Πρόσωπο με πρόσωπο θα βρεθούν για πρώτη φορά οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ, σε συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ.
Η συνάντηση θα γίνει σήμερα Πέμπτη 23/2 στις 11 το πρωί στην οικία του Στιούαρντ, που βρίσκεται δίπλα από το κλειστό αεροδρόμιο Λευκωσίας. Πρόκειται για συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα, με την ευκαιρία της εκλογής του Νίκου Χριστοδουλίδη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Ερσίν Τατάρ τηλεφώνησε στον Νίκο Χριστοδουλίδη για να τον συγχαρεί και ο τελευταίος εξέφρασε την ετοιμότητα για συνάντηση ακόμη και πριν την ανάληψη των καθηκόντων του την ερχόμενη Τετάρτη, 1η Μαρτίου.
Σε πολιτικό επίπεδο οι προσδοκίες είναι χαμηλές, αφού ο Ερσίν Τατάρ ακόμη και λίγες ώρες πριν τη συνάντηση επανέλαβε τα περί κυριαρχικής ισότητας και όπως προκύπτει από τις δημόσιες δηλώσεις του, επιμένει να κινείται στη φιλοσοφία των δύο κρατών. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης όπως δήλωσε δημοσίως αλλά και όπως ανέφερε στον Κόλιν Στιούαρτ στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη, θα ξεκαθαρίσει στον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση, θα επιδιώξει την επανέναρξη του διαλόγου και θα εξηγήσει τη θέση του για εμπλοκή της ΕΕ σε ανώτατο επίπεδο.
Συνεργασία για σεισμούς
Ο Ερσίν Τατάρ φέρεται να δήλωσε χθες ότι κατά τη σημερινή συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη θα παρουσιάσει πρόταση για δικοινοτική συνεργασία σε ό,τι αφορά την μελλοντική αντιμετώπιση πιθανών σεισμών στην Κύπρο. Η κίνηση Τατάρ είναι συμβατή με την στροφή 180 μοιρών που κάνει η Τουρκία έναντι της Ελλάδας, μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό. Η πολύνεκρη τραγωδία που έπληξε την Τουρκία φέρνει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση την κυβέρνηση Ερντογάν και μάλιστα ενόψει των εκλογών. Υπό το βάρος της τραγωδίας η τουρκική κυβέρνηση εγκατέλειψε τη ρητορική της έντασης έναντι της Ελλάδας, η οποία από την πρώτη στιγμή έσπευσε να βοηθήσει.
Η κίνηση Τατάρ να εγείρει θέμα συνεργασίας με την Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι άσχετη με το πένθιμο κλίμα που κυριαρχεί στα κατεχόμενα εξαιτίας του θανάτου τουρκοκύπριων από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο συγκεκριμένο θέμα παραμένει αμετάβλητη εδώ και χρόνια: Η Κυπριακή Δημοκρατία πάντοτε προσφέρεται για βοήθεια όταν υπάρξει κάποια φυσική καταστροφή ή ατύχημα στα κατεχόμενα. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις, η απάντηση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας είναι αρνητική. Τελευταίο παράδειγμα η αρχική επίμονη άρνηση της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας να επιτρέψει την μεταφορά ανθρωπιστικού υλικού στα κατεχόμενα, ενώ υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, απέρριψαν πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για διενέργεια των μοριακών τεστ στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου.
Σε κάθε περίπτωση, θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς σε παρόμοια θέματα είναι ότι η ανθρωπιστική διαχείριση φυσικών καταστροφών ή ατυχημάτων, δεν μπορεί να υπηρετεί τη λογική των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ δύο χωριστών κρατών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρόμος για ηλικιωμένη στη Λευκωσία - Ληστής μπήκε από το παράθυρο και της επιτέθηκε
Νέα επεισόδια στο Πουρνάρα - Συμπλοκή μεταξύ 150 ατόμων - Τρία άτομα στο νοσοκομείο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις