Από πόρτα σε πόρτα άρχισαν να πηγαίνουν λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών από σήμερα Πέμπτη 25/5 ενημερώνοντας τους κατοίκους των προσφυγικών πολυκατοικιών για το σχέδιο «κτίΖΩ».
Παράλληλα θα δίνουν σχετική επιστολή για το κατά πόσο θέλουν οι κάτοικοι να συμμετάσχουν στο σχέδιο.
Μιλώντας στο ThemaOnline, η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Μαργαρίτα Κυριάκου, απάντησε στις ανησυχίες και προβληματισμούς των κατοίκων προσφυγικών πολυκατοικιών που κρίθηκαν επικίνδυνες και αναμένεται να κατεδαφιστούν.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Αυτοψία «Τ» σε προσφυγικές πολυκατοικίες - «Πού θα πάμε;» - «Θέλουν τρία ενοίκια μπροστά. Πού να τα βρω;» - Φωτογραφίες
Πότε θα γνωρίζουν οι κάτοικοι ότι πρέπει να αποχωρήσουν;
Από την ημέρα επίδοσης της επιστολής, οι κάτοικοι έχουν προθεσμία έξι μήνες να απαντήσουν εάν θα συμμετάσχουν στο σχέδιο ή όχι.
Πέρα από τη διορία των έξι μηνών, την απόφαση για έξωση λόγω επικινδυνότητας της πολυκατοικίας, θα την πάρει ο αντίστοιχος δήμος/κοινότητα που θα εγκρίνει την εισήγηση της Πολεοδομίας. Δεν γνωρίζουμε πότε ο κάθε δήμος θα συνεδριάσει για το θέμα, ούτε πόση διορία θα δώσει στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.
Μπορούν και από σήμερα να φύγουν και να παραδώσουν τα κλειδιά και να ξεκινήσει η επίδοση ενοικίου.
Σε περίπτωση που ένας κάτοικος δεν θέλει να φύγει από μία πολυκατοικίας που κρίθηκε επικίνδυνη;
Στην περίπτωση που ο Δήμος επικυρώσει την εισήγησή μας και θα εκδοθεί διάταγμα για άμεση εκκένωση, σε κάποια στιγμή ο κάτοικος θα πρέπει να αποχωρήσει.
Εάν μετά από τη διορία που θα δώσει ο Δήμος, ο κάτοικος δεν φύγει τότε είναι πλέον θέμα διατάγματος δικαστηρίου για την υποχρεωτική αποχώρησή του.
Τι θα γίνει στην περίπτωση που οι κάτοικοι πολυκατοικιών που κρίθηκαν επικίνδυνες δεν έχουν τα λεφτά της συνεισφοράς για αναδόμηση;
Το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται ήδη σε επαφή με τραπεζικά ιδρύματα για την προσφορά δανειακών πακέτων με ευνοϊκούς όρους. Αναγνωρίζεται ότι ειδικότερα στην περίπτωση των ηλικιωμένων είναι πιο δύσκολο να δοθούν δάνεια και είναι ένα από τα θέματα που συζητάμε.
Διατηρούν το δικαίωμα να διαλέξουν και διαμέρισμα πιο μικρού τύπου, για παράδειγμα από δυάρι σε μονάρι, μειώνοντας έτσι και το ποσό της συνεισφοράς.
Η άλλη επιλογή είναι να αποχωρήσει από το σχέδιο για την αναδόμηση και να λάβει την εφάπαξ χορηγία συν την αξία της γης που του/της αναλογεί.
Οι ενοικιαστές ζητούν δύο και τρία ενοίκια μπροστά. Μπορεί να δοθεί από την αρχή το αντίστοιχο ποσό επιδότησης στους επηρεαζομένους;
Σε τέτοια περίπτωση, ο επηρεαζόμενος μπορεί να απευθυνθεί στην Πολεοδομία, στο τηλεφωνικό κέντρο 22409804/805, για να εξεταστεί η περίπτωση και όπου υπάρχει η δυνατότητα, να δοθεί το ανάλογο ποσό της επιδότησης για την εγγύηση. Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων, στην περίπτωση που πρέπει να δοθεί μπροστά ενοίκιο και εγγύηση, να δοθεί το ποσό των της επιδότησης και για τα δύο, 600 + 600 ευρώ.
Ποιος θα αναλάβει το κόστος της μετακόμισης και της αποθήκευσης διαφόρων αντικειμένων;
Αυτό το διάστημα, το Υπουργείο συζητάει με διάφορες εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις που είναι πρόθυμες να συμβάλουν στην εξασφάλιση αποθηκευτικών χώρων και να βοηθήσουν με ανθρώπινο δυναμικό στις μετακομίσεις. Το κόστος που θα προκύψει μέσα από τις συνεργασίες θα καλυφθεί από το Υπουργείο.
Περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο «κτίΖΩ» μπορείτε να δείτε εδώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις