ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Προτείνει νέους κανόνες για βελτίωση της διαδικασίας αποφυγής διπλής φορολογίας

Κομισιόν: Προτείνει νέους κανόνες για βελτίωση της διαδικασίας αποφυγής διπλής φορολογίας

Νέους κανόνες για τη βελτίωση των διαδικασιών παρακράτησης φόρου στην πηγή παρουσίασε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τόνωσης των διασυνοριακών επενδύσεων και καταπολέμησης καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών.

Στόχος των προτάσεων, προστίθεται, είναι να καταστήσουν αποδοτικότερες και ασφαλέστερες τις διαδικασίες παρακράτησης φόρου στην ΕΕ για τους επενδυτές, τους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές (όπως τράπεζες) και τις φορολογικές διοικήσεις των κρατών μελών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο όρος «παρακράτηση φόρου στην πηγή» αναφέρεται στις περιπτώσεις όπου ένας επενδυτής, κάτοικους ενός κράτους μέλους της ΕΕ, υποχρεούται να καταβάλει φόρους για τόκους ή μερίσματα που εισπράττει σε άλλο κράτος μέλος. Πολλά κράτη μέλη έχουν υπογράψει συνθήκες αποφυγής της διπλής φορολόγησης, δίνοντας τη δυνατότητα σε διασυνοριακούς επενδυτές να υποβάλουν αίτηση επιστροφής επιπλέον φόρων.

Ωστόσο, προστίθεται, οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες και διαφέρουν αρκετά μεταξύ κρατών μελών, αυξάνοντας τη γραφειοκρατία για τους επενδυτές, αλλά και δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες για κατάχρηση των διαδικασιών αυτών.

Οι βασικές δράσεις που προτείνει η Κομισιόν αφορούν συνοπτικά τη δημιουργία ενός κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού φορολογικής κατοικίας σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και την προσθήκη δύο συμπληρωματικών επισπευσμένων διαδικασιών επιστροφής, καθώς και τη θέσπιση μιας τυποποιημένης υποχρέωσης υποβολής αναφορών.

Εφόσον εγκριθεί από τα κράτη μέλη, η πρόταση προβλέπεται ενδεικτικά να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2027. Η πρόταση συνδέεται με το πλάνο της Κομισιόν για την εφαρμογή της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, και είναι μια από διάφορες προτάσεις για απλούστευση των διαδικασιών και την καταπολέμηση καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ειδικότερα, το κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας έχει στόχο να καταστήσει ταχύτερες και αποδοτικότερες τις διαδικασίες ελάφρυνσης για παρακρατούμενους φόρους, καθώς οι επενδυτές θα χρειάζονται μόνο ένα ψηφιακό πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας για να ζητήσουν περισσότερες επιστροφές φόρου κατά τη διάρκεια του ίδιου ημερολογιακού έτους. Το ψηφιακό πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας θα πρέπει να εκδίδεται εντός μίας εργάσιμης ημέρας από την υποβολή της αίτησης. Σήμερα, τα περισσότερα κράτη μέλη εξακολουθούν να βασίζονται σε έντυπες διαδικασίες.

Οι συμπληρωματικές επισπευσμένες διαδικασίες θα αποτελούν δύο επιπρόσθετες επιλογές για τα κράτη μέλη που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από κοινού αν χρειαστεί, και θα προνοούν μια διαδικασία «ελάφρυνσης στην πηγή» και ένα σύστημα «ταχείας επιστροφής».

Επίσης, η πρόταση για τυποποιημένη υποχρέωση υποβολής αναφορών θα παρέχει στις εθνικές φορολογικές διοικήσεις τα απαραίτητα εργαλεία για τον έλεγχο της επιλεξιμότητας για τον μειωμένο συντελεστή και για τον εντοπισμό πιθανών καταχρηστικών πρακτικών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top