Η επιστήμη έχει ήδη αναγνωρίσει ότι η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως ένα φυσικό αγχολυτικό φάρμακο και εξίσου σαν μια φυσική αγωγή για την υπέρταση. Το ίδιο ευεργετική, όμως, φαίνεται πως είναι για τον χρόνιο πόνο, όπως υποστηρίζει νεότερη μελέτη.
Σύμφωνα με αυτά τα νεότερα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο PLoS ONE, όσα άτομα ασκούνται περισσότερο, επιδεικνύουν μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο. Επομένως, όσο μεγαλύτερη η συχνότητα και η ποσότητα της άσκησης, όλο και μικρότερος θα είναι ο χρόνιος πόνος.
Η άσκηση ως παυσίπονο
Η ομάδα των Νορβηγών ερευνητών, που διενέργησε τη μελέτη, αξιολόγησε δεδομένα από περισσότερους από 10.000 Νορβηγούς ενήλικες που συμμετείχαν σε μια μεγάλης κλίμακας πληθυσμιακή έρευνα. Τα στοιχεία αυτά αφορούσαν σε δύο διαφορετικούς γύρους της μελέτης, από το 2007 μέχρι το 2008 και από το 2015 μέχρι το 2016.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν το επίπεδο σωματικής δραστηριότητάς και εκτίμησαν την ανοχή τους στον πόνο. Για να προσδιοριστεί η ευαισθητοποίηση που είχαν στον πόνο και το κατώφλι του πόνου (pain threshold) συμμετείχαν στο ακόλουθο πείραμα: βύθισαν το χέρι τους σε κρύο νερό.
Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα που ασκούνταν περισσότερο είχαν υψηλότερη ανοχή στον πόνο, σε αντίθεση με όσους ακολουθούσαν μια καθιστική ζωή μεταξύ των δύο γύρων της μελέτης.
Προηγούμενο ερευνητικό υλικό αναδεικνύει ότι η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να συμβάλει στην ανακούφιση ή την πρόληψη του χρόνιου πόνου. Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες για το θέμα αυτό έχουν περιοριστεί σε μικρές ή στενά καθορισμένες ομάδες. Χρησιμοποιώντας ένα μεγαλύτερο σύνολο συμμετεχόντων, οι ερευνητές είναι πλέον πιο σίγουροι ότι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βιώσιμη μέθοδος για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου.
Μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν εάν υπάρχει κάποια αιτιώδης σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της ανοχής του πόνου και θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποκαλύψουν νέες θεραπευτικές θεραπείες.
«Ανεξάρτητα από το τι επιλέγετε να κάνετε ως μορφή άσκησης, το κλειδί για να μην πονάτε είναι να παραμείνετε δραστήριοι!» επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Anders Årnes από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόρειας Νορβηγίας στο Tromsø.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το who is who των τριών νέων υπουργών του Ερντογάν
Αννίτα στο καμίνι της πολιτικής χειραφέτησης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις