ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανησυχία για εχινόκοκκο σε αδέσποτους σκύλους μετά από περιστατικό στη Νεκρή Ζώνη - Πως μεταδίδεται στους ανθρώπους

Ανησυχία για εχινόκοκκο σε αδέσποτους σκύλους μετά από περιστατικό στη Νεκρή Ζώνη - Πως μεταδίδεται στους ανθρώπους

Ανησυχία προκλήθηκε μετά από τον εντοπισμό εχινόκοκκου σε ζώα στη Νεκρή Ζώνη, προκαλώντας φόβο για την μετάδοση του παράσιτου σε αδέσποτα σκυλιά.

Μιλώντας στο Themaonline, ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης ανέφερε ότι η Υπηρεσία Θήρας εντόπισε πρόσφατα ένα νεκρό αγρινό με εχινόκοκκο στη Νεκρή Ζώνη, το οποίο δέχτηκε επίθεση από αδέσποτους σκύλους.

«Στη νεκροτομική εξέταση εντοπίστηκαν κύστες στα εντόσθια του αγρινού, οι οποίες διαπιστώθηκαν ότι πρόκειται για το παράσιτο του εχινόκοκκου», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πίπη, ο εχινόκοκκος είναι ζωονόσος και άρα μπορεί να μεταδοθεί και στους ανθρώπους.

«Ο εχινόκοκκος είναι ένα παράσιτο το οποίο έχει τελικό ξενιστή το σκύλο και προσβάλει και τους ανθρώπους. Στους ανθρώπους προκαλεί την δημιουργία κυστών, οι οποίες μπορούν να ανευρεθούν οπωσδήποτε στον οργανισμό και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας», εξήγησε.

Ερωτηθείς αν το παράσιτο μπορεί να μεταδοθεί από τον σκύλο στον άνθρωπο, ο κ. Πίπης απάντησε ότι ο άνθρωπος μολύνεται από την κατάποση λαχανικών, τα οποία έχουν μολυνθεί με αυγά εχινόκοκκου.

«Εάν οι άνθρωποι καταναλώσουν αυτά τα παράσιτα, θα διασταλούν μέσα στον οργανισμό τους και θα δημιουργήσουν κύστες. Είναι σημαντικό κάποιος να λαμβάνει σωστά μέτρα στον τρόπο που χειρίζεται τα λαχανικά, να τα πλένει σωστά», πρόσθεσε.

Όσο αφορά την μετάδοση του παράσιτου στα αδέσποτα σκυλιά, ο κ. Πίπης ανέφερε ότι οι σκύλοι προσβάλλονται από το παράσιτο με την κατάποση εντόσθιων ζώων.

Ερωτηθείς αν κινδυνεύουν και τα σκυλιά κατοικίδια, ο κ. Πίπης ανέφερε ότι δεν διατρέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο αφού έχουν λάβει τα κατάλληλα εμβόλια και αντιπαρασιτικά.

«Οι ιδιοκτήτες των σκύλων πρέπει να αποφεύγουν να ταΐζουν τα ζώα με εντόσθια ζώων τα οποία, με βάση τη νομοθεσία, πρέπει να καταστρέφονται από την εταιρεία διαχείρισης ζωικών προϊόντων», σημείωσε.

Τι είναι ο εχινόκοκκος και πως μεταδίδεται στον άνθρωπο

To παράσιτο βρίσκεται στο λεπτό έντερο του σκύλου και σε άλλα άγρια σαρκοφάγα ζώα. Η προνυμφική μορφή λέγεται εχινοκοκκική κύστη αναπτύσσεται μέσα σε όλα τα όργανα και στους ιστούς των χορτοφάγων, παμφάγων ζώων και του ανθρώπου.

Κατά κανόνα τα όργανα εντόπισης είναι το ήπαρ και οι πνεύμονες. Ο φυσικός και ενδιάμεσος ξενιστής του παρασίτου είναι το πρόβατο ,βοοειδή και χοίρος. Το μήκος του παρασίτου είναι 2-6 mm όπου δεν μπορούμε να το διακρίνουμε με γυμνό μάτι και το μήκος του αυγού είναι 35μm.

Το παράσιτο ζει στο λεπτό έντερο του σκύλου και άλλων σαρκοφάγων ζώων όπως αναφερθήκαμε προηγουμένως χωρίς να προκαλεί νόσημα ή όποια άλλη ενόχληση στον ξενιστή δηλαδή στον σκύλο, τον λύκο κ.α.

Το παράσιτο πολλαπλασιάζεται στον λεπτό έντερο και γεννά τα αυγά του τα οποία παθητικά βγαίνουν και σκορπίζονται στο περιβάλλον με τα κόπρανα των σαρκοφάγων ζώων. Στο λεπτό έντερο του ενδιάμεσου ξενιστή το έμβρυο ελευθερώνεται και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος όπου διασκορπίζεται και εγκαθίσταται σε όλο το σώμα του ξενιστή. Από το έμβρυο αυτό αναπτύσσεται η εχινοκοκκική κύστη. Η κύστη αποτελείται από 2 μεμβράνες την εσωτερική που λέγεται αναπαραγωγική μεμβράνη και την εξωτερική. Σκοπός τώρα της αναπαραγωγικής μεμβράνης είναι να αναπαράγει τις σκωληκοκεφαλές οι οποίες είτε μένουν εκεί είτε πέφτουν. Στην εξωτερική μεμβράνη δημιουργείται εξωτερικά της μια 3η μεμβράνη η οποία είναι η αντίδραση του οργανισμού την κύστη.

Ο τελικός ξενιστής, ο σκύλος, μολύνεται αν φάει μολυσμένα σπλάχνα οπότε αναπτύσσεται στο λεπτό έντερο η ταινία. Ο χρόνος ενηλικίωσης της ταινίας είναι 6 εβδομάδες. Τα αυγά είναι ανθεκτικά στο εξωτερικό περιβάλλον.

Η μόλυνση του ανθρώπου μπορεί να γίνει από τα ακάθαρτα λαχανικά φυτικής προέλευσης τροφίμων τα οποία έχουν μολυνθεί με αυγά και δεν έχουν πλυθεί καλά. Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από μολυσμένο με τον εχινόκοκκο σκύλο εφόσον με κάποιο τρόπο έχουν κολλήσει τα αυγά της ταινίας πάνω στο τρίχωμα του. Ακολούθως χαϊδεύοντας το τρίχωμα του σκύλου είναι δυνατή η μεταφορά των αυγών στο στόμα και κατ‘ επέκταση η μόλυνση του ανθρώπου. Ακόμη τα αυγά μπορούν να μεταφερθούν και με τα έντομα. Η αφαίρεση της ταινίας από τον άνθρωπο γίνεται με χειρουργική επέμβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top