Σήμερα (1/6/2023) και εκτός απροόπτου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση σχετικά με την άρση ασυλίας του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη. Η συζήτηση περί του ζητήματος θα διεξαχθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Κατ' ουσίαν, η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου καλείται να κυρώσει την πρόταση της αρμόδιας Ειδικής Νομικής Επιτροπής, η οποία ήδη από την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 έχει καταλήξει, με απόλυτη ομοφωνία (με 19 ψήφους υπέρ και 0 κατά) στην απόφαση άρσης ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη. Ο Έλληνας ηθοποιός και πολιτευόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται για βιασμό και κακοποίηση εις βάρος της δικηγόρου και υποψήφιας βουλευτή Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ, Ελένης Χρονοπούλου. Οι ποινικά κολάσιμες πράξεις που καταλογίζονται στον Γεωργούλη, βάσει της καταγγελίας εκ μέρους της κας Χρονοπούλου, φέρονται να έχουν διαπραχθεί τον Ιανουάριο του 2020.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλέξης Γεωργούλης: Άρση ασυλίας ψήφισε η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις καταγγελίες Χρονοπούλου
Προηγουμένως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε λάβει επιστολή, με χρονική σήμανση 30 Μαρτίου 2023 από την εισαγγελία Βελγίου, η οποία αφορούσε στο αίτημα άρσης της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη. Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε στο πλαίσιο καταγγελίας που έγινε στις 24 Ιουνίου 2021 εναντίον του. Η αντίδραση του Αλέξη Γεωργούλη ήταν να μην κάνει χρήση του δικαιώματός του σε ακρόαση από την επιτροπή JURI. Απεναντίας, δήλωσε πως επιθυμεί έντονα να αρθεί η ασυλία του, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, έτσι ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεσή του. O Γεωργούλης αρνείται κάθε κατηγορία και δηλώνει απολύτως αθώος.
Ο Αλέξης Γεωργούλης έχει αποστείλει τρεις επιστολές στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ζητώντας επίμονα την επίσπευση της διαδικασίας. Η δε συνήγορός του, Σταματία Μαλλά, είχε δηλώσει σχετικά ότι «Ο ίδιος ο κ. Γεωργούλης επιθυμεί η άρση της ασυλίας του να γίνει το συντομότερο. Και για τον λόγο αυτό, παρότι κλήθηκε από την Επιτροπή να εκθέσει τις απόψεις του, δήλωσε και πάλι την επιθυμία του να αρθεί η ασυλία του χωρίς ακρόαση, προς επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου να προχωρήσει η υπόθεση το συντομότερο δυνατόν».
Πάντως, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά με την απόφαση της Ειδικής Νομικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία αποστέλλεται στην πρόεδρο Μέτσολα για τα περαιτέρω. Το εν λόγω έγγραφο αναφέρει πχ ότι «το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί να αναλάβει το ρόλο του δικαστηρίου, άρα στη διαδικασία άρσης της ασυλίας, το εκάστοτε Μέλος του [σσ: εν προκειμένω ο Αλέξης Γεωργούλης] δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται σαν 'κατηγορούμενος'».
Στο ίδιο έγγραφο υπογραμμίζεται επίσης ότι «η ασυλία κάθε Ευρωβουλευτή δεν αποτελεί ατομικό προνόμιό του. Απεναντίας, είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εν όλω, αλλά και των μελών του. Ο σκοπός της βουλευτικής ασυλίας είναι να προστατεύσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα μέλη του από νομικές διαδικασίες που αφορούν σε ενέργειες διαπραχθείσες κατά την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων, ενέργειες οι οποίες δεν είναι δυνατόν να απομονωθούν από τα συγκεκριμένα καθήκοντα».
Τέλος «το Κοινοβούλιο δεν έχει εντοπίσει αποδεικτικά στοιχεία 'fumus persecutionis', δηλαδή χειροπιαστά πειστήρια, βάσει των οποίων να συνάγεται ότι η παραπομπή της υπόθεσης Γεωργούλη στη δικαιοσύνη οφείλεται σε πρόθεση να προκληθεί ζημία στην πολιτική δράση του Μέλους που κατηγορείται -και υπό την ιδιότητά του ως Μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
ΠΗΓΗ: Protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πέρασε επιτυχώς το πιο δύσκολο τέστ η κυβέρνηση
Η αυξημένη ΑΤΑ, φέρνει αλλαγές στον κρατικό προϋπολογισμό – Εντός Ιουνίου ενώπιον Βουλής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις