ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Πετρίδης στο «Τ»: Πώς σχολιάζει τους πρώτους μήνες της Κυβέρνησης και τα μέτρα κατά της ακρίβειας – Τι λέει για το ΔΗΣΥ και το προσωπικό του μέλλον

Κ. Πετρίδης στο «Τ»: Πώς σχολιάζει τους πρώτους μήνες της Κυβέρνησης και τα μέτρα κατά της ακρίβειας – Τι λέει για το ΔΗΣΥ και το προσωπικό του μέλλον

Τους πρώτους μήνες της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη και τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας και γενικότερα τη διαχείριση της οικονομίας, σχολιάζει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο ThemaOnline ο τέως Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Αν και τονίζει πως είναι πολύ γρήγορα για να κριθεί η Κυβέρνηση επί της ουσίας, εντούτοις, εκφράζει την άποψη πως «τα πρώτα δείγματα δεν φαίνεται να δικαιώνουν αυτούς που πίστεψαν σε μια μεγάλη αλλαγή», αφού «φαίνεται να επικρατούν μικροπολιτικές συναλλαγές και προσωπικά συμφέροντα», ενώ «πολλές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις έχουν ήδη αναιρεθεί, ενώ συνεχίζει η επικέντρωση στην επικοινωνία παρά στην ουσία».

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αφού αναφέρει ότι θεωρεί πως δεν είναι προς την ορθή κατεύθυνση η επιβολή μηδενικού ΦΠΑ σε μία σειρά από προϊόντα, χαρακτηρίζει ως ορθή την κυβερνητική πρόταση σε σχέση με τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, προβαίνοντας την ίδια ώρα σε συγκεκριμένες εισηγήσεις επί του θέματος.

Στην συνέντευξή του ο κ. Πετρίδης αναφέρεται στην νέα του καθημερινότητα, αναφέροντας ότι τα επόμενα επαγγελματικά του βήματα, θα τα αποφασίσει αφότου ξεκουραστεί πραγματικά μετά από μία δύσκολη, όπως την χαρακτηρίζει, πορεία στην πολιτική.

Όσον αφορά, δε, τις εξελίξεις στον ΔΗΣΥ και το τι ο ίδιος αναμένει από το κόμμα, ο τέως Υπουργός Οικονομικών τονίζει, μεταξύ άλλων, πως αναμένει από αυτή την ηγεσία της Παράταξης να δείξει ποια πραγματικά είναι η πολιτική της στην οικονομία, το Κυπριακό και τα κοινωνικά θέματα, προειδοποιώντας ότι «αν ο ΔΗΣΥ πάρει μια κατεύθυνση ‘δηκοποίησης’ και δεν μας διαφοροποιεί τίποτα από τα κόμματα του λεγόμενου κέντρου, αυτό το κενό στο μέλλον θα καλύψει άλλος».

Οι πρώτες μέρες Χριστοδουλίδη και η διαχείριση της οικονομίας

Πώς σχολιάζετε τους πρώτους μήνες της Κυβέρνησης Νίκο Χριστοδουλίδη;

Είναι πολύ γρήγορα να κριθεί επί της ουσίας. Τόσο στον ίδιο όσο και στους Υπουργούς, που θα πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να αποδείξουν το έργο τους. Τα πρώτα δείγματα όμως δεν φαίνεται να δικαιώνουν αυτούς που πίστεψαν σε μια μεγάλη αλλαγή. Φαίνεται να επικρατούν μικροπολιτικές συναλλαγές και προσωπικά συμφέροντα. Επίσης, πολλές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις έχουν ήδη αναιρεθεί, ενώ συνεχίζει η επικέντρωση στην επικοινωνία παρά στην ουσία. Είναι όμως μια νέα κυβέρνηση και θα πρέπει να της δοθεί πίστωση χρόνου να βρει τα πατήματα της.

Πώς αξιολογείτε τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και αποφάσεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας και γενικότερα τη διαχείριση της οικονομίας;

Και εδώ είναι πρόωρο να κρίνουμε. Επικροτώ την δεδηλωμένη πολιτική της κυβέρνησης για συνέχιση της οικονομικής πολιτικής της προηγούμενης πολιτικής κυβέρνησης και ειδικά στην έμφαση στην δημοσιονομική πειθαρχία αλλά και στο νέο μοντέλο ανάπτυξης που υιοθετήσαμε. Αυτό πρέπει να μεταφραστεί σε πράξη και πρέπει να υπάρξουν αντιστάσεις από την κυβέρνηση και στις μικροπολιτικές βουλές των κομμάτων που την στηρίζουν. Αυτή τη στιγμή στην οικονομία επικρατεί η κεκτημένη ταχύτητα των προηγούμενων χρόνων, γι’ αυτό είδαμε και αναβάθμιση, θετική έκθεση από τους Moody's, ενώ θα επέλθει ακόμη μία αναβάθμιση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Θα δούμε στην πράξη αν αυτή η προοπτική θα διατηρηθεί ή να αποδυναμωθεί.

Η απόφαση για επιβολή μηδενικού ΦΠΑ σε μία σειρά από προϊόντα, θεωρείτε ότι είναι προς την ορθή κατεύθυνση;

Όχι. Θεωρώ ότι είναι πολύ μικρού οφέλους σε σχέση με το κόστος του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μεγάλο μέρος της μείωσης του ΦΠΑ θα το επωφεληθούν κάποιοι επιτήδειοι στο λιανικό εμπόριο ή κάποιες υπεραγορές, ειδικά αφού η Εκτελεστική Εξουσία αδυνατεί να ελέγξει αν το όφελος μετακυλείεται στον καταναλωτή. Επίσης, είναι ένα οριζόντιο μέτρο το οποίο θα επωφεληθούν και οι πλούσιοι, οι τουρίστες, οι ξένοι κλπ.

Με αυτά τα δεδομένα το όφελος είναι σχεδόν μηδαμινό για αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Θα μπορούσε αυτά τα λεφτά να διοχετευτούν πιο στοχευμένα. Με επίδομα σε πραγματικά ευάλωτους, σε πολύτεκνους, με εισοδηματικά κριτήρια κλπ. Αλλά βλέπετε ότι όλοι επικρότησαν αυτό το μέτρο που είναι περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα παρά ουσιαστικού, το οποίο ουσιαστικά δημιουργεί αχρείαστη διάβρωση δημοσίων αποθεμάτων που θα μπορούσαν να διοχετευτούν με πιο ωφέλιμο τρόπο.

Αντίθετα όμως, συμφωνώ με την κυβερνητική πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση για 50% μείωση στον μειωμένο φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στο μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο εισήγαγα εγώ ως ΥΠΟΙΚ και θα μπορούσα κάλλιστα να λαϊκίσω, κακίζοντας την κυβέρνηση για την πρόταση για μείωση του οφέλους. Δεν το κάνω.

Αντίθετα, παρά το ότι εγώ το εισήγαγα αυτό το μέτρο, συμφωνώ ότι ήταν ένα προσωρινό μέτρο, όταν οι τιμές των καυσίμων ήταν πολύ πιο ψηλές, ένα μέτρο ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη και ήταν όντως καιρός αυτό το μέτρο να αναιρεθεί, έστω και σταδιακά όπως πρότεινε η κυβέρνηση. Με την δημοσιονομική επίπτωση να διοχετεύεται πιο στοχευμένα σε ευάλωτους προς αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας. Εκεί πιστεύω και ο ΔΗΣΥ κράτησε μια λαϊκίστικη στάση και θα ανέμενα περισσότερη σύνεση επί του συγκεκριμένου θέματος, όπως και με το θέμα του ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία που η κυβερνητική πρόταση ήταν πιο λογική σε σχέση με την οδηγία της Ε.Ε.

Οι εισηγήσεις για αντιμετώπιση της ακρίβειας

Τι άλλα μέτρα, πιστεύετε, θα μπορούσαν να ληφθούν για αντιμετώπιση της ακρίβειας;

Πρώτο, να λέμε την αλήθεια. Ο πληθωρισμός όταν υπάρχει θα μας κάνει όλους κατά κάτι πιο φτωχούς. Και θα πρέπει να αναθεωρήσει την κατανάλωση του. Να εξοικονομήσει ενέργεια. Έτσι είναι και ας μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο ότι θα αντιμετωπίσουμε απόλυτα τον πληθωρισμό. Το να λέμε ότι θα αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια μέσω της ΑΤΑ ή του μειωμένου ΦΠΑ είναι κοροϊδία που μόνο στην Κύπρο γίνεται.

