Οριακές είναι πλέον οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία και την Συρία, ενώ ο αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε χθες τις 21.000, με τους τραυματίες να ανέρχονται στην Τουρκία σε 72.879, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της χώρας, Φουάτ Αλτάι. Κατά 3.377 ανθρώπους αυξήθηκαν χθες και οι νεκροί στη Συρία, με τους τραυματίες να υπολογίζονται σε 5.245 κι ενώ οι διασώστες δίνουν μια άνιση μάχη με το κρύο και το χρόνο στις δύο χώρες.
Σημειώνεται ότι, ο σεισμός που σημειώθηκε το πρωί της περασμένης Δευτέρας προσδιορίστηκε στα 7,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο την επαρχία Γκαζιαντέπ της Τουρκίας και σε βάθος 24,1 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS).
Εν τω μεταξύ, η Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα ενημερώθηκε, από συγγενείς τους, ότι ζευγάρι Ελλήνων, με διπλή υπηκοότητα, αγνοείται στην πόλη της Αντιόχειας, στα συντρίμμια πολυκατοικίας. Ευθύς μόλις της περιήλθε η σχετική πληροφορία, η Ελληνική Πρεσβεία ενημέρωσε τις τοπικές Αρχές χθες, αλλά και τα σωστικά συνεργεία. Όπως ανέφεραν μαρτυρίες στον ANT1, «οι φωνές τους ακούγονταν μέχρι και πριν λίγες ώρες, όμως τώρα η τύχη τους αγνοείται», με τους συγγενείς τους να κάνουν έκκληση για βοήθεια στις ελληνικές Αρχές που βρίσκονται εκεί και ενισχύουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.
Η γεωμετρική πρόοδος, ωστόσο, με την οποία αυξάνεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό, τον κατατάσσει ανάμεσα στους πιο θανατηφόρους σεισμούς των τελευταίων δύο δεκαετιών. Παράλληλα, συγκλονίζουν οι εικόνες ακόμη και από νεόδμητες οικοδομές που έχουν κατακερματιστεί εξαιτίας του φαινομένου «pancake collapse», όπου ολόκληρα κτίρια καταρρέουν με το ένα επίπεδο να επικάθεται πάνω στο άλλο, λόγω υποχώρησης κάποιου δομικού στοιχείου χαμηλότερα.
Κλυδωνισμοί της «ισχυρής Τουρκίας»
Μπροστά στη βιβλική καταστροφή, η έλλειψη κατάλληλης προετοιμασίας και διαχείρισης των φυσικών καταστροφών τείνει να κυριαρχήσει στο πολιτικό κλίμα της Τουρκίας, με τους φραγμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επέβαλε το καθεστώς Ερντογάν, να εκνευρίζουν ακόμη περισσότερο εκατομμύρια χρήστες.
Ήδη, σημάδια πολιτικής πίεσης εμφανίστηκαν στον τουρκικό ορίζοντα, σε σημείο που να πληθαίνουν οι πληροφορίες για αναβολή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 14 Μάϊου. Και αυτό γιατί, όποιος κι αν είναι ο πολιτικός αντίκτυπος της καταστροφής, η υλικοτεχνική πρόκληση της διεξαγωγής εκλογών στις πληγείσες περιοχές είναι τεράστια. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς ζουν περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες χρειάζονται κάπου να στεγαστούν, αφού ο σεισμός κατέστρεψε τα σπίτια τους.
«Είναι πραγματικά πολύ νωρίς να μιλάμε για τις εκλογές», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη για τρεις μήνες. Το 15% του πληθυσμού ζει σε εκείνη την περιοχή, μια περιοχή που παράγει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ», σημείωσε. Διατηρώντας την ανωνυμία του, «φαίνεται πως έχουμε βγει από την προεκλογική περίοδο στην οποία μπαίναμε. Θα εξετάσουμε τις εξελίξεις, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου» κατέληξε ο ίδιος αξιωματούχος. Παράλληλα, ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, που ζει στο εξωτερικό και καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση 27 ετών με κατηγορίες κατασκοπίας και της βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε πως ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία στον απόηχο του σεισμού του 1999 και μπορεί να οδηγηθεί στην έξοδο από τον τελευταίο.
Διεθνής στήριξη
Πέρα, ωστόσο, από το ενδεχόμενο αναβολής των τουρκικών Προεδρικών και βουλευτικών εκλογών και τους εσωτερικούς πολιτικούς κλυδωνισμούς που προκαλεί ο φονικός σεισμός στη γειτονική χώρα, η στήριξη της διεθνούς κοινότητας προς την Τουρκία και τη Συρία εκφράζεται τις τελευταίες ημέρες με κάθε πρόσφορο μέσο, καθώς αποστολές διάσωσης επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές από 61 χώρες, με την Ελληνική ΕΜΑΚ να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στις επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού, έχοντας διασώσει πέντε πολίτες από τους συνολικά 58 διασωθέντες.
Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της ΕΜΑΚ έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου, με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung να εκθειάζει τους Έλληνες πυροσβέστες, κάνοντας ειδική μνεία στον Κωνσταντίνο Νίκα, ο οποίος «φαίνεται σε μία φωτογραφία, σοβαρός κι εξαντλημένος, να μεταφέρει μαζί με έναν Τούρκο διασώστη με παραλλαγή ένα εξάχρονο κορίτσι σε φορείο, το οποίο έχει μόλις βγάλει από τα ερείπια. Μια τέτοια φωτογραφία από μόνη της αποτελεί καλό οιωνό σε καιρούς πολιτικής έντασης μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών. Και είναι μία από τις ιστορίες εκείνες, που στις μεγαλύτερες καταστροφές, δίνουν ελπίδα μέσα στην κόλαση», όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Ταυτόχρονα, εκτός από τα σωστικά συνεργεία, η Γαλλία δεσμεύτηκε χθες να δώσει 12 εκατομμύρια στους Σύρους που επλήγησαν από τον σεισμό, όπως δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Η βοήθεια θα διοχετευθεί μέσω των Ηνωμένων Εθνών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων που «εργάζονται άμεσα με τους πληγέντες πληθυσμούς σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό», όπως αναφέρεται.
Ωστόσο, αρκετά δυτικά κράτη απέρριψαν το ενδεχόμενο απευθείας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί. Συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο υποσχέθηκε επιπλέον 3,64 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση προς την οργάνωση «Λευκά Κράνη», για τη στήριξη επιχειρήσεων διάσωσης και έκτακτης ανάγκης στη βορειοδυτική Συρία. Συνολικά, η Βρετανία έχει δώσει μέχρι στιγμής συνολικά 4,62 εκατομμύρια δολάρια στα «Λευκά Κράνη», μια εθελοντική οργάνωση ανθρωπιστικών ανταποκριτών. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν 85 εκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία και τη Συρία.
Επιπρόσθετα, ο ΟΗΕ εργάζεται για να ανοίξει περισσότερους δρόμους για την παροχή βοήθειας στη Συρία. Ήδη, χθες μια αυτοκινητοπομπή βοήθειας του ΟΗΕ πέρασε από την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία, για πρώτη φορά από τον σεισμό. Τα έξι φορτηγά που μετέφεραν είδη καταφυγίου και είδη εκτός διατροφής και διέσχισαν τη συνοριακή διάβαση Bab Al Hawa, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στην ιδέα παροχής βοήθειας μέσω πρόσθετων συνοριακών σημείων διέλευσης, εκτός δηλαδή από το Bab al-Hawa, που είναι ο μόνος εγκεκριμένος διάδρομος ανθρωπιστικής βοήθειας από τα Ηνωμένα Έθνη μεταξύ της Τουρκίας και των περιοχών που ελέγχονται από αντάρτες της βόρειας Συρίας.
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις