ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Afrobanana Festival: Το φεστιβάλ που φοβάται η μπανανία

Afrobanana Festival: Το φεστιβάλ που φοβάται η μπανανία

To Afrobanana Festival, το πολιτιστικό event που ενώνει μουσικές, μουσικούς και περφόρμερς από διάφορες γωνιές του κόσμου, δεν είναι μόνο από τα πιο δημοφιλή (σε προσέλευση και hype) αλλά κι αυτό με την ίσως πιο ταιριαστή ονομασία λόγω μπανανίας -  μόνο που αυτή τη φορά του γύρισε μπούμερανγκ!

Γιατί μόνο σε μια μπανανία θα μπορούσε να συμβεί το αδιανόητο που ζουν οι διοργανωτές του δύο μόλις μήνες πριν την προγραμματισμένη έναρξη: Το φεστιβάλ βρίσκεται στον αέρα γιατί έφαγε πόρτα από τον εκπαιδευτικό χώρο προσκόπων στον Κόρνο (όπου διοργανώθηκε εκεί άλλες τέσσερις φορές) και τώρα δεν βρίσκει χώρο διεξαγωγής καθώς συναντά τη μία απόρριψη πίσω από την άλλη. Κι όλα αυτά γιατί η Μονή Σταυροβουνίου ανακατεύεται με ζητήματα της κοσμικής ζωής, που δεν την αφορούν. Πάλι.

Πριν από περίπου τέσσερις μήνες οι διοργανωτές αφού είχαν λάβει την άδεια από τον εκπαιδευτικό χώρο προσκόπων στον Κόρνο, αιτήθηκαν από τον Έπαρχο Λάρνακας άδεια για τη χρήση μεγαφώνων. Σύμφωνα με έναν εκ των διοργανωτών, Κωνσταντίνο Κυπριανού, εκείνος όχι μόνο αδιαφόρησε σε ότι αφορά το αίτημά τους αλλά κι όταν τελικά το έκανε μετά από βδομάδες η απάντηση ήταν αρνητική “για ανυπόστατους λόγους” όπως τους χαρακτηρίζει. Ήταν μετά από δικές τους πιέσεις και έρευνα που έμαθαν πως υπήρξε παρέμβαση από την Μονή Σταυροβουνίου η οποία δεν θέλει να διεξαχθεί στην περιοχή της το φεστιβάλ και άσκησε πιέσεις στην κοινότητα Κόρνου και την Επαρχιακή Διοίκηση. Κυριολεκτικά... θεϊκή παρέμβαση!

Παρά τις προσπάθειες των διοργανωτών, ο χώρος των προσκόπων στον Κόρνο θεωρήθηκε πλέον ξεγραμμένος οπότε αναζητήθηκαν εναλλακτικές επιλογές. Και πάλι όμως συνάντησαν εμπόδια και μάλιστα από φορείς που δεν το περίμεναν. Ο κοινοτάρχης Κόρνου πρότεινε τον εκδρομικό χώρο που βρίσκεται απέναντι από τον αυτοκινητόδρομο, για τον οποίο συμφώνησαν επίσης Έπαρχος και Αστυνομία. Το μπλόκο αυτή τη φορά ήρθε από το Τμήμα Δασών με την πρόφαση ότι πρόκειται για επιχειρηματική δραστηριότητα η διεξαγωγή των οποίων απαγορεύεται  σε περιοχές αρμοδιότητας του. Με το ίδιο σκεπτικό απορρίφθηκαν και τα πάρκα Αθαλάσσας και Ακαδημίας, αν και στο τελευταίο διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια χωρίς ενστάσεις το Septemberfest ενώ και οι συναυλίες της Πράσινης Ασπίδας (που εντάσσονται στην ίδια κατηγορία με το Afrobanana) διοργανώνονται σε χώρους αρμοδιότητας του Τμήματος Δασών. Οι διοργανωτές θεωρούν τη δικαιολογία αυτή ανυπόστατη, αφού η εταιρεία τους είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ενώ το φεστιβάλ επιχορηγείται από τις πολιτιστικές υπηρεσίες και το ΚΥΠΡΙΑ.

Ο χρόνος τρέχει και οι διοργανωτές οργώνουν αυτό το διάστημα το νησί προς εύρεση του κατάλληλου χώρου διεξαγωγής σε συνεννόηση με δήμους, κοινότητες και ιδιωτικούς φορείς. Ανέλπιστοι σύμμαχοι στην προσπάθειά τους κάποιοι υπουργοί ανάμεσά τους και ο Υφυπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Χατζηγιάννης - ίσως αν ο τελευταίος ενταχθεί στο lineup του φεστιβάλ να λειτουργήσει ως πιθανός μοχλός πίεσης (αστειεύομαι φυσικά αλλά ας μην τους βάζουμε ιδέες μέσα στην απελπισία τους!). Τα περιθώρια στενεύουν γι’ αυτό και έχουν επιστρατευτεί οι fans που κατακλύζουν τα σόσιαλ με μηνύματα συμπαράστασης, ποστ διαμαρτυρίας και petitions για την εύρεση χώρου και την ομαλή διεξαγωγή του φεστιβάλ (μπορείτε να κάνετε share τα σχετικά ποστ των ακάουντ του φεστιβάλ σε Facebook και Instagram με τα hashtags #standwithafrobanana & #raiseyourvoiceforculturecy).

Το Afrobanana έκλεισε πέρσι μια δεκαετία ζωής έχοντας καθιερωθεί ως η πιο επιδραστική συνάντηση του νησιού, συνδυάζοντας πολιτισμό, ευεξία, την αίσθηση της κοινότητας και το περιβάλλον. Και τώρα κινδυνεύει να μείνει μετέωρο εξαιτίας αδικαιολόγητης καχυποψίας, προκατάληψης (δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγες εβδομάδες οι υπαίθριες συναυλίες δαιμονοποιήθηκαν από κάποιους ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων), συμφερόντων και φυσικά της ισχυρής επιρροής που ασκεί ακόμα η Εκκλησία πάνω σε δημόσιους φορείς για θέματα που κλασικά δεν την αφορούν.

Αν επιζήσει λογικά θα επιστρέψει στην αρχική του ονομασία Afrobanana Republic Festival που είναι και πιο κοντά στην πραγματικότητα.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top