ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πνιγμένη» στον όγκο εργασίας η Ελεγκτική Υπηρεσία – Που οφείλεται και τι ζητεί από τη Βουλή

«Πνιγμένη» στον όγκο εργασίας η Ελεγκτική Υπηρεσία – Που οφείλεται και τι ζητεί από τη Βουλή

Ο όγκος εργασίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αυξήθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια και σύντομα προβλέπεται περαιτέρω αύξηση του. Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, σε επιστολή του προς τη Βουλή ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Στην επιστολή του, μέσω της οποίας ζητεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών την αποπαγοποίηση μίας κενής θέσης Λειτουργού Ελέγχου Α [Κλίμακα Α11 (ii) – θέση προαγωγής], η οποία προκύπτει λόγω προαγωγής του προκατόχου της, σημειώνει πως οι κυριότεροι παράγοντες που συνέτειναν και συντείνουν στην αύξηση αυτή, είναι πέντε:

Οι παράγοντες

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, ο πρώτος παράγοντας δραματικής αύξησης του όγκου εργασίας στην Ελεγκτική Υπηρεσία είναι η σοβαρή οικονομική κρίση που έπληξε την χώρα μας και η οποία ανέδειξε, μεταξύ άλλων, και την ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών εξωτερικού ελέγχου, δηλαδή της Υπηρεσίας.

Όπως σημειώνει ο Γενικός Ελεγκτής, «το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε η Κύπρος με τους δανειστές της, ρητά καταγράφει την ανάγκη ενίσχυσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε προσωπικό, πέραν του θέματος της διασφάλισης της οικονομικής ανεξαρτησίας της, το οποίο δυστυχώς ακόμη εκκρεμεί», παραθέτοντας, παράλληλα, σχετικές αναφορές από το τελευταίο μνημόνιο.

Ο δεύτερος παράγοντας που συνέτεινε στην αύξηση του όγκου εργασίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σχετίζεται κι αυτός με την οικονομική κρίση. «Η οικονομική κρίση ανέδειξε επίσης την ανάγκη βελτίωσης του δημοσιονομικού πλαισίου και των διαδικασιών λογιστικής διαχείρισης. Οι δυο σχετικοί νόμοι, δηλαδή ο ‘περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμος’ και ο ‘περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμος’, έχουν αλλάξει άρδην, προς το αυστηρότερο, το όλο πλαίσιο. Τούτο επιβάλλει αυξημένες ανάγκες ελέγχου συμμόρφωσης προς το νέο πλαίσιο», υποδεικνύει.

Ως αποτέλεσμα των πολλών θεσμικών αλλαγών που έχουν γίνει ή έχουν δρομολογηθεί, συνεχίζει ο Γενικός Ελεγκτής, έχουν προκύψει πρόσθετες οντότητες που θα ελέγχονται από την Ελεγκτική Υπηρεσία, αναφέροντας, ενδεικτικά, τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, την δραστηριοποίηση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, την ψήφιση τροποποιητικού νομοσχεδίου για τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης και το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων.

Ως τέταρτο παράγοντα αναφέρει ότι, με βάση τον «περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμο», ο έλεγχος των πολιτικών κομμάτων έχει υπαχθεί στην ευθύνη του Γενικού Ελεγκτή, και ο έλεγχος αυτός δεν μπορεί να ανατεθεί υπό τη μορφή εξωπορισμού (outsource) σε ιδιώτες ελεγκτές. Παράλληλα, συμπληρώνει ο κ. Μιχαηλίδης, η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει επιφορτιστεί και με τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών υποψηφίων Προέδρων, Βουλευτών και μελών δημοτικών συμβουλίων.

«Αδιανόητο…»

Πέραν των πιο πάνω, ο Γενικός Ελεγκτής τονίζει πως, «το 2017 ολοκληρώθηκε η ομότιμη αξιολόγηση (peer review) της Υπηρεσίας μας από την Ελεγκτική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου», υποδεικνύοντας ότι η εν λόγω αξιολόγηση αποσκοπούσε στην βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων της Υπηρεσίας και αύξηση του παρεχόμενου επιπέδου των υπηρεσιών της.

Με βάση τα όσα αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης, «η αξιολόγηση κατέδειξε και ανέδειξε την ανάγκη σημαντικής ποιοτικής αναβάθμισης και συμμόρφωσης με τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα. Τούτο σημαίνει περισσότερους ανθρώπινους πόρους, ώστε η εργασία να εκτελείται ακολουθώντας τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα. Θεωρούμε αδιανόητο να συμβιβάζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε σημείο που να υπολείπεται των διεθνών προτύπων, λόγω υποστελέχωσης».

Στη βάση των πιο πάνω, καταλήγει ο Γενικός Ελεγκτής, η αποπαγοποίηση της κενής θέσης Λειτουργού Ελέγχου Α, είναι αναγκαία.

Σημειώνεται πως, το αίτημα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα εξεταστεί στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, τη Δευτέρα, 8 Μαΐου, στην παρουσία και του Γενικού Ελεγκτή.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top