Δεύτερο, με στοχευμένες πλέον παροχές στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως κάναμε και εμείς και όπως το παράδειγμα που έδωσα πριν. Στοχευμένες όμως. Τα όποια οριζόντια μέτρα πρέπει να αναιρεθούν εντελώς για να αφήσουμε αυτούς που αντέχουν οικονομικά να υποστούν το μεγαλύτερο βάρος του πληθωρισμού, ελαφρύνοντας την ίδια ώρα τους ευάλωτους. Με μια στοιχειώδη στοχευμένη, έστω και προσωρινή ανακατανομή εισοδήματος.

Τρίτο, με μεγαλύτερες δράσεις όσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια. Και εκεί επικροτώ τις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας και την δεδηλωμένη πολιτική του. Θα πρέπει να φτηνύνει το ρεύμα μέσω αύξησης της χωρητικότητας του δικτύου της ΑΗΚ, μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, επενδύσεις και κίνητρα στην αποθήκευση, και αν είναι δυνατό την ταχύτερη δυνατή έλευση Φυσικού Αερίου.

Τέταρτο. Χρησιμοποιώντας το δημοσιονομικό εργαλείο και με άλλους τρόπους πέραν των επιδομάτων όπως για παράδειγμα στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης. Και εκεί πιστεύω ακράδαντα στην ορθότητα της πρότασης μας προεκλογικά για φόρο εισοδήματος ανάλογα με την οικογενειακή σύνθεση. Το να λέμε ότι θα αυξήσουμε το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα όπως λέει αυτή η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν είναι προοδευτικό μέτρο αλλά θα επωφεληθούν και πολλοί πλούσιοι, ενώ θα απωλέσουν δημόσια έσοδα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ευάλωτους προς όφελός αρκετών πλουσίων.

Πέμπτο, με ανάπτυξη. Ανάπτυξη με ρυθμούς πέραν του πληθωρισμού. Εμείς το πέτυχαμε. Το 6% ανάπτυξη είναι πραγματική ανάπτυξη πέραν του πληθωρισμού. Τώρα βλέπουμε προβλέψεις για επιβράδυνση. Ας κάνουν ότι είναι δυνατό να διαψεύσουν την πρόβλεψη προς τα πάνω, όπως πετύχαμε εμείς.

Πώς αξιολογείτε τις κινήσεις του Υπουργού Οικονομικών προς τις τράπεζες αναφορικά με το θέμα των επιτοκίων;

Δεν μπορώ να αξιολογήσω εκκλήσεις. Δεν μπορεί ο ΥΠΟΙΚ να επηρεάσει την νομισματική πολιτική. Αυτές οι κινήσεις είναι περισσότερο επικοινωνιακού περιεχομένου, παρά ουσίας.

Η νέα καθημερινότητα και το πολιτικό μέλλον

Πώς είναι πλέον η καθημερινότητά σας μετά την αποχώρηση από το Υπουργείο Οικονομικών και γενικότερα από την πολιτική;

Εξαιρετική. Είναι ευλογία να μπορείς να ξεκουραστείς χωρίς αυτό το συσσωρευμένο άγχος που είχα τόσα χρόνια. Να μην αγχώνεσαι όταν παίζει το κινητό. Να έχεις τον χρόνο να δεις την οικογένεια, το παιδί τους φίλους σου. Να απεγκλωβιστείς από ένα πολύ τοξικό περιβάλλον και την υποκρισία. Να αναθεωρήσεις τις προτεραιότητες σου στη ζωή και να απολαμβάνεις τα μικρά της ζωής που στερήθηκες.

Έχετε αποφασίσει τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα;

Δεν είμαι ούτε εισοδηματίας ούτε επιχειρηματίας. Μια ζωή ζούσα και έκανα οικονομίες με τον μισθό μου. Άρα χρειάζεται να εξασφαλίσω ένα ικανοποιητικό εισόδημα για εμένα και το παιδί μου που είναι μικρό. Έχω σκέψεις, αλλά δεν έχω λάβει αποφάσεις. Αποφάσεις, μετά από μια δύσκολη πορεία 12 χρόνων στην πολιτική, πρέπει να λάβεις όταν πραγματικά ξεκουραστείς και καθαρίσει το μυαλό σου και όχι βεβιασμένα. Άρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Γενικά η πολιτική έχει κλείσει οριστικά τον κύκλο της για εσάς ή θα μπορούσατε στο μέλλον να διεκδικήσετε κάποιο αξίωμα είτε Βουλευτή είτε και Ευρωβουλευτή ή άλλη θέση;

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού και ουδέν προσωρινότερο του μονίμου. Δεν έκανα και δεν κάνω μακροχρόνια πλάνα στη ζωή μου. Μου αρέσει να συμπληρώνω κύκλους και να αρχίζω άλλους όταν δίδεται η ευκαιρία. Και όντως ένας μεγάλος συγκεκριμένος κύκλος στην πολιτική έχει κλείσει. Δεν έχω πολιτικά πλάνα, αλλά ούτε και αποκλείω κάτι. Θα εξαρτηθεί στις δικές μου τις προσωπικές περιστάσεις, αλλά και στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό στο μέλλον. Δεν είμαι εθισμένος στην πολιτική, ούτε την είδα ποτέ ως επάγγελμα, αλλά από την άλλη είμαι πολιτικό όν. Βασικά δεν έχω ιδέα.

Τι αναμένει από τη νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ

Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις στον ΔΗΣΥ και τι αναμένετε από την νέα ηγεσία του κόμματος;

Θεωρώ ότι ο ΔΗΣΥ βρίσκεται, χωρίς υπερβολή στην πιο κρίσιμή καμπή της ιστορίας του, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από το 2004. Ο ΔΗΣΥ ήταν πάντα ένα αρχηγικό κόμμα με τον Κληρίδη, Αναστασιάδη και Αβέρωφ. Τώρα έχει αλλάξει συνολικά ηγεσία με πολύ διαφορετικά πολιτικά δεδομένα, σε ένα μεταβατικό και πολύ μεταβαλλόμενο πολιτικό σκηνικό που τίποτα δεν είναι δεδομένο από αυτά που ήταν παλιά, με πληγές από την προεκλογική. με πιο απαιτητική κοινωνία.

Τί αναμένω; Αναμένω από αυτή την ηγεσία να δείξει ποια πραγματικά είναι η πολιτική της. Στην οικονομία, στο Κυπριακό και τα κοινωνικά θέματα. Αναμένω να δω αν μπορεί να παράξει πολιτική, να πάρει πρωτοβουλίες, γιατί αυτό πάντα ήταν αυτό που έκανε τον ΔΗΣΥ να ξεχωρίζει, ή αν θα σέρνεται πίσω από τις πολιτικές άλλων και να αναπαράγει την δημαγωγία όπως έκαναν τόσα χρόνια άλλοι. Αν μπορεί να πραγματικά να εμπνεύσει στη νέα εποχή ή αν θα βραχυκυκλωθεί στα τετρημένα. Αν μπορεί να δώσει ιδεολογικό στίγμα και να μπορέσει να φέρει πίσω σοβαρό κόσμο που αποστασιοποιήθηκε. Αν μπορεί να έχει θέσεις σε ευαίσθητα ζητήματα στα οποία τα φιλελεύθερα κόμματα οφείλουν να έχουν σαφή θέση, έστω και αν πρέπει να συγκρουστείς. Αν φοβηθεί ή αν δεν μπορεί να το πράξει, θα δημιουργηθεί πολιτικό κενό.

Αν ο ΔΗΣΥ πάρει μια κατεύθυνση «δηκοποίησης» και δεν μας διαφοροποιεί τίποτα από τα κόμματα του λεγόμενου κέντρου, αυτό το κενό στο μέλλον θα καλύψει άλλος. Αυτή τη στιγμή ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να σαφήνεια και τόλμη να επανακαθοριστεί και να μην κρύβει τα μεγάλα θέματα κάτω από το χαλί για χάριν της «δήθεν ενότητας». Πιστεύω ότι η νέα ηγεσία θα κριθεί πολύ αυστηρά θα πρέπει να κάνει το παν για να φανεί αντάξια των προσδοκιών μιας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας. Θα πρέπει φυσικά να δοθεί πίστωση χρόνου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους» -Βίντεο από την πορεία του οχήματος

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top