Βήμα βήμα προς τον στόχο της αυτοδυναμίας προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνεχίζει τις περιοδείες και τις επισκέψεις σε περιοχές που είτε δεν είχε επισκεφθεί στον πρώτο προεκλογικό κύκλο είτε έχουν συμβολισμό γιατί βάφτηκαν γαλάζιες, κόντρα στην παράδοσή τους.
Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, μιλά για τη λεγόμενη «ασφαλή αυτοδυναμία», μια συνθήκη πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ, δηλαδή, που θα της δίνει την ευχέρεια να εφαρμόσει το πολιτικό της πρόγραμμα χωρίς την ανάγκη μικροΰπολογισμών. «Η χώρα -και δεν θα κουραστώ να το λέω- χρειάζεται την επόμενη μέρα μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση. Και αυτό απαιτεί μια σταθερή και ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και θα την πετύχουμε αυτή την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα αυξήσουμε και άλλο τα ποσοστά μας και εδώ στη Δυτική Αττική και στον Ασπρόπυργο», είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης από τον Ασπρόπυργο, την περιοχή, όπου η ΝΔ κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά της στη Δυτική Αττική.
Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη για συσπείρωση, προσέλευση στις κάλπες και άρα ένα μεγάλο ποσοστό για τη ΝΔ φαίνεται ως τώρα να αντανακλάται στις μετρήσεις που παρουσιάζονται. Χθες, για παράδειγμα, η MRB στη δημοσκόπηση που παρουσίασε στο Open κατέγραψε τη ΝΔ σε τροχιά αυτοδυναμίας, με ένα ποσοστό που πιθανότατα θα έχει το «4» μπροστά και άρα θα ξεκλειδώνει το απόλυτο του μπόνους με τις 50 έδρες.
Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 39,2% έως 43,2%, ΣΥΡΙΖΑ 18% εως 22%, ΠΑΣΟΚ 10% έως 13%, ΚΚΕ 6% έως 8%, Ελληνική Λύση 3,4% έως 5,4%, ΝΙΚΗ 3,1% έως 5,1%, Πλεύση Ελευθερίας 3,8% έως 5,8%. Με άλλα λόγια, η εταιρία καταγράφει ως βασικό ένα σενάριο επτακομματικής Βουλής, με είσοδο δύο νέων κομμάτων και περίπου σταθερά τα ποσοστά των τριών πρώτων κομμάτων, υπό την έννοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να κάνει κάποιο «τίναγμα» προς τα πάνω, ούτε το ΠΑΣΟΚ κάποιο ξεπέταγμα προς τα πάνω. Βεβαίως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί προς τα κατώτατο όριο και το ΠΑΣΟΚ προς το ανώτατο, τότε η δυναμική στον χώρο της Κεντροαριστεράς θα είναι διαφορετική.
Ενδεικτικοί της τάσης κυριαρχίας της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι δύο ακόμα δείκτες. Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 44,7% και ακολουθούν μακράν πίσω του ο Αλέξης Τσίπρας με 13,1% και μετά οι υπόλοιποι αρχηγοί. Στην αξιολόγηση των εκλογών της 21ης Μαΐου, το 50,3% βλέπει θετικά ή μάλλον θετικά το αποτέλεσμα και το 42% αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.
Δύο σενάρια για Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ
Όπως έχει καταγράψει το protothema.gr, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο η επόμενη Βουλή να είναι εν τέλει εξακομματική και όχι επτακομματική. Αυτό προκύπτει ως θεωρητικό ενδεχόμενο, λόγω του γεγονός ότι η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ μοιάζουν να λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος ξόρκιζε το σενάριο να καταγραφεί σε υψηλά ποσοστά το κόμμα του θεολόγου Δημήτρη Νάτσιου. Υπό αυτό το σενάριο, σύμφωνα με την ανάγνωση και παραγόντων της ΝΔ, τα σενάρια είναι δύο: ένα που έχει αρκετές πιθανότητες είναι να μπουν και τα δύο κόμματα δεξιότερα της ΝΔ στη Βουλή, χωρίς να είναι σαφές ποιο θα είναι πάνω από το άλλο. Με βάση το έτερο σενάριο, όμως, υπάρχει και η πιθανότητα το ένα κόμμα να λειτουργήσει εις βάρος του άλλου, με την Ελληνική Λύση να προσπαθεί αυτή την ώρα να κρατήσει «εφεδρείες», καθώς η ΝΙΚΗ εμφανίζει αυξημένη δυναμική.
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε και χθες να καλεί τους πολίτες «να μην ακούν μερικές φορές, τις φωνές και τις σειρήνες κάποιων μικρότερων κομμάτων, ειδικά αυτών οι οποίοι ενδύονται τον μανδύα των υπερπατριωτών και φωνάζουν στα κανάλια για το τι θα έκαναν αν είχαν ποτέ -που δεν θα το έχουν προφανώς- την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας».
«Καμπανάκι» μέσω Πνευματικού
Και ενώ η στρατηγική της ΝΔ εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα σκαμπανεβάσματα, ο πρώην βουλευτής του κόμματος και πρώτος επιλαχών στις προηγούμενες εκλογές στον νομό Εύβοιας Σπύρος Πνευματικός ήρθε χθες να προκαλέσει ένα μη αναμενόμενο πρόβλημα στη ΝΔ με τις δηλώσεις του για τους καρκινοπαθείς και τα «όρια» του συστήματος Υγείας ως προς τη διαχείριση περιστατικών που δεν έχουν προοπτική ίασης.
Ο κ. Πνευματικός, ο οποίος δεν ήταν ένα στέλεχος που είχε προκαλέσει ποτέ τη ΝΔ και θεωρείται αξιόλογος επιστήμονας και χαμηλών τόνων πολιτικός, έφτασε αρκετά κοντά στην εκπαραθύρωση του από το ψηφοδέλτιο. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, ξεκάθαρες θέσεις για το ζήτημα, με δεδομένες και τις περιπέτειες υγείας μελών της οικογένειας του. Εν τελεί, επελέγη η οδός της πολύ αυστηρής επίπληξης στον υποψήφιο βουλευτή, ο οποίος ωθήθηκε σε δήλωση μετανοίας. Ο κ. Πνευματικός δέχθηκε το ιδιαίτερα αυστηρό τηλεφώνημα του γραμματέα της ΝΔ Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος, αφού του έβγαλε την «κίτρινη» κάρτα, του εξήγησε πόσο κοντά έφτασε στην κόκκινη.
Η άμεση παρέμβαση στην υπόθεση είχε και μια ακόμα στόχευση: να σταλεί ένα μήνυμα στα στελέχη του κόμματος ότι, πέρα από αλαζονεία και εφησυχασμό, απαγορεύονται και τα λάθη σε μια τόσο ευαίσθητη φάση της προεκλογικής περιόδου.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Mε συμφωνία για το μεταναστευτικό επιστρέφει ο Ιωάννου από Λουξεμβούργο
Πάρκαρες πίσω από βανάκι κινητής κάμερας; Πότε μπορεί να εκδοθεί πρόστιμο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις