ΑρχικήΚοινωνίαΑ. Δημητρίου για μικρό Αντώνη: «Ο πρώτος που ενδιαφέρθηκε από το 2019 ήταν ο Ν. Χριστοδουλίδης – Δεν μπορούσαμε να βρούμε ένα νοσηλευτή;»
Α. Δημητρίου για μικρό Αντώνη: «Ο πρώτος που ενδιαφέρθηκε από το 2019 ήταν ο Ν. Χριστοδουλίδης – Δεν μπορούσαμε να βρούμε ένα νοσηλευτή;»
29.06.2023 - 12:07
Για τον αγώνα της οικογένειας του μικρού Αντώνη εδώ και μήνες, προκειμένου να εξασφαλίσει νοσηλευτή-συνοδό, καθώς και για το ενδιαφέρον που επέδειξε από το 2019 ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο δικηγόρος Αντώνης Δημητρίου.
Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Ενημέρωση Τώρα» κι απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε πως «ακόμα δεν λάβαμε επίσημη ενημέρωση» σε σχέση με την παραχώρηση τελικά νοσηλεύτριας για τον μικρό Αντώνη.
Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος της οικογένειας υπέδειξε ότι «το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτόν τον τόπο, είναι να τηρούμε τον νόμο. Υπάρχει σχετική νομοθεσία περί ατόμων με αναπηρίες. Ο νόμος ξεκάθαρα καθορίζει τα δικαιώματα παιδιών με αναπηρίες. Εάν δεν μπορούμε να τηρούμε ούτε τους νόμους σε αυτόν τον τόπο, τότε αντιλαμβάνεστε υπάρχει πρόβλημα».
«Η ταλαιπωρία αυτής της μάνας είναι τρομακτική και οφείλουμε όλοι να δώσουμε συγχαρητήρια σε αυτήν την οικογένεια. Παλεύουν μόνοι τους. Δεκάδες επιστολές έχω εδώ μπροστά μου που έχει στείλει σε διάφορα Τμήματα του κράτους και καταταλαιπωρείται μία οικογένεια που περνά τρομακτικά δύσκολα. Θεωρώ θα έπρεπε να είναι δεδομένο και αυτονόητο ότι πρέπει να γίνονται όλα αυτά που πρέπει να γίνονται και δεν πρέπει να μετακυλίεται το πρόβλημα σε κανέναν άλλον. Δεν είναι δικαιολογία. Εδώ ο ΟΚΥπΥ για να αντιληφθείτε, έχει 3.000 νοσηλευτές. Τώρα να μου λεν ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν έναν νοσηλευτή;», διερωτήθηκε ο κ. Δημητρίου.
Ερωτηθείς που βρίσκονται αυτοί οι νοσηλευτές (του ΟΚΥπΥ), ο κ. Δημητρίου είπε ότι «δεν ξέρω, αλλά άκουσα ότι στην Πάφο υπήρχαν δύο περιπτώσεις όπου είχαν 300 μέρες τον χρόνο άδεια ασθενείας και δύο κτυπούσαν κάρτες και δεν πήγαιναν», ενώ με αφορμή την περίπτωση του μικρού Αντώνη διερωτήθηκε: «Είναι τόσο δύσκολο να αποφασιστεί να φέρουμε νοσηλευτές από τρίτες χώρες, αφού υπάρχει ανάγκη λέμε, έστω και για συνοδούς παιδιών; Είναι τόσο δύσκολο να φέρουμε 100 νοσηλευτές; Γιατί δεν παίρνει κάποιος μία απόφαση; Μα πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα σε αυτόν τον τόπο;», διερωτήθηκε.
«Στην περίπτωση του μικρού Αντώνη, το 2019, ο πρώτος που ενδιαφέρθηκε ήταν ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Χριστοδουλίδης, τότε Υπουργός Εξωτερικών. Ο ίδιος, μπορεί να μην το θυμάται, επικοινώνησε τότε με το Υπουργείο Υγείας και ανακίνησε το θέμα. Το μωρό αυτό πήγε και Ισραήλ και ΗΠΑ, πήγε παντού και δεν μπορούσαμε να του βρούμε ένα νοσηλευτή;», διερωτήθηκε περαιτέρω.
Σε σχέση με τα νομικά εργαλεία που έχουν οι πολίτες σε περίπτωση απόρριψης αιτημάτων τους, ο έγκριτος νομικός ανέφερε: «Αυτό είναι το πρόβλημα. Κάτσε τώρα να τα βάλεις με τον τεράστιο μηχανισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας, να προσφύγει στο Δικαστήριο, για να εξαναγκάσει το Δικαστήριο το κράτος να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να τηρήσει τον νόμο. Θα είναι πολύ αργά. Για πολλές περιπτώσεις, θα είναι πολύ αργά. Δεν μπορεί τα πάντα να λύνονται από τα Δικαστήρια».
Καταληκτικά ο κ. Δημητρίου απεκάλυψε ότι «έπρεπε να κάνει παρέμβαση η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για βρουν νοσηλευτή στο μωρό μετά από τέσσερις ολόκληρους μήνες. Ο ΟΚΥπΥ είπε θέλω περίσκεψη. Είναι απίστευτα πράγματα. Από τον Οκτώβρη μέχρι τον Νιόμβρη δεν είχε νοσηλευτή και απαντά ότι θέλει περίσκεψη για να μελετήσουμε το θέμα. Και τον Φεβράρη εάν δεν παρέμβαινε η Επίτροπος Διοικήσεως, μετά από αλλεπάλληλες επιστολές της μάνας, το παιδί, έστω από τον Φεβράρη μέχρι σήμερα, δεν θα είχε νοσηλευτή».
Σε πένθος βυθίστηκε ξανά η Λεμεσός μετά την νέα τραγωδία με νεκρό 33χρονο, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικία στη Λεμεσό το μεσημέρι της Κυριακής (23/2), με τις εξετάσεις από Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία και Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, να αναμένεται να αρχίσουν ξανά αύριο Δευτέρα (24/2).