πέγειας.

Σε σχέση με το Πράσινο Σημείο στο Δήμο Πέγειας, η Εκτελεστική Μηχανικός δήλωσε ότι λειτουργεί καθημερινά εκτός από δύο ημέρες την εβδομάδα, Τρίτη και Πέμπτη.

Τέλος, η κ. Λοϊζίδου χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη λειτουργία του Πράσινου Σημείου, ενώ ανέφερε ότι παράλληλα, ο Δήμος Πέγειας συμμετέχει ως εταίρος στο ερευνητικό έργο FUPOL (Future Policy Modelling), το οποίο χρηματοδοτείται από το Έβδομο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top