Τρέχουν να προλάβουν τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα που τίθενται με το κλείσιμο της Βουλής στις 8 Δεκεμβρίου, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο καθορισμός του «καλαθιού του νοικοκυριού» πριν τα Χριστούγεννα.
Με στόχο την ανακοπή του κύματος ακρίβειας που σκεπάζει τη χώρα μας, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο μελετούν τρόπους προστασίας της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Ένα από αυτά τα μέτρα είναι και το «καλάθι του νοικοκυριού» το οποίο ουσιαστικά θα είναι μία λίστα προϊόντων που θα καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των νοικοκυριών.
Σε δηλώσεις του στο ThemaOnline, o Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου ανέφερε πως «το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό έως ασφυκτικό αφού καθυστερήσαμε»
«Έχω ερωτηματικά για το αν θα φτάσει να περάσει από τη Βουλή και να ψηφιστεί γιατί υπάρχει και μια διαδικασία. Να κατατεθεί το νομοσχέδιο, να συγκριθεί η αρμόδια επιτροπή, να καλέσει όλους τους κοινωνικούς εταίρους σε διαβούλευση και μετά να σταλεί στην Ολομέλεια», πρόσθεσε.
«Εμείς σαν σύνδεσμος είμαστε υποστηρικτικοί από τη στιγμή που θεωρείται ένα χρήσιμο εργαλείο»
Πώς θα λειτουργεί το «καλάθι του νοικοκυριού»
Ο κύριος Αντωνίου θέλοντας να εξηγήσει πως θα λειτουργεί το «καλάθι του νοικοκυριού», ανέφερε ότι «οι υπεραγορές πρέπει να στέλνουν τις χαμηλότερες τιμές για τα 51 συγκεκριμένα προϊόντα προς το Υπουργείο και αυτό να τα αναρτά σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να πληροφορείται το κοινό για τις πιο φθηνές τιμές που διαθέτει κάθε υπεραγορά στα 51 προϊόντα»
«Κάθε υπεραγορά θα επιλέγει ξεχωριστά προϊόντα και θα είναι αντιγραφή του μοντέλου της Ελλάδας, ανάλογα με το πιο φθηνό που μπορεί να πουλήσει κάθε υπεραγορά. Ωστόσο θα πρέπει δημιουργηθεί και ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να στηριχθεί σωστά. Να μπορεί και ο καταναλωτής να πληροφορείται ορθά και να μπορεί να κάνει και σύγκριση στις τιμές των υπεραγορών. Αν δεν έχουμε application θα υπάρχει δυσκολία», συμπλήρωσε.
Η ελληνική λίστα περιλαμβάνει τα πιο κάτω προιόντα
1) Ρύζι, 2) ψωμί για τοστ, 3) ψωμί φραντζόλα (τυποποιημένο/ συσκευασμένο), 4) φρυγανιές, 5) μακαρόνια Νο 6, 6) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 7) όσπρια (ένα τουλάχιστον είδος), 8) γαλοπούλα ή/και πάριζα, 9) κατεψυγμένα ψάρια, 10) νωπό χοιρινό (συσκευασμένο ή μη), 11) νωπό κοτόπουλο (συσκευασμένο ή μη), 12) γάλα φρέσκο πλήρες, 13) γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά, 14) γάλα εβαπορέ, 15) γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις, 16) γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά, 17) τυρί φέτα, 18) τυρί γκούντα, 19) τυρί με χαμηλά λιπαρά, 20) χυμός τομάτας διατηρημένος, 21) αβγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα), 22) μαργαρίνες, 23) παρθένο ελαιόλαδο, 24) ηλιέλαιο, 25) κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον ένα από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια), 26) λευκή ζάχαρη, 27) κρέμα βρεφικής ηλικίας 28) γάλα βρεφικής ηλικίας, 29) ελληνικός καφές, 30) στιγμιαίος καφές, 31) γαλλικός καφές, 32) τσάι ή χαμομήλι, 33) κακάο σε σκόνη, 34) χυμός πορτοκάλι, 35) απολυμαντικά χεριών/ αντισηπτικά, 36) απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη - όχι ταμπλέτες), 37) απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες, 38) απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι, 39) χαρτί κουζίνας, 40) χαρτί υγείας, 41) οδοντόκρεμες, 42) σερβιέτες, 43) ταμπόν, 44) σαμπουάν, 45) σαπούνια σε στερεή κατάσταση, 46) πάνες ακράτειας, 47) πάνες για μωρά, 48) μωρομάντηλα, 49) σαμπουάν για μωρά, 50) τροφές για σκύλους, 51) τροφές για γάτες.
Μεταξύ άλλων ο κύριος Αντωνίου σημείωσε πως «υπάρχουν κι άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν αν θέλουμε πραγματικά να χτυπήσουμε την ακρίβεια»
«Ζητήσαμε επανειλημμένα για τις υπεραγορές που είναι πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις κάποια διαφοροποίηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος γιατί μετά το εργατικό είναι το μεγαλύτερο μας έξοδο», τόνισε.
«Θα μπορούσαμε κάλλιστα να το μεταφέραμε και εμείς προς τους καταναλωτές πιο φθηνές τιμές αλλά δεν έγινε κάτι. Επηρεάζει τις τιμές των προϊόντων το ρεύμα στις υπεραγορές. Οι υπεραγορές είναι δύσκολο να κάνουν οικονομία, δεν μπορούν να κλείσουν ούτε θαλάμους ούτε ψυγεία. Το κόστος του ηλεκτρισμού από πέρσι διπλασιάστηκε και επηρεάζει τις τιμές των προϊόντων», εξήγησε.
Καταλήγοντας, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου επισήμανε ότι θα υπάρχει διαφοροποίηση στις τιμές από το «καλάθι του νοικοκυριού» της Ελλάδας.
«Εμείς είμαστε νησί και εισάγουμε τα πάντα. Δεν έχουμε βιομηχανία, παρόλο που σε ορισμένα προϊόντα όπως τα κρεατικά είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα, εντούτοις είμαστε νησί και υπάρχουν σοβαρά μεταφορικά έξοδα. Τα πάντα τα κάνουμε εισαγωγή. Κάποια προϊόντα θα είναι πιο ακριβά από αυτά της Ελλάδα. Θα είναι διαφορετικές οι τιμές», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις