Το τουρκικό αφήγημα για λύση δυο κρατών δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της όποιας συζήτησης θα διεξαχθεί σε μια νέα διαδικασία διαλόγου για το Κυπριακό, τόνισε ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιώργάλλας, στον Επιμνημόσυνο Λόγο του σε Εκδήλωση Μνήμης των Ηρωικώς Απόντων Πολεμιστών του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, που διοργάνωσε την Κυριακή ο Σύνδεσμος Πολεμιστών του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού 1974, στο στρατόπεδο Μιχαλάκη Παρίδη στην Απλάντα.
Σημείωσε πως «αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, η επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Η.Ε. με την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ. Θεωρούμε ότι η εμπλοκή υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου στη νέα διαδικασία θα αποβεί αρκούντως υποβοηθητική στην προσπάθεια του ΟΗΕ και θα συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για επαναφορά της άλλης πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.
Την ίδια ώρα, είπε, «καθιστούμε σαφές ότι δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε από το δίκαιο του αγώνα μας, από τις αρχές και τις αξίες μας, από το πλαίσιο μιας λύσης που θα ικανοποιεί το σύνολο του κυπριακού λαού, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας, ισοπολιτείας και συνδημιουργίας».
Σημείωσε πως η απαράδεκτη αξίωση για λύση δύο κρατών, που διακηρύσσει το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλευρά και εκφεύγει από τις αρχές του διεθνούς δικαίου αποτελεί τον προθάλαμο της οριστικής διχοτόμησης της πατρίδας μας. "Το τουρκικό αφήγημα δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της όποιας συζήτησης θα διεξαχθεί σε μια νέα διαδικασία διαλόγου», πρόσθεσε.
Ο κ. Γιωργάλλας είπε πως η κρισιμότητα των συγκυριών μάς καλεί σε ενότητα και ομοψυχία. Πρόσθεσε πως «απερίφραστα, πρωταρχικός μας στόχος είναι η επίλυση του εθνικού μας ζητήματος και προς τούτο είμαστε αταλάντευτα προσηλωμένοι και αποφασισμένοι να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα".
Ακόμη εξέφρασε την απέραντη οδύνη και τη βαθύτατη θλίψη του Υπουργείου Άμυνας για τον αδόκητο χαμό του δευτεροετή Εύελπι Γιώργου Χατζηιωνά.
Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε πως ο Γιώργος αποτελούσε υπόδειγμα άριστου Εύελπι με φιλοδοξίες κι όνειρα. Ήταν ένας ενάρετος νέος που με σεμνότητα επιζητούσε τη διάκριση σε ότι καταπιανόταν. Η μεγάλη οικογένεια της Εθνικής Φρουράς θα τον θυμάται πάντα λεβέντη, αγέραστο και χαμογελαστό. Η Κύπρος θρηνεί ένα πραγματικό παλικάρι, που έσβησε κατά την εκπαίδευση για την υπεράσπιση της πατρίδας, ανέφερε ο κ. Γιωργάλλας.
Σημείωσε, περαιτέρω, πως «έχουμε βαρύ χρέος και ευθύνη απέναντι στους ήρωές μας, απέναντι στην πατρίδα και την ιστορία μας. Με πίστη στο δίκαιο του αγώνα και με εθνική συστράτευση και ενότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση, για να διασφαλίσουμε την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού σε μια ειρηνική και ευημερούσα πατρίδα», είπε.
"Αυτός ήταν και παραμένει ο υπέρτατος εθνικός μας στόχος. Η λύση του κυπριακού προβλήματος. Μια λύση η οποία θα μας απαλλάξει από τα στρατεύματα κατοχής και θα τερματίσει επιτέλους τον εποικισμό', ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας, ο οποίος τόνισε πως «η αποδοχή της υφιστάμενης πραγματικότητας, ως de facto επιβαλλόμενης κατάστασης, αποτελεί όχι μόνο αμαχητί παράδοση της Κύπρου, αλλά και το προοίμιο ενδεχομένως περισσότερων και μεγαλύτερων συμφορών για την πατρίδα μας και τον Ελληνισμό γενικότερα».
Σε χαιρετισμό της, η Άννα Αριστοτέλους, Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η παράθεση των γεγονότων και μόνον καταδεικνύει ότι οι ήρωες του 286 που τιμούμε σήμερα αγωνίστηκαν με σθένος, δύναμη ψυχής και αποφασιστικότητα, μένοντας πιστοί στον όρκο: «Ού καταισχυνώ τα όπλα τα ιερά, ουδ΄ εγκαταλείψω τον παραστάτην, ότω αν στοιχήσω, αμυνώ δε και υπέρ ιερών και οσίων και μόνος και μετά πολλών, και την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω».
Σημείωσε πως «η αρετή και η τόλμη τους, η προσφορά και η θυσία τους, αποτελούν παράδειγμα και φάρο της κάθε μας προσπάθειας για επανένωση, και η σημερινή εκδήλωση τιμής υπενθυμίζει σε όλους μας, εδώ και 49 χρόνια, αυτό το χρέος έναντι της μαρτυρικής μας πατρίδας».
Τόνισε πως «η υπόσχεση που δίνουμε στους πονεμένους οικείους τους, αλλά και σε όλους τους οικείους των αγνοουμένων μας, είναι ότι οι προσπαθειες μας θα συνεχίζονται μέχρι να εντοπιστούν όλοι οι αγνοούμενοι μας και διακριβωθεί η αλήθεια της τύχης τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπαθειες αυτές, και θα εξακολουθήσει να συνδράμει με όλα τα μέσα για τη διακρίβωση της τύχης ενός έκαστου των αγνοουμένων μας», ανέφερε.
Ο Παναγιώτης Μέσσιος, Λειτουργός Ψυχοκοινωνικής Στήριξης στο Γραφείο του Ε/κ Εκπροσώπου στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «δυστυχώς μέχρι σήμερα παραμένουν ακόμα 9 εκ των στρατιωτών του τάγματος που η τύχη τους δεν έχει διευκρινιστεί, ενώ δεν έχουν καρποφορήσει ούτε και όσες προσπάθειες μας διενεργήθηκαν προς εντοπισμό των υπόλοιπων οστών των 19 ανδρών οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί στη περιοχή της Σκυλούρας στο λόφο της Λαπάτσας».
Σημείωσε πως «με βάση τις μέχρι σήμερα πληροφορίες έχουν οριοθετηθεί πιθανές περιοχές τόσο εντός του παραλιακού μετώπου της Λαπήθου και του Καραβά όσο και μέσα στα δυο χωριά προς ανασκαφή. Αναμένεται για τα συγκεκριμένα σημεία να εξασφαλιστούν μέσα στους επόμενους μήνες οι σχετικές άδειες από τους Τουρκοκύπριους χρήστες. Η ιδιαιτερότητα όπως που συναντούμε στη περίπτωση των αγνοουμένων στρατιωτών που συμμετείχαν στις μάχες της Λαπήθου και Καραβά είναι το γεγονός πως οι ταφές διενεργήθηκαν εξ ολοκλήρου από τον τουρκικό στρατό με αποτέλεσμα στις πλείστες περιπτώσεις να μην υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας για να υποδείξει στην ΔΕΑ τα ακριβή σημεία ταφής», ανέφερε.
Όσον αφορά «τη διμοιρία του τάγματος που επικεφαλής της οποίας ήταν ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Ιωσήφ Σεργίδης έχουν οριοθετηθεί και κατατεθεί επίσημα στη ΔΕΑ σημεία προς ανασκαφή. Κάποια εκ των σημείων αυτών εντοπίζονται στη κατωφέρεια του λόφου Λαπάτσα και άλλα στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας", είπε.
"Δυστυχώς αφενός ο πρόχειρος ενταφιασμός το 1974 των στρατιωτών της διμοιρίας η διατάραξη του σημείου ταφής κατά τη διάρκεια της αναδάσωσης της περιοχής η μετακίνηση ή η περισυλλογή μεγάλου μέρος των οστών και αφετέρου η ανακήρυξη της περιοχής του λόφου και της Αγίας Μαρίνας σε στρατιωτικές ζώνες δυσχεραίνουν σήμερα το έργο της Επιτροπής τόσο για ανασκαφή όσο και για επιτόπου μετάβαση. Παρόλα αυτά αναμένεται μέσα στο 2023 να διενεργηθεί αφού εξασφαλιστεί άδεια από τις κατοχικές δυνάμεις ανασκαφική προσπάθεια», είπε.
Κατά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε δέηση Αγνοουμένων και Τρισάγιο Πεσόντων από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος Γρηγόριο. Επίσης έγινε Προσκλητήριο Πεσόντων και Αγνοουμένων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και τον εθνικό ύμνο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Υποχώρησε ταβάνι πάνω σε κρεβάτι κρατουμένου σε κελί στις Φυλακές - «Θα θρηνήσουμε θύματα»
Βίντεο από την στιγμή διάσωσης σκύλου - Έπεσε σε χαράδρα 200 μέτρων στην Πάφο
Στεφάνου μεταξύ χθες και αύριο, το νέο λογότυπο και οι προκλήσεις
Η τελευταία βόλτα στη θάλασσα για το αδικοχαμένο 6χρονο - Από την Ουκρανία το κοριτσάκι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις