Ο καλός ύπνος είναι σοβαρή υπόθεση για κάθε ηλικία, σύμφωνα με δύο μελέτες σε ανήλικο και ενήλικο πληθυσμό που έδειξαν ότι η ποιότητά του είναι αναπόσπαστο στοιχείο της καλής υγείας και πολλών ακόμα πτυχών της ζωής όπως η κοινωνικότητα, η ευτυχία και η φυσική κατάσταση.
Για την περίπτωση των παιδιών και τον αντίκτυπο που θα είχε μια μικρή στέρηση ύπνου στις διατροφικές συνήθειες, τις δραστηριότητες και τις κοινωνικές τους σχέσεις, ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια Rachael Taylor, επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, συγκέντρωσε 100 παιδιά 8-12 ετών από το Ντουνεντίν της Νέας Ζηλανδίας και τους ζήτησε να προσαρμόσουν την ώρα του βραδινού ύπνου κατά μία ώρα νωρίτερα για μία εβδομάδα και στη συνέχεια μία ώρα αργότερα, παρεμβάλλοντας μεταξύ των πειραματικών περιόδων μια εβδομάδα με το κανονικό πρόγραμμα ύπνου τους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open, η μείωση του νυχτερινού ύπνου κατά 39 λεπτά σε μια μόνο εβδομάδα μείωσε σημαντικά τα επίπεδα ευημερίας και έφερε επιπλέον προκλήσεις που σχετίζονταν με μειωμένη κοινωνική υποστήριξη και διαταραχές στις σχέσεις με συνομηλίκους.
Όσον αφορά τους ενήλικες, μέσα από τις απαντήσεις 4.250 ατόμων ηλικίας 18-96 ετών στην έρευνα για το Τσεχικό Πάνελ Νοικοκυριών κατά το διάστημα 2018-2020, διαπιστώθηκε ότι η κακή ποιότητα ύπνου συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή, ευημερίας, ευτυχίας και αντιλαμβανόμενης υγείας για τους συμμετέχοντες. Μια άλλη μελέτη κατέληξε ότι ο ποιοτικός ύπνος βελτιώνει την υγεία σε κάθε ηλικία, ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας και ώρας που επήλθε.
Τρία tips για να διώξετε την αϋπνία:
1. Ενισχύστε την πρόσληψη μελατονίνης:
Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται στον οργανισμό μας και εμπλέκεται στη ρύθμιση των κύκλων ύπνου-αφύπνισης. Σύμφωνα με νευρολόγους, σε περίπτωση η παραγωγή της είναι ανεπαρκής μπορεί να ενισχυθεί φυσικά μέσα από τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών (π.χ. σκοτεινό υπνοδωμάτιο χωρίς αναμμένες οθόνες πριν από τον ύπνο) είτε με συμπληρώματα μελατονίνης.
Ως προς τα τελευταία, πρόσφατη έρευνα από επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρολίνσκα ανέδειξε τη σημασία του ύπνου στην εφηβεία, διαπιστώνοντας ότι η λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης μείωσε τον κίνδυνο αυτοτραυματισμού σε νέους με άγχος και κατάθλιψη, ιδίως τις έφηβες.
2. Πιείτε χαμομήλι και τσάι
Από τα πλέον γνωστά βότανα έναντι της αϋπνίας, το χαμομήλι αποτελεί μια ήπια θεραπεία με πολύ λίγες πιθανές παρενέργειες που επιδρά στον εγκέφαλο προωθώντας τον ύπνο.
3. Κάνετε ήπια άσκηση
Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο John Hopkins σημειώνουν ότι η μέτρια αερόβια άσκηση προάγει τον ωφέλιμο, βαθύ ύπνο. Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να εξουδετερώσει τις αρνητικές επιπτώσεις του κακού ύπνου και να βοηθήσει ακόμη και τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σε αργία μέχρι την εκδίκαση της Έφεσης o τέως Κιτίου - Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου
H επιστολή Δημητρίου ξανανοίγει τον φάκελο του ορφανού τροχαίου 10 χρόνια μετά
Σε ρυθμούς εκλογών το ΔΗΚΟ – Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων – Χωρίς αντίπαλους Νικόλας και Χριστιάνα
ΠτΔ στο ΕΚ: Στο τραπέζι Κυπριακό, ευρωπαϊκά, Ουκρανικό, ενέργεια και μεταναστευτικό
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις