Τον περασμένο Φεβρουάριο η ηγεσία του ΑΚΕΛ πέρασε επιτυχώς από μια μεγάλη δοκιμασία, η οποία θα μπορούσε να έφερνε τα πάνω κάτω.
Ο κίνδυνος να έμενε εκτός δεύτερου γύρου ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν υπαρκτός, όπως τουλάχιστον έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, εκείνο που κανένας δεν είχε προβλέψει ήταν το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό που εξασφάλισε στο δεύτερο γύρο, όταν βρέθηκε μόλις 2 ποσοστιαίες
μονάδες πίσω από το μαγικό 50% συν μία ψήφο. Παρά την ήττα, για τρίτη συνεχή αναμέτρηση για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας, η αναπάντεχη εκλογική επιτυχία του υποψήφιου που υποστήριξε το ΑΚΕΛ έδωσε αυτοπεποίθηση στην ηγεσία του κόμματος. Δύο χρόνια μετά που διαδέχθηκε τον Άντρο Κυπριανού (4 Ιουλίου 2021), ο Στέφανος Στεφάνου βγαίνει μπροστά επιχειρώντας το άνοιγμα του κόμματος προς την κοινωνία, για τη δημιουργία ισχυρής Κοινωνικής Συμμαχίας.
Το πρώτο βήμα
Η εξαγγελία που έκανε την περασμένη Τετάρτη κινείται στη στρατηγική που χάραξε η ηγεσία του ΑΚΕΛ για την ανάκαμψη του κόμματος. Η φθίνουσα πορεία των τελευταίων χρόνων δεν πρόκειται να σταματήσει εάν δεν γίνουν κάποιες ενέργειες που θα αναμορφώσουν το ΑΚΕΛ. Ο Στέφανος Στεφάνου αντιλαμβάνεται αυτή την ανάγκη εξού και δρομολογεί μια σειρά από αλλαγές που στόχο έχουν να φέρουν το κόμμα πιο κοντά στην κοινωνία και να το βοηθήσουν να αυξήσει τα ερείσματά του. Το ΑΚΕΛ θέλει να προσελκύσει προσωπικότητες και υποστηρικτές από άλλους κομματικούς και ιδεολογικούς χώρους ώστε να μπορέσει να κάνει τη μετάβαση στη νέα εποχή. Την Τετάρτη ο Στέφανος Στεφάνου
παρέπεμψε στην πρώτη ομιλία που έκανε ως γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ πριν από δύο χρόνια: «Εάν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε την πραγματικότητα στην οποία ζούμε και για την οποία δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι, όχι μόνο εμείς, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, πρέπει πρώτα από όλα να αναμορφώσουμε τους εαυτούς μας.
Όχι για να αναιρέσουμε την ιδεολογική και πολιτική μας ταυτότητα, αλλά για να αφουγκραστούμε τα αιτήματα και τις προκλήσεις της νέας εποχής επενδύοντας σε αυτό που είμαστε για σχεδόν έναν αιώνα», είχε πει χαρακτηριστικά.
Διαφορετικές τάσεις
Η αλλαγή στο λογότυπο υπηρετεί την επικοινωνία αυτής της προσπάθειας αλλά ζητούμενο είναι να αγγίξει και την ουσία της. Τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί το καταστατικό συνέδριο του ΑΚΕΛ, μέσα από το οποίο θα επιχειρηθούν καταστατικές αλλαγές, που θα εκσυγχρονίσουν το κόμμα, τις διαδικασίες του και τον τρόπο λειτουργίας του. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι τόσο εύκολη όσο ακούγεται. Παρά τη μονολιθικότητά του, στο ΑΚΕΛ υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το βαθμό των αλλαγών που πρέπει να επέλθουν, ενώ διαφορετικές είναι και οι ευαισθησίες ως προς τις ιδεολογικές μεταβολές
που θα πρέπει να υπάρξουν ή όχι. Υπάρχουν για παράδειγμα οι υπερασπιστές της κομματικής καθαρότητας, οι οποίοι θέλουν το κόμμα να μην απομακρύνεται από τις μαρξιστικές και λενινιστικές του καταβολές, υπάρχουν όμως και στελέχη τα οποία θέλουν μετεξέλιξη που φθάνει μέχρι τη σοσιαλδημοκρατία. Ο Στέφανος Στεφάνου κινείται κάπου στη μέση και ζητούμενο είναι εάν θα μπορέσει να γεφυρώσει τις διαφορές αυτές.
Χωρίς συμμάχους
Για την ηγεσία του κόμματος ζητούμενο είναι να μπορέσει το ΑΚΕΛ να ανακτήσει την αξιοπιστία του στην κοινή γνώμη και να μπορέσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να δηλώσει παρών με αξιώσεις ως πόλος διακυβέρνησης. Οι εκλογές του Φεβρουαρίου έδειξαν ότι το ΑΚΕΛ παραμένει πρωταγωνιστικό στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, αλλά αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται ακόμη περισσότερα για να μπορέσει να αναδειχθεί ως εναλλακτικός πόλος εξουσίας. Κυρίως χρειάζεται πολιτικές συνέργειες, τις οποίες έχασε στα μέσα της διακυβέρνησης Χριστόφια το 2011, όταν το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ αποχώρησαν από την κυβέρνηση. Εκτοτε το ΑΚΕΛ δεν κατάφερε να κτίσει γέφυρες με άλλες δυνάμεις.
Ο Στέφανος Στεφάνου αντιλαμβάνεται τη σημασία αυτού του είδους των συνεργειών, και γι’ αυτό προσπάθησε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου για συνεργασία στις προεδρικές του 2023, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ, τάχθηκαν στο πλευρό του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος έκοψε το νήμα και για πρώτη φορά έστειλε τα δύο μεγάλα κόμματα στην αντιπολίτευση. Το νέο πολιτικό περιβάλλον απαιτεί τολμηρές αποφάσεις και η ηγεσία του ΑΚΕΛ κτίζει με το βλέμμα στραμμένο σε πρώτη φάση στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση του 2024. Στη συγκέντρωση της Τετάρτης παρέστησαν άτομα που βρέθηκαν στον ίδιο δρόμο με το ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη. Πρόκειται για μια κρίσιμη μάζα, η οποία ωστόσο εάν αφεθεί μόνη της δεν αρκεί. Οι ευρωεκλογές και οι εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι το μεγάλο τεστ για το εγχείρημα του ΑΚΕΛ.
Επόμενο τεστ θα είναι οι βουλευτικές του 2026 και στο βάθος οι προεδρικές. Το στοίχημα για τον Στέφανο Στεφάνου είναι μεγάλο και το ερώτημα κρίσιμο: Θα μπορέσει να παραδώσει ένα κόμμα ισχυρότερο από εκείνο που παρέλαβε και θα βάλει τις βάσεις για επιστροφή στην εκτελεστική εξουσία, ή η ματιά προς το μέλλον θα αποδειχθεί ένα σύνθημα κενό περιεχομένου; Αυτό το ερώτημα μόνον ο χρόνος μπορεί να το απαντήσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τραγωδία στη Λεμεσό: Φωτογραφία από το σημείο της θανατηφόρας σύγκρουσης με μοτοσικλετιστή
«Έσβησε» το 6χρονο κοριτσάκι μετά από σύγκρουση δυο Jet Ski στην Λεμεσό
Έξαλλοι οι Τούρκοι με Έλληνα που σήκωσε την ελληνική σημαία μπροστά από την Αγία Σοφία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διαδοχικές κακοκαιρίες χτυπούν το νησί – Θα πέσουν χιόνια αλλά θα μείνουν μέχρι τα Χριστούγεννα;
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Δεκεμβρίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις