ΥΓΕΙΑ

Νόσος Πάρκινσον: Το σημείο του σώματος που κρύβει το κλειδί του μυστηρίου για την ασθένεια

Νόσος Πάρκινσον: Το σημείο του σώματος που κρύβει το κλειδί του μυστηρίου για την ασθένεια

Μετά από περισσότερα από 200 χρόνια έρευνας σχετικά με την πηγή της νόσου Πάρκινσον, Φινλανδοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι εντόπισαν το κλειδί για την αποκωδικοποίησή της.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, που δημοσιεύτηκε στο Frontier in Cellular and Infection Microbiology, εντοπίστηκαν ως πιθανά αιτία της νόσου Πάρκινσον τα στελέχη ενός βακτηρίου που ονομάζεται Desulfovibrio και βρίσκονται στο μικροβίωμα του εντέρου.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Per Saris, επικεφαλής ερευνητής, από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι: «Γνωρίζουμε πλέον ότι η νόσος Πάρκινσον προκαλείται κυρίως από περιβαλλοντικούς παράγοντες, δηλαδή από την περιβαλλοντική έκθεση στα βακτηριακά στελέχη Desulfovibrio, και μόνο ένα μικρό ποσοστό, περίπου 10%, οφείλεται σε μεμονωμένα γονίδια».

Οι προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες της επιστημονικής ομάδας, με επικεφαλής τον δρ. Saris, είχαν ήδη διαπιστώσει ότι το βακτήριο Desulfovibrio (DSV) – ένας τύπος βακτηρίου που απορροφά τοξικά θειικά άλατα – ήταν άφθονο σε ποσότητα σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, ιδίως σε εκείνους που παρουσίαζαν πιο σοβαρά συμπτώματα, σε σύγκριση με τα υγιή άτομα.

Παρόλα αυτά, δεν είχαν διευρύνει σε εκείνο το στάδιο την έρευνά τους σχετικά με το πώς τα βακτήρια αυτά έπαιζαν ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου.

Για να γίνει αυτό πιο σαφές, διενέργησαν ορισμένα πειράματα, κατά τα οποία έκαναν μια σύγκριση μεταξύ των κοπράνων 10 ασθενών με τη νόσο Πάρκινσον και των συζύγων τους. Τότε οι υποθέσεις τους επιβεβαιώθηκαν.

Όπως διαπίστωσαν, τα βακτήρια DSV ενισχύουν τη συσσώρευση μιας νευρωνικής πρωτεΐνης που ονομάζεται α-συνουκλεΐνη – μια πρωτεΐνη που βρίσκεται κυρίως στους νευρώνες του εγκεφάλου – η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου.

Συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία με μια άλλη πρόσφατη ανακάλυψη, που αφορούσε στην αλλαγή της σωματικής μυρωδιάς των ασθενών, η υπόθεσή τους ενισχύθηκε περαιτέρω: «Υπήρχαν μερικές μελέτες σχετικά με το ποιες ενώσεις προκαλούσαν τη μυρωδιά. Ελέγχοντας εάν τα βακτήρια Desulfovibrio είχαν την ικανότητα να παράγουν αυτές τις ενώσεις, διαπιστώθηκε ότι διατηρούν την ικανότητα αυτή» συμπληρώνει ο δρ. Per Saris.

Για χρόνια, οι ασθενείς και οι γιατροί έχουν επισημάνει τα εντερικά προβλήματα ως πιθανή ένδειξη της νόσου του Πάρκινσον, όπως η δυσκοιλιότητα. Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας φαίνεται πως επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία, ενώ παράλληλα παρέχουν την ευκαιρία να εντοπιστούν όσοι έχουν υψηλό αριθμό βακτηρίων στο έντερό τους και στη συνέχεια να προσδιοριστεί ποιοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο Πάρκινσον σε δέκα ή 20 χρόνια.

Όσον αφορά την κλινική πρακτική, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει μια μέθοδο για να ανιχνεύσουν κατά κάποιο τρόπο εύκολα τη μεγάλη συγκέντρωση βακτηρίων Desulfovibrio στα κόπρανα.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους» -Βίντεο από την πορεία του οχήματος

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top