ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάρης: Η ουσιαστική διαφωνία με Αβέρωφ, ο Συνεργατισμός, το μουτζούρωμα και το πολιτικό του μέλλον – Το μήνυμα στην νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ

Χάρης: Η ουσιαστική διαφωνία με Αβέρωφ, ο Συνεργατισμός, το μουτζούρωμα και το πολιτικό του μέλλον – Το μήνυμα στην νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ

Για το πολιτικό του μέλλον, την απόφασή του να μην διεκδικήσει τελικά την Προεδρία του ΔΗΣΥ, την ουσιαστική του διαφωνία με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Συνεργατισμό, μίλησε το πρωί της Πέμπτης (23/2) ο Αναπληρωτής Πρόεδρος και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, στέλνοντας την ίδια ώρα μήνυμα προς την νέα ηγεσία του κόμματος.

Σε παρέμβασή του στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» και σχολιάζοντας αρχικά το γεγονός ότι ήταν χαμογελαστός, υπέδειξε πως «έτσι είναι η πολιτική». «Ακόμη και με την ήττα μας, καταφέρνουμε να κρατάμε την επικαιρότητα στραμμένη πάνω μας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι τον οδήγησε στο να λάβει την απόφαση να μην διεκδικήσει την Προεδρία του ΔΗΣΥ, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «σε ένα μεγάλο βαθμό οι λόγοι για τους οποίους σκόπευα να υποβάλω υποψηφιότητα, έχουν διαφοροποιηθεί».

Διεκδίκησα, σημείωσε, «για να τονίσω την ανάγκη να έχουμε αλλαγή. Προσπάθησα να το κάνω με τον όσο το δυνατό μεγαλύτερο σεβασμό προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά είχα τονίσει ότι έπρεπε από μόνος του να αποχωρούσε. Αυτό που έπραξε προχθές, να το έκανε από το βράδυ των εκλογών. Εκεί ήταν η διαφωνία μας, η ουσιαστική μας διαφωνία, μαζί με άλλα πράγματα που μεσολάβησαν μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, τα οποία ήταν αχρείαστα. Άρα διεκδικούσα για να τονίσω και για να καταθέσω, μία πρόταση για αλλαγή στην ηγεσία. Από την στιγμή που διαπίστωσα ότι τυχόν εμμονή μου στην υποψηφιότητά μου, πιθανώς να παρεμπόδιζε την αλλαγή, δεν είχα άλλη επιλογή, παρά να αποχωρήσω», εξήγησε περαιτέρω.

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο ότι υπήρξε οποιοσδήποτε εκβιασμός, σημειώνοντας πως «όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα, θεώρησα ότι το σωστό, το υπεύθυνο, κι αυτό που θα καταδείκνυε συνέπεια εκ μέρους μου σε αυτά που έλεγα. Έλεγα ότι δεν ήταν ζήτημα προσωπικής φιλοδοξίας, είναι ζήτημα να γυρίσει σελίδα η Παράταξη. Αυτό έλεγα και στην δήλωση με την οποία εκδήλωνα το ενδιαφέρον μου. Από τη στιγμή που έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα, και περίπου η εισήγηση ήταν να αποχωρήσει και ο Αβέρωφ, να διασφαλιστεί η αλλαγή, χωρίς δεύτερη σκέψη – δεν τίθεται ζήτημα είτε πίεσης είτε εξαναγκασμού, ούτε καν στεναχώριας -. Έτσι λειτουργεί η πολιτική», επεσήμανε.

Ερωτηθείς, δε, εάν θεωρεί πως υπήρξε παρέμβαση για την υποβολή υποψηφιότητας από πλευράς της Προέδρου της Βουλής, απάντησε αρνητικά, ενώ για το εάν υπήρξαν προτροπές από κάποιους για να υποβάλει υποψηφιότητα η κ. Δημητρίου, υπογράμμισε ότι «δήλωσε η ίδια και στη συνομιλία που είχαμε, αλλά και στις δημόσιες δηλώσεις, ότι είχε προτροπές».

«Διαβάζω διάφορα. Οι μεν εμπλέκουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, οι άλλοι εμπλέκουν τον απερχόμενο», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης ενώ κληθείς να πει τι ο ίδιος πιστεύει επί τούτου υπέδειξε με νόημα «ολίγον με απασχολεί». «Δεν είναι αυτή η πολιτική που με ενδιαφέρει. Εγώ βλέπω τα πράγματα πάντα πολύ πιο καθαρά, τουλάχιστον έτσι επιλέγω, και με ευθύ τρόπο θεωρώ ότι πρέπει να λειτουργούμε», τόνισε.

