ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mητσοτάκης-Τσίπρας: Δυο γνώριμοι της Κύπρου- Οι σχέσεις με Χριστοδουλίδη

Mητσοτάκης-Τσίπρας: Δυο γνώριμοι της Κύπρου- Οι σχέσεις με Χριστοδουλίδη

Kυριάκο Μητσοτάκη ή Αλέξη Τσίπρα θα βγάλει απόψε η κάλπη στην Ελλάδα; Μάλλον κανέναν από τους δύο, όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι εκλογολόγοι και οι πολιτικοί αναλυτές, οι οποίοι προβλέπουν ότι θα απαιτηθεί και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση ώστε να γνωρίζουμε τον επόμενο πρωθυπουργό.

Και οι δύο έχουν δεσμούς με την Κύπρο και είναι γνώριμοι στον πολιτικό κόσμο. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κουβαλά το Κυπριακό στο DNA του. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όπως και η αδελφή του, Ντόρα, είχαν μακρά πολιτική διαδρομή, εκείνος ως πρωθυπουργός και εκείνη ως Υπουργός Εξωτερικών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει το Κυπριακό αλλά επί της πρωθυπουργίας του δεν υπήρξε κάποιο σημαντικό γεγονός. Εχει αρκετούς φίλους στην Κύπρο και αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη του προεκλογική εμφάνιση ως υποψήφιου για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας έγινε στη Λευκωσία. Οι περισσότεροι πολιτικοί του φίλοι βρίσκονται στο χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη διατηρούν μια καλή σχέση, η οποία δοκιμάστηκε κατά την προεκλογική περίοδο, όχι γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε καθηκόντως υπέρ του Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά επειδή υπήρξαν κινήσεις που θεωρήθηκαν από τον περίγυρο Χριστοδουλίδη ως κτυπήματα κάτω από τη μέση. Εντούτοις, μετά τις εκλογές η σχέση τοποθετήθηκε εκ νέου, σε θεσμικό πλέον επίπεδο.

Τσίπρας και εγγυήσεις

Σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας βούτηξε στα βαθιά του Κυπριακού και επί θητείας του η Ελλάδα πήρε μια από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που υπήρξαν ποτέ και άλλαξαν ποιοτικά το διαπραγματευτικό κεκτημένο. Η επιμονή του τότε ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά για κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων όχι μόνο δεν έπεσε στο κενό, όπως πολλοί προέβλεπαν, αλλά υιοθετήθηκε από σημαντικούς δρώντες στο Κυπριακό, όπως είναι η επίσης εγγυήτρια δύναμη Βρετανία και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Παρόλο που η Σύνοδος στο Κραν Μοντάνα έληξε άδοξα το καλοκαίρι του 2017 εξαιτίας της τουρκικής επιμονής, γεγονός παραμένει ότι στο τραπέζι βρίσκεται η θέση που υιοθετεί και ο ΟΗΕ αλλά και η ΕΕ, ότι το σύστημα των εγγυήσεων του ’60 δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης για ένα σύγχρονο κράτος. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γνωρίζεται πολύ καλά με τον Αλέξη Τσίπρα και είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν στο πλαίσιο πολλών συναντήσεων, ως ΥΠΕΞ αλλά ειδικότερα όταν συνόδευε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και ως διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top