ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To ευρωστοίχημα του Προέδρου, οι προσδοκίες και οι παγίδες

To ευρωστοίχημα του Προέδρου, οι προσδοκίες και οι παγίδες

Η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται στον πυρήνα της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επίτευξη κινητικότητας, δεν είναι όμως ο άξονας των ενεργειών του. Κυρίαρχο στοιχείο της προσπάθειάς του, είναι η δημιουργία προϋποθέσεων προκειμένου οι εταίροι μας να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία για να ανταποκριθεί στη θετική ατζέντα που προτάσσει η Λευκωσία, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους.

Εξι χρόνια μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, τα δεδομένα στο Κυπριακό δεν παραπέμπουν μόνο σε τέλμα, αλλά -και αυτό είναι το χειρότερο- δείχνουν να σκοτώνουν κάθε προοπτική για εξελίξεις που θα οδηγούν σε μια νέα προσπάθεια για την αναζήτηση λύσης.

Η Λευκωσία προσβλέπει σε στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καίγεται όσο ποτέ για να δει την Τουρκία να επιστρέφει σε ένα δρόμο που θα την οδηγεί πιο κοντά στη Δύση. Η διττή και συμφεροντολογική στάση που τηρεί η Τουρκία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες αλλά και στην Ουάσιγκτον, η οποία βλέπει ένα σημαντικό σύμμαχο να γέρνει προς την Μόσχα, παραβιάζοντας κάθε κοινή προσπάθεια για διπλωματικό και οικονομικό αποκλεισμό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δυτικοί τρέφουν την προσδοκία ότι η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον Ερντογάν, ο οποίος, όπως εκτιμούν, πολύ σύντομα θα υποχρεωθεί να κτυπήσει την πόρτα της ΕΕ και της Ουάσιγκτον για να ζητήσει οικονομικά δεκανίκια. Εάν αυτό γίνει πραγματικότητα τότε θα πρόκειται για ένα σημαντικό παράγοντα στην εξίσωση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, περιλαμβανομένου και του Κυπριακού. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη κρύβει και παγίδες γιατί πολλές φορές στο παρελθόν η Τουρκία λειτούργησε με αυτή τη λογική συνήθως για να εξασφαλίζει ανταλλάγματα. Το γεωγραφικό, οικονομικό και πληθυσμιακό εκτόπισμα της χώρας είναι τέτοιο, που της επιτρέπει να λειτουργεί από θέση ισχύος στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

Δείγμα προθέσεων

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιήσει την Τρίτη παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, όπως συνηθίζει ο εκάστοτε Πρόεδρος της Τουρκίας μετά την εκλογή του. Από όσα θα αναφέρει επί κυπριακού εδάφους σίγουρα θα φανούν οι προθέσεις του για τη συνέχεια, ειδικά εάν θα προβεί σε εξαγγελίες που θα κινούνται στη λογική της δημιουργίας τετελεσμένων, ή εάν θα αφήνει ανοικτό το παράθυρο της συνεννόησης. Φυσικά, σε μεγάλο βαθμό ο Ταγίπ Ερντογάν θα λειτουργήσει στη λογική του πατερναλισμού και θα απευθύνει στο ακροατήριό του με μεγάλα λόγια σχετικά με την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ομπρέλα που προσφέρει η Τουρκία στη λεγόμενη «ΤΔΒΚ».

Την ίδια μέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σειρά σημαντικών επαφών επί ευρωπαϊκού εδάφους. Θα προσφωνήσει την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου του Σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα, στο πλαίσιο του «This is Europe Debate», ενός θεσμού που φιλοξενεί ηγέτες Κρατών Μελών της ΕΕ. Η παρουσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και οι επαφές που θα έχει με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, προσφέρουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να στείλει πολλαπλά μηνύματα τόσο προς την ηγεσία της ΕΕ όσο και προς τους ευρωπαίους πολίτες. Θεωρείται δεδομένο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναφερθεί στην πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού. Από το Στρασβούργο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στη Βιέννη, για επίσκεψη εργασίας, στο πλαίσιο των ταξιδιών που πραγματοποιεί σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να εξασφαλίσει τη στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες για κινητοποίηση στο Κυπριακό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top