ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστρέφουν άρον-άρον στα έδρανα κι εν μέσω εορτών και προεκλογικού οι Βουλευτές – Εξετάζουν κι αποφασίζουν για αναπομπές Προέδρου

Επιστρέφουν άρον-άρον στα έδρανα κι εν μέσω εορτών και προεκλογικού οι Βουλευτές – Εξετάζουν κι αποφασίζουν για αναπομπές Προέδρου

Στα έδρανα της Βουλής, επιστρέφουν άρον-άρον οι Βουλευτές και εν μέσω εορτών, αλλά και του προεκλογικού που ανέβασε στροφές, προκειμένου να εξετάσουν και να τοποθετηθούν επί των αναπομπών του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Ειδικότερα, οι Βουλευτές καλούνται να εξετάσουν και να αποφασίσουν για την τύχη αναπομπών που σχετίζονται με το Οικογενειακό Δίκαιο, τις εκπομπές βιομηχανικών ρύπων, τις Τουρκοκυπριακές Περιουσίες, καθώς και την επέκταση της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης.

Μάλιστα, σε σχέση με τα δύο τελευταία θέματα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις επιστολές του που συνοδεύουν τους υπό αναπομπή Νόμους, είναι ιδιαίτερα έντονος και υποδεικνύει στους Βουλευτές πως, μεταξύ άλλων, προκαλούν σωρεία προβλημάτων, που σε κάποιες περιπτώσεις, πιθανώς, να είναι και ανυπέρβλητα.

Βιομηχανικές εκπομπές και κλείσιμο εγκαταστάσεων ΑΗΚ

Όπως είχε γράψει και σε προηγούμενα σχετικά ρεπορτάζ του το ThemaOnline, η πρώτη αναπομπή Νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφορά τον «περί Βιομηχανικών Εκπομπών (Ολοκληρωμένη Πρόληψη και Έλεγχος της Ρύπανσης) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2022», τον οποίο ψήφισε η Βουλή στις 2 Δεκεμβρίου.

Σκοπός του υπό αναπομπή Νόμου, είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε να προβλεφθεί στο βασικό νόμο, δυνατότητα στην Αρμόδια Αρχή να επιτρέπει τη λειτουργία εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν πριν την έναρξη ισχύος του βασικού Νόμου, να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς την κατοχή έγκυρης και εν ισχύ πολεοδομικής άδειας ή/και άδειας οικοδομής ή/και πιστοποιητικού έγκρισης (απαίτηση του βασικού νόμου), νοουμένου ότι τηρούνται οι υπόλοιπες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, με τη χορήγηση Άδειας Βιομηχανικών Εκπομπών (ΑΒΕ) σύμφωνα με το βασικό νόμο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στον βασικό νόμο εμπίπτουν 73 εγκαταστάσεις, εκ των οποίων 34 εγκαταστάσεις δεν κατέχουν έγκυρη και εν ισχύ Πολεοδομική Άδεια ή Άδεια Οικοδομής. Σε αυτές, προσθέτει, συμπεριλαμβάνονται οι βασικές παραγωγικές μονάδες της ΑΗΚ, ΧΥΤΑ Πάφου, καθώς και άλλες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, ένα σφαγείο, κεραμεία και μεγάλες χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού επισημαίνει τι θα επιφέρει η προαναφερθείσα τροποποίηση της νομοθεσίας, υποδεικνύει προς τη Βουλή: «Ο τερματισμός της λειτουργίας εγκαταστάσεων όπως η ΑΗΚ, ο ΧΥΤΑ, κ.ά., δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή. Ως καταλληλότερη επιλογή κρίνεται η συνέχιση λειτουργίας τους, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, η οποία θα διασφαλίζεται μέσω ελέγχων από την Αρμόδια Αρχή, μέχρι την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών εντός μίας εύλογης και ρεαλιστικής προθεσμίας».

Όλο το σκεπτικό της αναπομπής του νόμου για τις βιομηχανικές εκπομπές ΕΔΩ.

Για αποκλεισμό παιδιών προειδοποιεί ο Πρόεδρος

Η δεύτερη αναπομπή Νόμου, αφορά την επέκταση της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, η Βουλή με τροπολογίες πρόσθεσε ειδικές διατάξεις, οι οποίες εκτός του ότι αποκλείουν το δικαίωμα του κάθε πολίτη να εγγράψει τα παιδιά του σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο, δημιουργούν και ανυπέρβλητες δυσκολίες στην εφαρμογή του έργου για επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης.

Στην επιστολή του, επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλύει με λεπτομέρεια το κόστος εφαρμογής των διατάξεων που ψήφισε η Βουλή, τονίζοντας πως προκύπτουν πρακτικές δυσκολίες, καθώς και ότι αυτό το κόστος υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του κράτους.

Επιπρόσθετα των προβλημάτων για την εφαρμογή της νομοθεσίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τίθεται και θέμα αντισυνταγματικότητας των πιο πάνω διατάξεων, καθότι η ψήφισή τους συνεπάγεται πρόσθετες δαπάνες, ενώ καταστρατηγούν και την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, την οποία ο Νομοθέτης οφείλει να σέβεται όταν νομοθετεί και συνεπώς να μην υπερβαίνει το πεδίο της αρμοδιότητάς όπως αυτό χορηγείται από το Άρθρο 61 του Συντάγματος.

Αναλυτικά οι λόγοι αναπομπής της νομοθεσίας για την υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση ΕΔΩ.

Πίσω στη Βουλή και ο εκσυγχρονισμός του Οικογενειακού Δικαίου

Το τρίτο θέμα για το οποίο ανέπεμψε νομοθεσίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφορά τον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε στην αναπομπή συνολικά 3 νομοθεσιών που σχετίζονται με το θέμα και οι οποίες ψηφίστηκαν από τη Βουλή, επίσης, στις 2 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στις σχετικές επιστολές του προς την Πρόεδρο της Βουλής, η αναπομπή του «περί Γάμου (Τροποποιητικού) Νόμου του 2022» αφορά στη μεταβατική διάταξη, η οποία προνοεί την αναδρομική εφαρμογή των διατάξεων του υπό αναπομπή Νόμου, υποδεικνύοντας ότι η εν λόγω διάταξη αντιβαίνει στο δικαίωμα του σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής όπως αυτό κατοχυρώνεται στο Άρθρο 15 του Συντάγματος, καθώς επίσης και στο δικαίωμα του γάμου και της ίδρυσης οικογένειας, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο Άρθρο 22 του Συντάγματος.

Σε ό,τι αφορά τους «περί Οικογενειακών Δικαστηρίων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2022» και «περί της Δέκατης Όγδοης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμο», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε με την αναπομπή τους, προειδοποιώντας για το νομοθετικό κενό που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση δημοσίευσης και εφαρμογής τους, αφού «πολίτες ή /και μόνιμοι κάτοικοι της Δημοκρατίας που τέλεσαν θρησκευτικό γάμο πριν το 2003 ή τέλεσαν γάμο στο εξωτερικό, δεν θα μπορούν να επικαλεστούν οποιοδήποτε λόγο διαζυγίου».

Όλο το σκεπτικό για την αναπομπή των 3 νομοθεσιών ΕΔΩ.

Πρόβλημα και με διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών

Το τέταρτο θέμα για το οποίο ανέπεμψε νομοθεσίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφορά τη διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών και συγκεκριμένα την παραχώρηση πιστοποιητικών μίσθωσης σε δικαιούχους οικιστικών μονάδων, οι οποίες βρίσκονται σε κυβερνητικούς οικισμούς.

Σε επιστολή που συνοδεύει τον υπό αναπομπή Νόμο που τιτλοφορείται ως ο «περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022», σκοπός του εν λόγω νόμου, είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα εγγραφής σύμβασης μίσθωσης τουρκοκυπριακής ακίνητης ιδιοκτησίας μεταξύ του Κηδεμόνα ως εκμισθωτή και εκτοπισθέντος προσώπου ως μισθωτή, για σκοπούς αυτοστέγασης ή στέγασης του και να αποτελεί η εν λόγω ακίνητη ιδιοκτησία, αντικείμενο κληρονομικής διαδοχής, ανεξάρτητα από το χρόνο που απεβίωσε ο μισθωτής.

Επισημαίνεται ότι, με τον υπό αναπομπή Νόμο, η Νομοθετική Εξουσία επεμβαίνει στον τομέα αρμοδιότητας της Εκτελεστικής Εξουσίας, κατά παράβαση της αρχής της Διάκρισης των Εξουσιών, αφού, όπως τονίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο υπό αναπομπή Νόμος, όπως θεσπίστηκε, εμπεριέχει στοιχεία διοικητικής λειτουργίας και, ως εκ τούτου, καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών.

Επιπρόσθετα, τονίζει, ο υπό αναπομπή νόμος συγκρούεται με τον ορισμό του όρου «δικαιούχος μίσθωσης» όπως αυτός ορίζεται στον κανονισμό 2 των «περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Παραχώρηση Συμβάσεων Μίσθωσης σε Εκτοπισθέντες και Άλλα Πρόσωπα (Ειδικών) Κανονισμών του 2016», καθώς και με τον ορισμό του όρου «δικαιούχος» όπως ορίζεται στον Κανονισμό 2 του «περί της Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Παραχώρηση Συμβάσεων Μίσθωσης σε Εκτοπισθέντες και Άλλα Πρόσωπα (Ειδικών Κανονισμών) του 2022», όπως το προσχέδιο Κανονισμών, κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση του στις 23 Νοεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο υπό αναπομπή Νόμος, συγκρούεται και με το γράμμα και το πνεύμα του βασικού νόμου, εφόσον σκοπός του βασικού νόμου σε συνδυασμό με τους «περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θ) (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμους του 1991 έως 2022», είναι η παραχώρηση πιστοποιητικών μίσθωσης σε δικαιούχους, οι οποίοι βρίσκονται εν ζωή κατά ή μετά την 7η Απριλίου 2006, ανεξάρτητα από το πού τοποθετείται η οικιστική μονάδα.

Για παρόμοιους λόγους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέπεμψε και τον «περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικό) (Αρ. 2) Νόμο του 2022», σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε σύμβαση μίσθωσης οικιστικής μονάδας επί τουρκοκυπριακής περιουσίας που παραχωρήθηκε σε εκτοπισθέντα ή παθόντα ή τουρκόπληκτο, ο οποίος απεβίωσε πριν από την 7η Απριλίου 2006 και ο οποίος κατείχε την οικιστική μονάδα κατά την ημερομηνία του θανάτου του, να αποτελεί μέρος της περιουσίας του και αντικείμενο κληρονομικής διαδοχής.

Όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με την αναπομπή των Νόμων για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες ΕΔΩ.

Αύριο η εξέταση στις Επιτροπές και η ψηφοφορία στην Ολομέλεια

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως για τα πρώτα τρία θέμα, έχουν ήδη προγραμματισθεί συνεδρίες των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής για αύριο Τετάρτη (28/12) το πρωί, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας αναμένεται ότι θα συνέλθει και η Ολομέλεια του Σώματος για να αποφασίσει τελεσίδικα επί των αναπομπών.

Με βάση τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό, αύριο η Επιτροπή Νομικών θα συνέλθει εκτάκτως για να εξετάσει την αναπομπή των νόμων σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου, η Επιτροπή Παιδείας για να εξετάσει την αναπομπή της νομοθεσίας για επέκταση της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης και η Επιτροπή Περιβάλλοντος για να εξετάσει την αναπομπή του νόμου για τις Βιομηχανικές Εκπομπές.

Αύριο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα συνέλθει και η Επιτροπή Εσωτερικών, προκειμένου να εξετάσει την αναπομπή των δύο νόμων που αφορούν τις τουρκοκυπριακές περιουσίες.

Μετά το πέρας της εξέτασης των αναπομπών στις αρμόδιες Επιτροπές, θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής, για να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί ή όχι τις αναπομπές.

Σημειώνεται πως, σε περίπτωση που η Βουλή απορρίψει μία ή περισσότερες ή και όλες τις αναπομπές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, με την αναφορά τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει τελεσίδικα για την συνταγματικότητά τους ή όχι και εάν τελικά θα εφαρμοστούν.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top