Αναφορικά με το πολιτικό του μέλλον, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «μέχρι το 2026 θα είμαι Βουλευτής του κόμματος», ενώ ερωτηθείς εάν θα επαναδιεκδικήσει τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ, απάντησε αρνητικά. «Όχι, δεν το θεωρώ σωστό. Τόνιζα τη θέση για μία διαρκή ανανέωση. Είχα πει κιόλας ότι στην πολιτική είτε προχωράς είτε αφήνεις χώρο για τους επόμενους», εξήγησα σημειώνοντας ότι «ούτε θα ήταν σωστό, ούτε το χρειάζομαι. Δεν θα διεκδικήσω οποιαδήποτε άλλη θέση».

«Θα είμαι Βουλευτής μέχρι το 2026 και μετά έχει ο Θεός», συνέχισε αναφέροντας ότι θα επικεντρωθεί στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα και θα στηρίξει τον/την νέο/α Πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

«Είχα πάρα πολλές ευκαιρίες, έκανα αυτό που εγώ θεωρούσα σωστό, κυρίως στο Υπουργείο Οικονομικών. Ξέρω ότι δεν βγήκα αλώβητος από τη θητεία μου στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν θα άλλαζα με τίποτα τις μεγάλες αποφάσεις. Επιμέρους σφάλματα όλοι μπορεί να κάνουμε και το έχω αναγνωρίσει, αλλά τις μεγάλες αποφάσεις, εκείνες που ήταν οι δύσκολες αποφάσεις, θεωρώ ότι ήταν και οι μεγάλες ευκαιρίες που είχα να ενασκήσω την πολιτική όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι. Η πολιτική δεν είναι να είσαι για να είσαι, δεν είναι να μιλάς χωρίς να λες τίποτα, είναι για να παίρνεις θέση και εάν σου δοθεί η ευκαιρία να τις υλοποιήσεις, με τον δύσκολο δρόμο, τον ανηφορικό», επεσήμανε περαιτέρω.

Κληθείς να πει εάν η εξέλιξη με τον Συνεργατισμό ήταν λάθος ή αναγκαίο υπό τις περιστάσεις, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «ήταν αναγκαίο, χωρίς κανένα δισταγμό». «Ξέρω ότι με τραυμάτισε και επιχειρείται μέχρι σήμερα να διατηρηθεί αυτό το στίγμα το αρνητικό, εγώ θέτω δύο-τρία ερωτήματα: Ευθύνομαι είτε εγώ προσωπικά είτε η Κυβέρνηση μου, για τα λάθη που είχαν συσσωρευτεί στον Συνεργατισμό; Δεν θα απαντήσω. Υπήρχε άλλη επιλογή;», διερωτήθηκε.

Σε σχόλιο ότι ο Συνεργατισμός ξεπουλήθηκε για ψίχουλα, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε: «Τι ξεπουλήθηκε για ψίχουλα; Πήραν 10 δισεκατομμύρια καταθέσεις που τις χρωστούν στον κόσμο, πρέπει να τις πληρώσουν, και πήραν και 10 δισεκατομμύρια, περίπου, περιουσιακά στοιχεία, δάνεια, ομόλογα τα οποία πρέπει να δουλέψουν. Εσείς το θεωρείται αυτό ψίχουλα; Εσείς θα το δεχόσασταν;».

«Δεν θα ακολουθούσα ποτέ διαφορετική οδό. Περάσαμε από δυσκολίες στη διακυβέρνηση μας, κυρίως στον τομέα της οικονομίας, έπρεπε να περάσουμε μέσα από τη φωτιά και συζητάμε τώρα εάν έχουμε μουτζουρωθεί. Βεβαίως και θα μουτζουρωθούμε για να πράξουμε αυτό είναι σωστό και θα ισχυροποιήσει την οικονομία της χώρας μας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν ο ΔΗΣΥ γυρίζει σελίδα, ο κ. Γεωργιάδης είπε «εκ των πραγμάτων γυρίζει. Αυτό που θα πρέπει να διασφαλίσει η νέα ηγεσία, είναι ότι δεν θα είναι μόνο αλλαγή σε πρόσωπα, θα πρέπει να είναι αλλαγή σε όλα αυτά που θεωρώ πως πρέπει να αλλάξουν. Δεν μηδενίζω όλα όσα συλλογικά πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ο ΔΗΣΥ θεωρείται από τους εταίρους μας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κατά αναλογία ασφαλώς, ως ένα από τα επιτυχημένα κόμματα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Τα επιτεύγματά μας, τόσο τα πολιτικά, μέσω της κυβέρνησής μας, του Προέδρου Αναστασιάδη, όσο και τα εκλογικά μας, είναι θετικά, όμως, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για βελτίωση. Για να συνεχίσει να είναι ένα πετυχημένο κόμμα της σύγχρονης κεντροδεξιάς, ένα κόμμα φιλελεύθερο, ένα κόμμα πατριωτικό που να υπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον των Ελλήνων της Κύπρου, πρέπει να αλλάξει και να βελτιωθεί», κατέληξε.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ στο βίντεο:

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top