Ικανοποίηση επικρατεί στη Λευκωσία για τη συμφωνία των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης ασύλου και μετανάστευσης της Ενωσης.
«Καταλήξαμε σε μια σημαντική συμφωνία, που αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τις συνοριακές διαδικασίες και τη δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύησης, ένα πάγιο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων κρατών-μελών της πρώτης υποδοχής, τα οποία δέχονται εντονότατες μεταναστευτικές πιέσεις» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου με ανάρτηση στο twitter το βράδυ της Πέμπτης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Για ιστορική μέρα έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, επίσης με ανάρτηση στο twitter.
«Οι υπουργοί μόλις συμφώνησαν σε μια γενική προσέγγιση σχετικά με τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και τον κανονισμό για τη διαδικασία ασύλου. Αυτοί οι φάκελοι αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου της ΕΕ και είναι το κλειδί για μια καλή ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης. Η σκληρή δουλειά κατά τη διάρκεια πολλών προεδριών συνέβαλε στο αποτέλεσμα που επιτύχαμε σήμερα», ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία της ΕΕ, μετά από μια μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση.
Σημειώνεται ότι βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη, για πρώτη φορά δημιουργείται ένας μηχανισμός αλληλεγγύης, κάτι που παραδοσιακά ζητούσαν τα κράτη-μέλη της πρώτης υποδοχής, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Μάλτα και άλλα.
Η Κύπρος και άλλες χώρες ζητούσαν όπως ο εν λόγω μηχανισμός είναι υποχρεωτικός, ωστόσο η απόφαση που λήφθηκε την Πέμπτη αποτελεί την αρχή μιας νέας προσέγγισης των χωρών της ΕΕ στο μεταναστευτικό, το οποίο επιστρέφει πλέον ψηλά στην ημερήσια διάταξη των 27, καθώς έχουν αυξηθεί οι αφίξεις στην ΕΕ, έπειτα από μια παύση που συνδεόταν με την πανδημία. Η τάση είναι προς μία όλο και πιο περιοριστική προσέγγιση, καθώς η άκρα δεξιά σημείωσε πρόσφατα εκλογικές επιτυχίες σε χώρες της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το Σεπτέμβριο 2020 την πρότασή της για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η οποία περιλαμβάνει πακέτο μέτρων, για να επιχειρηθεί να αρχίσει και πάλι μια μεταρρύθμιση που είχε μπλοκαριστεί μετά την μεταναστευτική κρίση του 2015-2016 και την αποτυχία των ποσοστώσεων κατανομής των αιτούντων άσυλο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πάρκαρες πίσω από βανάκι κινητής κάμερας; Πότε μπορεί να εκδοθεί πρόστιμο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έκλεβαν ό,τι έβρισκαν από σταθμευμένα οχήματα – Χειροπέδες σε δεύτερο πρόσωπο, 18 ετών
• Καιρός: Βόλτα το πρωί, το βράδυ… κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους
• Για τους επόμενους έξι μήνες, σε δοκιμαστική βάση, γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων στην Αθηένου
• Επίσημη πρώτη για τα 7+1 Χριστουγεννιάτικα Χωριά της Κύπρου – Αρχίζουν με τις τελετές έναρξης
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις